16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinFlorile comestibile, ingrediente aromate

Florile comestibile, ingrediente aromate

Atunci când doriţi să conferiţi mâncărurilor pe care le gătiţi o aromă specială şi un gust deosebit, uitaţi de cine ştie ce condimente sofisticate şi folosiţi, în schimb, florile.

Gustul oricărei mâncări sau băuturi este dat în mare parte de parfumul său şi ce altceva ar putea conferi o aromă deosebită dacă nu florile?! Gustul de sărat, dulce, amar sau acru este foarte uşor perceptibil, însă o aromă specială este detectată doar de cel mai fin nas. Cea mai bună soluţie pentru a conferi preparatelor o savoare specială este utilizarea florilor. Există o gamă foarte variată de flori comestibile, unele dintre ele folosite cu precădere în gastronomie, flori care nu doar conferă un gust special mâncărurilor, ci sunt chiar benefice pentru sănătate.

Trandafirii
Trandafirii sunt folosiţi în multe culturi ale lumii, în special ca materie primă pentru apa de roze, un produs secundar al procesului de fabricare a parfumului. Florile sunt cultivate în zonele cu climă temperată, iar plantele cresc şi se dezvoltă sub diverse forme, unele mai aromate şi mai parfumate ca altele. În plan gastronomic, trandafirii sunt folosiţi în prepararea unei game destul de variate de dulciuri, de la gemuri la siropuri şi şerbet, şi pot totodată orna diverse preparate culinare. Dacă nu doriţi să puneţi alcool în preparatele pe care le gătiţi, în fripturi, de exemplu, puteţi înlocui vinul sau berea cu o cantitate mică de apă de trandafiri. Pe de altă parte, petalele de trandafiri sunt uscate pentru prepararea de ceai ori sunt conservate sub formă de jeleuri sau dulceaţă. În ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate, este bine să ştiţi că petalele multor specii de trandafiri sunt bogate în vitamina C, un nutrient esenţial vieţii.

Hibiscus
Hibiscusul este o plantă ierboasă, arbustivă şi arborescentă, originară din India şi China, cu flori mari, viu colorate, plantă care poate fi cultivată în spaţii climatice largi, de la zonele tropicale până la cele temperate. Speciile comestibile de hibiscus se numără printre plantele care sunt de multe ori consumate sub formă de ceai. Hibiscusul este, de asemenea, un ingredient de bază pentru anumite băuturi răcoritoare de origine mexicană. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „aquas frescas“ şi se prepară prin combinarea de fructe, cereale, seminţe sau flori cu zahăr şi apă. Adăugată acestui tip de băuturi, floarea de hibiscus conferă o astringenţă specială şi o culoare roşu aprins deosebită. Fructul unei anumite specii de hibiscus este folosit şi în gastronomie, dar şi în medicina tradiţională indiană şi chineză.

Broccoli şi conopida
Probabil că nu ştiaţi, însă conopida şi broccoli sunt flori. Nu au un gust dulce, aşa cum probabil s-ar aştepta oricine de la nişte flori, dimpotrivă, de multe ori gustul lor este descris ca fiind amar. Deşi nu sunt pe gustul tuturor, aceste flori comestibile sunt pline de vitamine. Făcând parte din familia plantelor crucifere, aceste inflorescenţe conţin cantităţi semnificative de vitaminele A, C şi K, iar studii recente au arătat că în componenţa lor intră şi substanţe care au proprietatea de a lupta împotriva cancerului. În general, aceste flori se consumă gătite în diverse feluri, însă pot fi servite foarte bine şi crude, ca aperitiv, împreună cu un sos cremos.

Anghinarea
Anghinarea este altă floare comestibilă. Ea este o plantă erbacee cu frunze mari, spinoase, cu flori roşii-violete, care este folosită în alimentaţie şi în industria farmaceutică. Practic, nu petalele reprezintă partea comestibilă a plantei, ci frunzele exterioare, care au evoluat pentru a proteja miezul, care este, de fapt, floarea plantei. Anghinarea este originară din nordul Africii, unde creşte şi în sălbăticie, în zone apropiate de mare, unde aerul este mai umed. Există mai multe feluri de preparare a anghinarei, care poate fi consumată prăjită sau fiartă, însă această floare este la fel de bună dacă este încorporată în supe, sosuri sau tocăniţe. În ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate, anghinarea are un conţinut scăzut de calorii, însă are potasiu, vitamina A, calciu, fier şi proteine.

Caperele
Caperele sunt muguri de floare care se recoltează înainte de a se deschide. Arbuştii care produc aceste flori albe sau roşietice cresc în regiunile calde ale Europei. Mugurii recoltaţi sunt muraţi sau conservaţi în saramură şi de obicei sunt folosiţi pe post de condimente. Se spune despre capere că intră în categoria alimentelor afrodisiace, împreună cu alte condimente precum scorţişoara şi cuişoarele, dar şi că gustul picant al acestor muguri exotici aduc aminte consumatorilor de fructul interzis din mitologie.

Şofranul

Aşa cum probabil ştiţi, şofranul este cel mai scump condiment din lume, preţul său piperat fiind dat de faptul că florile de şofran sunt recoltate numai manual. Şofranul provine din planta erbacee cu acelaşi nume, cu frunze lungi şi înguste şi flori violet cu linii purpurii, şi este o substanţă aromatică de culoare galbenă, folosită în medicină, în gastronomie şi în industrie. Condimentul are o aromă acrişoară şi miroase cam ca fânul, însă colorează orice mâncare într-o nuanţă aurie extrem de plăcută, conferind totodată un gust special preparatelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS