22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBebelusi care isi intretin parintii

Bebelusi care isi intretin parintii

Aproximativ o mie de barbati solicita lunar Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj opt milioane de lei – bani cuveniti pentru ca isi ingrijesc copiii in vârsta de pâna la doi ani. In timp ce tatii isi dedica timpul leganatului si schimbarii pampersilor, mamicile isi continua serviciul sau studiile.


Tot mai multe mame isi lasa bebelusii, din primele saptamâni de viata, in grija sotilor. Prin Ordonanta de Urgenta nr. 148 /2005, legea permite si tatilor sa isi ingrijeasca bebelusii si sa primeasca bani pentru aceasta. Singura conditie este aceea ca solicitantul sa fi realizat venituri impozabile, timp de un an.


Barbatii – cu pampersii si biberoanele, femeile – la munca…


In Dolj exista un numar insemnat de persoane aflate in concediu de crestere a copilului si care primesc opt milioane de lei lunar. „Acordam 3.149 de indemnizatii pentru mame si 915 indemnizatii pentru tati. Este absolut normal ca barbatii, din diverse motive, sa solicite concediu pentru ingrijirea copilului, in locul sotiei. In multe cazuri, femeile nu aveau vechime in munca de minimum un an, pentru a avea dreptul la indemnizatia de crestere a micutului in vârsta de pâna la doi ani si respectiv trei ani – in cazul copilului cu handicap, sau au fost nevoite sa se intoarca la lucru. Sunt si familii care traiesc doar din indemnizatia primita de pe urma copilului“, a precizat Florian Vlaescu, director executiv al DDFSS Dolj. Pe lânga cei aflati in concediu prelungit pentru cresterea copilului, 203 mame si 52 de tati au solicitat intreruperea platii indemnizatiei pentru a se intoarce la munca. Acestia primesc lunar, pe lânga salariu, si un stimulent in valoare de trei milioane de lei. Exista insa putine solicitari de stimulente, cele mai multe persoane primind la locul de munca un salariu mai mic decât banii pe care ii primesc daca stau acasa sa isi ingrijeasca bebelusii.


Ambii parinti au solicitat bani pentru a-si creste copilul


Ingeniozitatea unor doljeni, izvorâta din dorinta de a obtine tot mai multi bani, ii determina sa incalce legea.


Reprezentantii DDFSS Dolj s-au confruntat cu numeroase reclamatii, venite in special de la vecinii beneficiarilor celor opt milioane de lei.


„Ultimul caz cu care ne-am confruntat acum câteva zile este al unei familii din mediul rural. Mama unui bebelus de numai câteva luni isi depusese dosarul pentru solicitarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in judetul Gorj, primind banii de la Directia pentru Dialog si Familie Gorj. Tatal, la rândul lui, depusese cerere pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului, insa la directia noastra, din Dolj. Pe lânga faptul ca in momentul de fata trebuie sa recuperam banii primiti pe nedrept, de unul dintre parinti, familia a incalcat legea, facând declaratii false“, a mai spus directorul executiv al DDFSS Dolj.


Bunicii pot primi si ei indemnizatie


De indemnizatia pentru cresterea copilului, in valoare de opt milioane de lei, pot beneficia si mamele care sunt in ultimul an de facultate, dar si bunicii, daca acestia isi iau nepotul in plasament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS