5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiDorin Cioabă, în faţa instanţei pentru emiterea mandatului de arestare preventivă

Dorin Cioabă, în faţa instanţei pentru emiterea mandatului de arestare preventivă

Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, a fost reținut pentru 24 de ore pentru evaziune fiscală, aseară,  la Drobeta Turnu Severin, dar nu și soția sa, în urma celor 28 de percheziţii care au avut loc miercuri dimineațaîn opt județe ale țării. Astăzi Dorin Cioabă va fi prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În dosar au mai fost reţinute în total cinci persoane, dar audierile continuă.
Dorin Cioabă a făcut, ieri, mai multe precizări, în jurul prânzului, despre anchetă. „E vorba de o firmă cu care a lucrat soția mea la Strehaia. Numai soția este reținută și învinuită că a colaborat cu acești oameni. Eu merg acolo în calitate de jurist și avocat. Nu au ridicat nimic pentru că nu au avut ce să ridice pentru că firma e în faliment de 10 ani. (..) M-am speriat când am văzut maimuțele astea la ușă”, a spus Dorin Cioabă.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, în acest dosar au fost făcute 28 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Timiş, Argeş, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj, precum şi în municipiul Bucureşti.
În urma acestor verificări au fost confiscate două maşini de lux, precum şi 792.500 de lei, 47.935 de euro şi 800 de dolari şi 97.000 de lei în cont bancar.
Una dintre percheziţii a avut loc la locuinţa din Sibiu a lui Dorin Cioabă, autointitulat rege internaţional al romilor. Soţia acestuia, Sighişoara, a fost ridicată de poliţişti şi dusă la audieri. De asemenea, s-au făcut percheziţii la persoane şi firme din Strehaia.

Dorin Cioabă a spus că sunt vizate două societăţi administrate de către Sighişoara care au colaborat cu firme ale romilor din Strehaia, fiind vorba despre patru facturi în valoare de 20.000 de lei despre care anchetatorii susţin că sunt fictive.
Conform Poliţiei Române, în perioada 2009 – 2014 reprezentanţii mai multor societăţi comerciale ar fi creat un circuit infracţional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligaţiilor fiscale.
Astfel, suspecţii ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operaţiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artifical impozitul pe profit.
Ulterior, prin intermediul societăţilor comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost făcute depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăţilor, pentru disimularea provenienţei ilicite a banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS