8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViceprimar condamnat pentru un film de pe facebook

Viceprimar condamnat pentru un film de pe facebook

Comuna Sălcuța ar putea rămâne fără viceprimarul Andrei Marinescu, care poate fi schimbat prin votul consilierilor locali

Situație inedită la Primăria comunei doljene Sălcuța. Viceprimarul comunei a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare după ce a postat pe facebook un filmuleț în care trăgea cu o armă de vânătoare, deși nu era deținător de armă. În plus, instanța de judecată a dispus ca viceprimarul să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității chiar la… Primăria Sălcuța. Prefectura Dolj a transmis Consiliului Local Sălcuța că, potrivit legii, trebuie să-l elibereze din funcție pe viceprimarul condamnat definitiv.

Cercetările în acest dosar de nerespectarea regimului armelor și munițiilor au fost începute de polițiștii doljeni în ianuarie 2015, după ce un bărbat din comuna Sălcuța a sesizat faptul că Andrei Marinescu a postat pe o rețea de socializare un filmuleț în care apare trăgând cu pușca, deși nu are permis de armă. Un an mai târziu, în februarie 2016, Marinescu a fost trimis în judecată pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Judecătorii craioveni au considerat întemeiate acuzațiile formulate de procurori. „Analizând întregul material probator administrat în cauză, instanţa a reţinut că, pe 30.01.2015, martorul a formulat un denunţ în care arăta faptul că inculpatul a publicat pe reţeaua de socializare un film în care apare trăgând cu o armă de vânătoare în timp ce se afla pe drumul dintre municipiul Craiova şi comuna Verbiţa (…). Identitatea inculpatului a fost stabilită în urma comparării imaginilor cu fotografia inculpatului, existentă în baza de date a Direcţiei pentru evidenţa persoanelor“, au reținut magistrații craioveni.
În fața instanței, inculpatul a recunoscut și nu prea că a tras cu arma, deși nu avea acest drept. „În faţa instanţei de judecată, inculpatul a afirmat că a ţinut arma în mână cât să facă o poză, iar arma s-a descărcat, nici nu a ştiut că este încărcată. S-a reţinut că declaraţia sa este contrazisă chiar de «filmuleţul» postat pe reţeaua de socializare, unde se observă în mod clar cum persoana de lângă inculpat încarcă arma înainte de a o înmâna inculpatului, după care trage în mod intenţionat un foc în aer“, au mai reținut judecătorii.
În mai 2016, Judecătoria Craiova l-a condamnat pe Andrei Marinescu la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și uz de armă fără drept. În plus, instanța a dispus ca inculpatul să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Sălcuţa. Hotărârea Judecătoriei a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanța care i-a respins acțiunea pe 18 noiembrie 2016. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

Ce spune legea

La alegerile locale din iunie 2016, în timp ce era judecat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, Andrei Marinescu a fost ales consilier în cadrul Consiliului Local Sălcuța. Ulterior, același Marinescu a fost ales viceprimar al comunei.
Potrivit Legii privind statutul aleșilor locali, viceprimarul poate fi eliberat din funcție pentru abateri grave comise în timpul mandatului ori dacă se dovedește că a încălcat Constituția sau legile țării, însă Andrei Marinescu nu era viceprimar la data comiterii faptelor pentru care a fost condamnat. Aceeași lege prevede însă încetarea calității de consilier local în cazul unei condamnări definitive. Calitatea de consilier local încetează înaintea duratei normale a mandatului, printre altele, și în cazul condamnării printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier.
În cazul în care își pierde calitatea de consilier local, persoana condamnată definitiv pierde și funcția de viceprimar.
Reprezentanții Prefecturii Dolj au precizat pentru GdS că, de curând, instituția a transmis o adresă Consiliului Local Sălcuța, în care pune în vedere că trebuie să constate, printr-o hotărâre, încetarea de drept a mandatului de consilier local al lui Marinescu. Rămâne de văzut când și dacă consilierii locali din Sălcuța vor vota excluderea din rândul lor a lui Andrei Marinescu.

Ce spune viceprimarul

Întrebat despre această situație, viceprimarul Andrei Marinescu a explicat că, cel mai probabil, un consilier care ar fi vrut să ocupe funcția de viceprimar a sesizat Prefectura Dolj. „E o porcărie de-a lor (consilieri – n.r.), e o prostie, ei se fac de râs! Probabil este unul care nu a ieșit viceprimar. Au mai încercat odată, dar nu a votat nimeni. Este o chestiune mai veche (condamnarea – n.r.), de aproape doi ani, nu este nici o problemă“, a precizat Andrei Marinescu pentru GdS.
Acesta a ținut să amintească că o problemă mai mare ar avea chiar primarul comunei, Eugen Giurcă, care a fost găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI) în martie 2016.
Într-adevăr, inspectorii ANI au precizat atunci că Eugen Giurcă s-a aflat în stare de incompatibilitate din iunie 2012 și până în decembrie 2014, fiind atât viceprimar, cât și persoană fizică autorizată în cadrul PFA Giurcă Eugen. Actualul edil al comunei Sălcuța a contestat în instanță raportul ANI, însă în noiembrie 2016 Curtea de Apel Craiova i-a respins acțiunea. În prezent, acest dosar se află pe rolul Curții Supreme, în procedură de filtru. În cazul în care consilierii locali din Sălcuța vor urma sfatul Prefecturii Dolj și dacă Giurcă va pierde procesul și la Curtea Supremă, comuna Sălcuța ar putea rămâne și fără primar, și fără viceprimar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS