16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAtlantida de Marea Britanie

Atlantida de Marea Britanie

Lipsa precipitaţiilor din ultimele luni în Marea Britanie a scos la iveală urmele unui sat înghiţit de ape în anii 1930, scriu jurnaliştii de la MailOnline.

Cătunul Mardale Green, din comitatul Cumbria, a fost şters de pe hartă în anul 1935 şi aruncat într-un mormânt de apă. Satul a fost inundat voluntar, pentru a se crea spaţiul necesar construirii rezervorului Haweswater, care urma să alimenteze cu apă oraşul Manchester. Sute de oameni au fost evacuaţi din căminele lor şi cele mai multe dintre clădirile din sat au fost aruncate în aer de trupele militare britanice, care au folosit imobilele pentru a exersa practicile şi echipamentul de demolare de la acea vreme. După aceea, ferme, cârciumi şi chiar o biserică au fost demolate piatră cu piatră. Chiar şi sicriele din cimitirul de lângă biserica dezafectată au fost scoase din morminte şi îngropate în alte locuri. Pietrele şi cărămizile rezultate în urma acestor operaţiuni au fost folosite la construcţia turnului de apă, situat în prezent pe malul vestic al rezervorului.
În această toamnă, însă, după aproape 80 de ani de la ştergerea satului de pe faţa pământului, nivelul apei din rezervorul Haweswater a început să scadă semnificativ, dramatic chiar, din cauza lipsei precipitaţiilor din timpul verii, care a fost una dintre cele mai secetoase din ultimii zeci de ani. Rămăşiţele vechilor construcţii, inclusiv porţi de ferme şi trunchiuri de copaci, au apărut în apropierea rezervorului. „A fost cea mai secetoasă lună septembrie înregistrată din 1960 încoace“, au explicat meteorologii britanici. „În Cumbria, precipitaţiile căzute au reprezentat doar 2 la sută din cantitatea de ploaie estimată pentru această lună. În perioada 1-15 septembrie, ar fi trebuit să plouă suficient de mult, astfel încât cantitatea de apă să reprezinte 50% din totalul aşteptat pentru a noua lună a anului“, au mai spus meteorologii.

Rezervor de 84 de miliarde de litri de apă

În locul satului Mardale Green a fost construit Barajul Haweswater, care a ridicat nivelul apei cu 29 de metri şi care are o capacitate de 84 de miliarde de litri de apă. Rezervorul aferent are şase kilometri lungime şi 600 de metri lăţime, cu pereţi lungi de 470 de metri şi înalţi de 27,5 metri. La vremea aceea, acest complex a fost considerat drept o măreaţă realizare a inginerilor, fiind compus din 44 de secţiuni, unite prin îmbinări flexibile. În prezent, acest rezervor asigură aproximativ un sfert din nevoile de apă din partea de nord-vest a ţării. Apa care ajunge în rezervorul Haweswater provine de la o serie de pâraie şi apeducte din Swindale, Naddkle, Heltondale şi Wet Sleddale.
Mardale Green era considerat unul dintre cele mai pitoreşti sate din Westmorland, Cumbria şi multe voci s-au opus deciziei de a distruge această aşezare. Scriitorul britanic Alfred Wainwright, care a trăit între anii 1907-1991, chiar a scris despre acest subiect, deplângând dispariţia satului. „Mardale rămâne şi acum un loc nobil. Dar, vai, omul poate fi atât de neîndemânatic! Au dispărut pentru totdeauna golfurile împădurite, atât de liniştite, şi malurile cu prundiş pe care natura le făurise în vechea regiune Haweswater. Şi, vai, cât de urât şi agresiv este noul peisaj de aici“, scria Alfred Wainwright.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS