12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBoicotarea examenelor nationale, amânata

Boicotarea examenelor nationale, amânata

Profesorii doljeni din invatamântul preuniversitar, membri ai Sindicatului Liber din Invatamânt (SIP) Dolj, au semnat, timp de o saptamâna, un referendum pentru boicotarea examenelor nationale sau pentru greva generala. Rezultatele finale nu au coincis cu asteptarile liderilor de sindicat.


Dintr-un sondaj prezentat ieri de liderii de sindicat ai SIP Dolj a reiesit faptul ca 40% dintre dascali au semnat pentru boicotarea sfârsitului de an scolar si a examenelor nationale, 60% pentru boicotarea inceperii viitorului an scolar (2006-2007), in timp ce numai 1% si-au dat acordul pentru greva generala. „Din respect pentru parinti si copii, colegii nostri au luat decizia de a incheia situatiile scolare si de a participa la examenele nationale din acest an. In aceasta situatie, conflictul este doar suspendat si se poate relua in orice moment, daca executivul va fi in continuare refractar la respectarea clauzelor acordului incheiat cu sindicatele. Principalul punct in discutie ramâne, in continuare, salarizarea personalului din invatamânt“, a spus vicepresedintele SIP Dolj, prof. Constantin Lungulescu.


Nemultumiti, dar la catedra


Potrivit sursei citate, acest „stand by“ al oamenilor de la catedra nu stopeaza cu nimic nemultumirile celor din sistem. Dintr-un sondaj realizat ieri printre profesori a reiesit faptul ca, in continuare, oamenii sunt indignati de faptul ca sunt priviti cu indiferenta si nepasare de reprezentantii Ministerului Educatiei. Ei acuza faptul ca din informatiile pe care le au se pare ca si in anul 2007 bugetul pentru invatamânt nu va depasi 4,2% din PIB… „Este un lucru inacceptabil pentru noi, deoarece Legea invatamântului prevede 6% din PIB“, a spus Lungulescu. „Cerintele din 2005 sunt actuale si in 2006. La acestea putem adauga si alte doleante ale noastre: finalizarea negocierilor pe proiectul Legii salarizarii care sa conduca la dublarea salariilor, intr-o prima etapa, ale personalului din invatamânt pâna la sfârsitul anului 2006, iar, intr-o a doua etapa, la corelarea cu cresteri salariale din celelalte sectoare pâna la finele anului 2007“, a completat un profesor, membru de sindicat.


Premii pentru executiv


In semn de „respect“ pentru cei care nu le-au ascultat doleantele, reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Invatamânt „Spiru Haret“ – federatie la care este afiliat si SIP Dolj – le-au acordat ieri reprezentantilor executivului premii si diplome. Astfel, premierului Calin Popescu Tariceanu i-a fost acordat Premiul „Pinocchio“, pentru incapacitatea de a reusi sa citeasca mai mult decât titlul acordului semnat intre guvern si sindicatele din educatie, in timp ce ministrul de stat Marko Bello a primit Premiul „Praful de pe tabere“, pentru neputinta de a citi acordul pe care l-a semnat in 2005 si pentru contributia fundamentala si de exceptie la disparitia taberelor scolare. De asemenea, ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, i-a fost acordat Premiul „Abacul de aur“, pentru totala incapacitate de a socoti necesarul de bani pentru educatie.


Nu s-a ajuns la nici un rezultat!


Discutiile care au avut loc ieri, la Palatul Victoria, intre premierul Calin Popescu Tariceanu si federatiile sindicale din invatamânt nu au dus la nici un rezultat. Reprezentantii guvernului au promis insa ca, in maximum trei saptamâni, vor prezenta o strategie de crestere a salariilor in educatie, precum si o corelare a veniturilor cadrelor didactice cu cele ale angajatilor din alte domenii. Nemultumirile sindicalistilor provin din faptul ca sistemul nu a primit sumele prevazute in acord si ca nu s-a elaborat pâna acum un proiect de lege a salarizarii. Aseara urma sa aiba loc o noua intâlnire la Palatul Victoria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS