12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUltima proba, primul zâmbet

Ultima proba, primul zâmbet

Subiectele ultimei probe scrise, la alegere, dintre Istoria Românilor si Geografia României, le-au readus zâmbetul pe fata elevilor doljeni participanti la Testele Nationale.


Absolventii claselor a opta au dat ieri ultima proba a Testelor Nationale, cea la alegere intre Istorie si Geografie. Dupa nici o ora de lucru, elevii au inceput sa paraseasca bucurosi salile de examen. Contrar asteptarilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, si la aceasta proba, numarul celor prezenti in centrele de examen a scazut, 13 elevi absentând. „Din totalul de 7.205 de elevi de clasa a VIII-a – dintre care 6.709 absolventi din acest an si 496 de elevi din seriile precedente – inscrisi la probele Testelor Nationale, au raspuns prezent, ieri, la ultima proba scrisa de Istorie sau Geografie, mai putini candidati. Celor 272 de elevi declarati absenti dupa primele doua probe de catre comisia judeteana de supraveghere a examenului de Teste Nationale li s-au adaugat 13 adolescenti. Precizam ca la Geografia României au figurat inscrisi 5.013 elevi dintre care au absentat 208, iar la Istoria Românilor numarul candidatilor a fost de 2.192, dintre care au lipsit 77. Majoritatea elevilor au ales Geografia ca disciplina de examen“, a spus inspectorul scolar general, prof. Diana Busoi.


Istorie cu noroc


Din urna Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) a fost extras biletul cu numarul 3 pentru ambele discipline. Profesorii de specialitate au spus ca subiectele de la Istoria Românilor nu au fost deloc dificile. „Subiectele au fost accesibile chiar si pentru un copil cu cunostinte medii. Un elev de vârf le putea face chiar si intr-o ora. Daca ne gândim putin la ce vâlva s-a facut in Capitala cu aceste subiecte de istorie, putem preciza faptul ca nici un copil nu a avut de suferit dupa acea nefericita intâmplare“, a spus profesorul de istorie Lucian Chilom, de la Colegiul National „Carol I“ din Craiova. Unii dintre candidati au precizat ca doar Burebista i-a incurcat putin. „A fost usor, nimic de zis, dar cei care am optat pentru istorie am avut un pic mai mult de scris. Ne-a picat la examen Burebista, iar noi am invatat despre el in primele lectii din clasa a V-a si nu ne asteptam sa ne cada“, a spus Miruna Gheorghe. „Eu cred ca am facut totul. Subiectele au fost banal de usoare. Sper sa iau nota maxima. Am terminat opt clase la «Fratii Buzesti» si tot acolo vreau sa ramân. De aceea imi trebuie o medie foarte buna“, a spus Alexandru Borcan, de la Colegiul National „Fratii Buzesti“.


Reguli stricte de acces in zona centrelor de examen


Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj a dispus reguli stricte de acces in zona centrelor de examen. Candidatii au intrat in sali numai daca au avut la ei buletinul sau cartea de identitate si legitimatia de testare, cel târziu cu o jumatate de ora inaintea inceperii probei. „Si de aceasta data, telefoanele mobile au fost retinute de cadrele didactice si li s-au dat copiilor la iesirea din examen. Precizez faptul ca, in Dolj, examenul national de Teste Nationale s-a derulat conform metodologiei si nu s-a incalcat nici un regulament“, a spus profesor Diana Busoi, inspector scolar general al ISJ Dolj. Vlaguiti, dar bucurosi ca au scapat de acest prim examen din viata lor, elevii au spus ca profesorii ar fi putut sa fie mai indulgenti. „In salile de examen, nimeni nu a miscat. Profesorii erau permanent cu ochii pe noi. Nici vorba de consultat intre noi, colegii. Totul a fost usor si ne-am descurcat cu brio“, a spus Andra Dima.


Cadrele medicale – in alerta


Temperaturile ridicate au facut ieri, in plin examen, câteva „victime“. „Emotiile, stresul dar si caldura i-au ametit pe elevi. S-au inregistrat câteva cazuri: unul la Calafat si alte doua la Malu Mare si la Liceul Energetic. Cadrele medicale din respectivele scoli le-au acordat copiilor primul ajutor pentru ca tinerii sa termine examenul in bune conditii“, a spus presedintele comisiei judetene de Teste Nationale, prof. Alexandru Gâdar.


In asteptarea rezultatelor


Potrivit calendarului de examen, pe 25 iunie, in centrele de examen din Dolj vor fi afisate rezultatele obtinute de elevi. „Duminica, 25 iunie, comisiile din centrele de evaluare a lucrarilor vor transmite centrelor de examen, prin profesori, rezultatele finale, care vor fi afisate pâna la ora 16.00. In aceeasi zi, in intervalul 16.00-20.00, elevii nemultumiti pot depune la centrul respectiv contestatiile. Dupa recorectare, rezultatele finale vor fi afisate pe 29 iunie“, a declarat Diana Busoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS