8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZeci de copii din Dolj fac recuperare neuromotorie la domiciliu

Zeci de copii din Dolj fac recuperare neuromotorie la domiciliu

Mii de copii doljeni încadraţi în grad de handicap au nevoie de recuperare neuromotorie. Pentru mulţi dintre părinţi, şedinţele de recuperare de care au nevoie copiii lor sunt o povară mult prea mare. Cei mai mulţi încearcă să facă rost de resurse financiare pentru a-şi duce copiii la centre private. Foarte puţini ştiu că pot apela la serviciile Echipei mobile de intervenţie pentru copilul cu dizabilităţi, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Aceste servicii de recuperare sunt gratuite şi se acordă o dată pe săptămână. În prezent, 39 de copii beneficiază de serviciile Compartimentului Echipă Mobilă de Intervenţie în regim de urgenţă. Pe listele de aşteptare se află încă şapte copii ai căror părinţi au depus cerere de includere în program. „Complexul de Servicii de Recuperare Echipă Mobilă dispune de două maşini şi o echipă formată din: medic specialist recuperare, psiholog, doi asistenţi sociali, doi kinetoterapeuţi, un fiziochinetoterapeut, un educator specializat. Având în vedere numărul mare de solicitări venite de la părinţi din Craiova, dar şi din teritoriu, sunt zile când maşinile efectuează mai multe trasee. De câteva luni, încercăm să punem în funcţiune şi o echipă mobilă de intervenţie pentru adulţi, însă, din păcate, posturile scoase la concurs nu s-au ocupat. În scurt timp o să se organizeze un nou concurs“, a spus Mihaela Filip, şef Complex Servicii de Recuperare Echipă Mobilă, din cadrul DGASPC Dolj. Cei mai mulţi copii la care ajunge echipa mobilă de intervenţie, în acest moment, sunt din Coţofenii din Dos (nouă beneficiari), Daneţi – Sadova (opt), Breasta – Valea lui Pătru (şase), Filiaşi – Fratoştiţa (cinci), Craiova (cinci).
În 2015, Echipa mobilă de intervenţie pentru copilul cu dizabilităţi a ajuns la 42 de beneficiari. Serviciile specializate oferite pentru copilul cu dizabilităţi sunt: fizioterapie, logopedie, kinetoterapie, masaj, terapii prin învăţare, diverse forme de psihoterapie, consiliere psihologică. Pentru a beneficia de aceste servicii, părinţii sau tutorii legali ai copiilor trebuie să depună o cerere la DGASPC Dolj, însoţită de următoarele documente: actul de identitate al copilului, ancheta socială întocmită de primărie, certificatul de încadrare în grad de handicap, planul de recuperare, certificatul medical eliberat de medicul specialist, alte acte medicale doveditoare ale bolii, fişa medicală eliberată de medicul de familie.
În Dolj, la sfârşitul lunii iulie, erau în evidenţa DGASPC Dolj 186 de copii cu încadrare în grad de handicap uşor, 440 cu încadrare în grad de handicap mediu, 907 cu încadrare în grad de handicap sever şi 386 cu încadrare în grad de handicap accentuat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS