17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn condamnat pentru Primăria Slatina

Un condamnat pentru Primăria Slatina

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe sentinţa dată de Curtea de Apel Craiova, instanţă care l-a condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie pe viceprimarul municipiului Slatina, Minel Prina, că acesta şi-a și depus candidatura pentru funcţia de primar

Candidatul Uniunii Social Liberale (USL) pentru funcţia de primar al municipiului Slatina este viceprimarul Minel Prina. Acesta a fost desemnat să îndeplinească atribuţiile de primar la jumătatea lunii decembrie, după ce edilul Darius Vâlcov a demisionat pentru a ocupa postul de senator de Olt obţinut la alegerile de pe 9 decembrie. Prina îndeplineşte atribuţiile de primar al municipiului Slatina numai până pe 3 februarie, când vor fi organizate alegeri pentru viitorul primar. Sâmbătă, însoţit de mai mulţi membri ai USL, Minel Prina şi-a depus candidatura la Biroul Electoral de Circumscripţie Slatina.
Nimic neobişnuit până acum, însă şi viceprimarul Minel Prina se dovedeşte a fi un canditat deosebit. Acesta a fost desemnat de USL să candideze la funcţia de primar al municipiului Slatina deşi, de curând, a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupţie. Faptele pentru care a fost judecat şi condamnat au fost comise de Prina între anii 2004 şi 2006, pe când era director al Direcţiei Tehnice din cadrul… Primăriei Slatina.

Contracte cu… „dedicaţie“

Marian Diaconu, fost viceprimar al municipiului Slatina, şi Minel Prina, fost director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Slatina, în prezent viceprimar, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2009, fiind acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi Nicolae Romaniuc, administrator la SC AC IND OLT SA, şi Radu Bobariu, administrator la SC TOTAL INCON SRL, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Procurorii DNA au stabilit că, în perioada august 2004 – martie 2006, Diaconu, în calitatea sa de viceprimar al municipiului Slatina, cu atribuţii de coordonare a Direcţiei Tehnice – Compartimentul Investiţii, Lucrări Publice, Licitaţii, şi Prina, în calitate de director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Slatina, au atribuit în mod nelegal 18 contracte de efectuare de lucrări publice firmelor SC AC IND OLT SA şi SC TOTAL INCON SRL, administrate de inculpaţii Romaniuc şi Bobariu. De asemenea, viceprimarul Diaconu a obţinut de la administratorii celor două firme acceptul de a subcontracta lucrările în favoarea unei firme în care avea interes personal – SC ROMPREFABRICATE SRL. În acest fel, SC ROMPREFABRICATE a obţinut contracte de lucrări în valoare totală de 6.235.123,97 lei. În schimbul acestui „serviciu“, firmele administrate de Romaniuc şi Bobariu au primit un comision de 2,5%, respectiv 3% pentru fiecare lucrare subcontractată. Prin „ingineriile“ lui Diaconu şi Prina, Consiliul Local Slatina a fost prejudiciat cu suma totală de 128.419,53 de lei, însă banii au fost restituiţi integral de SC AC IND OLT SA şi SC TOTAL INCON SRL.

Condamnat şi candidat

În decembrie 2011, Judecătoria Slatina l-a condamnat pe Diaconu la patru ani de închisoare cu suspendare, iar pe Romaniuc la un an, tot cu suspendare. Instanţa a încetat procesul penal faţă de Bobariu, pentru că acesta a decedat între timp, şi l-a achitat pe Prina.
Inculpaţii şi procurorii DNA au făcut recurs împotriva sentinţei date de judecătorii din Slatina, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 28 februarie 2012. Pe 7 decembrie, judecătorii craioveni au admis recursul procurorilor şi au dispus ca Diaconu să execute cei patru ani de puşcărie şi l-au condamnat pe viceprimarul Prina la patru ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de șase ani, hotărârea fiind definitivă.
Aceeaşi instanţă i-a aplicat lui Prina şi pedeapsa accesorie care îi interzice dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dar şi dreptul de a ocupa o funcţie ca aceea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Judecătorii Curţii de Apel Craiova au dispus însă şi suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare de șase ani, astfel că acesta poate candida la alegerile de pe 3 februarie. Şi asta deşi a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupţie.  
Potrivit normelor legale în vigoare, dacă în cei șase ani de încercare comite o altă infracţiune şi, ulterior, este condamnat, Prina va trebui să execute şi cei patru ani primiţi în acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS