18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSoluţia e pâra contravenienţilor?

Soluţia e pâra contravenienţilor?


Am primit acum două zile de la un taximetrist, care scrie sub numele „kick“ pe site-ul Gazetei de Sud, câteva fotografii pe e-mail. În iulie 2009, am fotografiat la Oxford, pe un autobuz, un îndemn adresat oamenilor obişnuiţi, prin care li se cerea să-i pârască poliţiei pe cei care murdăresc Marea Britanie aruncând gunoiul pe fereastra maşinii. Tot mai mulţi cititori ai GdS ar dori ca pozele făcute de ei să constituie o probă împotriva contravenienţilor din trafic, care ne urâţesc viaţa la volan blocându-ne, gâtuindu-ne, jenându-ne în trafic, ceea ce ne întârzie şi ne enervează.

Contravenienţii, arătaţi cu degetul?

Da, sigur că da. La începutul lui martie 2006, mă aflam la Sevilla şi pe trotuare se făcea slalom printre fecalele câinilor ţinuţi în apartamente. Pe la sfârşitul aceleiaşi luni, au modificat legea şi au îndemnat populaţia, prin mass-media, să prezinte poze cu cei care îşi plimbau câinii şi nu curăţau trotuarul de mizeria acestora. La începutul lui iunie, când am părăsit Sevilla, doar rar mai fereai vreo mizerie de câine. Deci, se poate!

Cum devine inutilă cheltuiala cu camerele de supraveghere

Dacă şi la noi s-ar modifica legea astfel încât cei care staţionează anapoda, de exemplu, să fie sancţionaţi în baza unei fotografii care să probeze contravenţia, sunt absolut sigur că am nimeri toţi parcarea, nu numai cei mai conştiincioşi, cei mai deştepţi sau cei mai conştienţi dintre noi. În prezent, constatarea contravenţiilor se poate face şi fără oprirea contravenientului, precum şi în lipsa acestuia, dacă săvârşirea contravenţiilor este probată, potrivit legii, cu un mijloc tehnic certificat, aflat în dotarea poliţiei. Chiar primarul şi Consiliul Municipal Craiova ar putea trece o hotărâre prin care să oblige Poliţia Comunitară să se ocupe de contravenţii rutiere şi să fie acceptată proba cu fotografii făcute contravenientului de către oamenii obişnuiţi. Astfel, prea scumpul proiect al camerelor de supraveghere ar deveni la fel de inutil ca şi beculeţele şi am putea economisi pentru a construi pasajele de la Universitate şi de la Jiul.  

Ce putem vedea în fotografie?

Un inconştient crede că strada e a lui şi poate să o folosească aşa cum doreşte, nerecunoscând importanţa respectării regulilor într-o societate, într-un trafic aglomerat. El crede că poate staţiona oriunde, inclusiv pe contrasens. Astfel de indivizi – indiferent că şi-au cumpărat carnet de la librăria din Argeş sau o fac din nesimţire – trebuie pedepsiţi de societate, nu claxonându-i, ci amendându-i, depunctându-i. Ce a greşit cel din fotografie? Nu a oprit pe partea dreaptă a drumului. Permisiunea de a opri pe partea stângă nu o avem decât pe sensuri unice, cee a ce nu e cazul în speţa noastră. Ce am fi câştigat toţi? Fluenţa traficului căpătată prin puterea exemplului, o amendă de 240-300 de lei la buget şi 2 puncte de penalizare. Referitor la protestul poliţiştilor, pot afirma că erau mai indicate ieşirea lor la constatări ale contravenţiilor şi întregirea bugetului care le asigură salariile.
(Mâine: Taximetriştii şi durerea noastră!)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII