20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii asalteaza Bruxelles-ul

Românii asalteaza Bruxelles-ul

Tara noastra va primi aproape 100 de functii in birocratia UE. Deja sunt intârzieri ale nominalizarilor.


O data cu aderarea, la Bruxelles va veni o cohorta de inalti functionari români care vor primi functii de raspundere in cadrul birocratiei europene. Numirea unui comisar in Comisia Europeana este doar partea cea mai importanta a unei serii intregi de nominalizari pe care oficialii de la Bucuresti le vor face pentru reprezentarea României in Uniunea Europeana. Procesul care a inceput atât de stângaci o data cu retragerea candidaturii lui Vosganian continua in aceeasi nota.


De data aceasta, scandalul s-a mutat pe marginea desemnarii judecatorilor români la Curtea Europeana de Justitie si la Tribunalul de Prima Instanta. Fostul consilier prezidential Renate Weber l-a acuzat pe premier pentru lipsa de transparenta in care s-a desfasurat concursul pentru postul de la CEJ.


Aceasta este o institutie foarte importanta a UE care controleaza legalitatea actelor institutiilor europene, respectarea obligatiilor ce revin statelor membre ale Uniunii si interpreteaza regulile comunitare. Judecatorul român trebuia desemnat pâna pe 25 octombrie, dar concursul este de-abia in faza finala. Alt post important va fi cel de judecator la Curtea Europeana de Conturi, institutia care supravegheaza veniturile si cheltuielile Uniunii. Pe lânga juristii pe care România va trebui sa-i infatiseze Europei, alta serie va primi posturi importante in organismele consultative al UE. Ca a saptea tara ca marime in UE, România dispune de 15 locuri in Comitetul Economic si Social. Acesta este un organism apolitic in care se elaboreaza puncte de vedere despre problematica social-economica a Uniunii. CES este divizat in trei grupuri: primul reuneste reprezentanti ai patronatelor, al doilea sindicalisti, iar al treilea este o tribuna a ONG, a lumii academice, ale organizatiilor ecologiste, ale consumatorilor, ale IMM sau fermierilor. Desi are doar rol consultativ, CES are un cuvânt greu de spus in privinta deciziilor luate la nivelul Comisiei sau Parlamentului European. In România, inca nu s-a discutat despre procedura de alocare a acestor functii, care ar putea interesa medii dintre cele mai diverse.


Isarescu, in Consiliul Guvernatorilor BCE


Situatia este similara si pentru Comitetul Regiunilor, in care se regasesc reprezentanti ai colectivitatilor teritoriale. România va avea tot 15 locuri, iar miza politica este chiar mai importanta, deoarece apartenenta politica este importanta, membrii CR fiind constituiti in grupuri politice. Insa deputatul PSD Vasile Puscas a declarat ca Guvernul nu a trimis nici o informare despre modul in care administratiile locale vor fi reprezentate la UE.


Si pe plan financiar România va avea un cuvânt de spus. Automat, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va deveni membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene. Acesta se va reuni de zece ori pe an si va controla politica monetara a UE, stabilitatea preturilor si utilizarea euro. Totodata, românii va trebui sa subscrie capital pentru BCE. De asemenea, se estimeaza ca aproximativ 50 de directori generali sau adjuncti in Comisia Europeana vor fi români. Posturile vor fi ocupate prin concurs si vor avea prioritate cei cu recomandarea Executivului de la Bucuresti.


Delegatia CE devine Reprezentanta


Dupa 1 ianuarie, Comisia Europeana va avea in România o Reprezentanta in locul Delegatiei. Aceasta va avea functii noi fata de Delegatia condusa de Scheele. Daca pâna acum se ocupa de monitorizarea României in privinta acquis-ului necesar aderarii, acum Reprezentanta va intermedia relatiile dintre România si Comisia lui Barroso si va avea in atentie modul in care tara noastra isi respecta obligatiile de tara membra a UE.


O data cu incheierea mandatului lui Scheele, locul sau a fost luat de Donato Chiarini, care a fost seful Delegatiilor CE in Somalia, Mozambic, Cipru si Macedonia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS