31.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCuloarea câstigatoare

Culoarea câstigatoare

De când a inceput aceasta editie a Cupei Mondiale, am avut impresia, chiar certitudinea, ca finala se va disputa intre o echipa de dincolo de Ocean si una din Europa. Dar, dupa desfasurarea sferturilor de finala, a trebuit sa-mi schimb opinia. Surprizele s-au numit Brazilia si Argentina, adica nationalele din America pe care le-am considerat capabile sa ajunga in cele doua finale de sâmbata si duminica (8 si 9 iulie) din Germania. Cele doua formatii eliminate in sferturi, Brazilia si Argentina, sunt valoroase, dar neglijenta costa!


Germania – Argentina 5-3 (dupa loviturile de departajare). Am vazut in acest meci o echipa – Germania – bine pregatita fizic si bine asezata in teren, cu fotbalisti care respecta toate sarcinile de joc. Culmea este ca, evoluând intr-un sistem 4-4-2, având si jucatori foarte masivi, nemtii nu au avut probleme in defensiva. Spun asta deoarece, teoretic, jucatorii masivi ar trebui sa fie depasiti de mingicari. Si inca o constatare: pâna si jucatorii de rezerva ai nemtilor au utilitatea lor. Argentina? A inceput bine acest Mondial, chiar credeam ca va ajunge in finala, dar acum ei privesc meciurile acasa, la TV. N-au rezistat nici fizic, nu le-a iesit nici o combinatie, n-am remarcat nici o executie individuala ca lumea, iar antrenorul Pekerman s-a grabit cu inlocuirile, dovedindu-se neinspirat. Este un punct de vedere.


Italia – Ucraina 3-0. Italia joaca altceva acum fata de ceea ce a jucat ani la rând, iar antrenorul Lippi m-a surprins prin curaj, pentru acest sistem 4-5-1. N-as putea scrie ca jocul propriu-zis al „macaronarilor“ a stralucit, dar rezultatul conteaza in fotbal, iar rezultatele bune tin antrenorii. Cred insa ca dupa meciul de astazi (semifinala Germania – Italia), Lippi si ai lui vor pleca acasa! Ucrainenii n-au demonstrat ca merita sa joace mai departe de sferturi, chiar daca l-au adus in tribuna, ca suporter, pe presedintele lor.


Anglia – Portugalia 1-3 (dupa loviturile de departajare). Nationala Albionului, favorita mea in aceasta intâlnire, nu si-a pus in valoare jucatorii de combinatie – Lampard, Rooney, Gerrard. In aceasta partida, nici lui Beckham nu i-a mai iesit jocul, n-a reusit sa-si demonstreze valoarea individuala, culminând cu accidentarea care l-a scos din teren. Englezii au fost eliminati la loteria loviturilor de departajare din cauza faptului ca nu s-au concentrat la executarea acestora. Portugalia? Se spune ca pasii marunti fac viata lunga…Vorbind despre lusitani, mai trebuie scoasa in evidenta si valoarea brazilianului Scolari, un tehnician care i-a invatat bine pe jucatorii lusitani importanta realizarii ambelor faze, cât si arma contraatacului. Totusi, cred ca mâine, dupa semifinala cu Franta, portughezii isi vor face bagajele!


Brazilia – Franta 0-1. Cred ca toti iubitorii fotbalului au vazut acest meci de meci… Marea Brazilie a fost impaunata, prea relaxata si nepregatita suficient din punct de vedere fizic. Chiar si relatiile de joc dintre cele doua generatii de brazilieni pe teren au avut de suferit in acest meci, n-a fost o adevarata colaborare. Desi Brazilia are fotbalisti valorosi, a parasit Germania din cauza lor: s-au batut singuri, cum se spune. Pacat! La inceputul acestei Cupe Mondiale din Germania, am crezut ca francezii joaca fara prea mare interes, chiar am avut impresia ca au benzina putina, cum se spune. Dupa istoricul meci cu Brazilia, pot afirma ca Zidane si Vieira au adunat in jurul lor ECHIPA, iar Henry a marcat exact când trebuia.


In incheiere, m-as incumeta sa fac si pronosticuri: cred ca una dintre formatiile echipate in alb, Germania sau Franta, va câstiga Cupa Mondiala 2006. Albul reprezinta, pentru multi, culoarea pacii, dar acum va reprezenta culoarea câstigatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS