18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBuletine de Craiova pentru grupul Ilaşcu

Buletine de Craiova pentru grupul Ilaşcu

Trei dintre luptătorii basarabeni din grupul Ilaşcu au primit ieri diplome de excelenţă din partea Primăriei Craiova, singura administraţie publică locală din România care şi-a exprimat admiraţia în acest mod.

Sediul Primăriei Craiova a vibrat de emoţie ieri, când trei dintre membrii grupului Ilaşcu au păşit pragul instituţiei. După 15 ani de detenţie, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov Popa, eliberaţi recent de separatiştii de la Tiraspol, au intrat în oraşul ai cărui cetăţeni de onoare sunt încă din 1993. Luptătorii pentru integritatea pământului românesc de dincolo de Prut au primit din partea primarului Craiovei, Antonie Solomon, diplome de excelenţă şi au fost invitaţi să se stabilească în Bănie. „Ei par ca mulţi dintre noi, dar nu sunt… Câţi dintre noi am putea căra în spate 15 ani de curaj şi patriotism păzite de gratii? Aş fi fericit să-i văd «craioveni»“, a spus Antonie Solomon. Primarul a precizat că, pentru 2008, se gândeşte să le acorde celor trei case în Bănie, pentru ca ei să-şi poată obţine apoi şi paşaport românesc. Copleşiţi de căldura cu care au fost întâmpinaţi, românii lui Ilaşcu abia şi-au putut îngâna recunoştinţa. Alexandru Leşco le-a mulţumit autorităţilor pentru gândurile bune, dar şi organizaţiilor pro-basarabene, ai căror reprezentanţi au fost invitaţi ieri la primărie. Cu câteva zile în urmă, Ivanţoc, Leşco şi Petrov Popa fuseseră decoraţi de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler. Basarabenii pleacă astăzi în staţiunea Predeal, pentru a-şi petrece vacanţa oferită de guvernul Român.

8 iulie, decizia CEDO

Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov Popa au fost judecaţi în 1993 pentru propagandă antisovietică de un tribunal ilegal din Tiraspol. A urmat un proces lung la CEDO, despre care mulţi avocaţi de renume au spus că este o lecţie pentru avocaţi, judecători şi procurori. Mâine se împlinesc trei ani de când CEDO a decis că Rusia este culpabilă în cazul Ilaşcu şi că Moldova nu a făcut nimic timp de trei ani, între 2001 şi 2004, pentru a-i scăpa pe cei patru încarceraţi din grupul Ilaşcu de detenţie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS