Polivalenta din Craiova, greu de autorizat la incendiu

Autori


Sala Polivalentă din Craiova ar putea rămâne fără autorizație de securitate la incendiu și după data de 30 iunie, termenul limită stabilit de lege pentru obținerea acestui document, după ce deficiențele privind apărarea împotriva incendiilor constatate de pompieri la ultimul control nu au putut fi remediate în totalitate. Unele par chiar imposibil de rezolvat, pentru că nu au fost prevăzute în proiectul de construire a sălii, întocmit anterior modificării legislației. Cu toate acestea, șeful ISU Dolj susține că Polivalenta respectă toate condițiile de securitate la incendiu și că nu se va pune problema închiderii ei după data de 30 iunie.

Chiar dacă nu ar obține autorizația de securitate la incendiu, Sala Polivalentă din Craiova nu se va închide (Foto: Lucian Anghel)

Chiar dacă nu ar obține autorizația de securitate la incendiu, Sala Polivalentă din Craiova nu se va închide (Foto: Lucian Anghel)

Inspectoratul pentru Si-tuații de Urgență (ISU) Dolj a efectuat, în toamna anului trecut, o serie de controale la sediile administrative ale Primăriei Craiova şi la instituţiile subordonate, privind respectarea normelor, dispoziţiilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor prevăzute în legislația actuală. Neregulile constatate de pompieri au fost trecute apoi în Raportul de evaluare a capacităţii de apărare împotriva incendiilor la nivelul municipiului Craiova, pe semestrul II al anului 2016, raport care s-a aflat joi pe masa consilierilor locali și care a trecut de votul acestora. În document sunt specificate deficienţele în domeniul apărării împotriva incendiilor care se manifestă la obiectivele verificate și care ar trebui remediate. Pentru unele clădiri trebuie obținută, până la data de 30 iunie (termenul limită stabilit de lege), autorizaţia de securitate la incendiu, până atunci răspunderea exclusivă în ceea ce priveşte funcţionarea construcţiei din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revenind beneficiarului sau utilizatorului. În această situație se află și Sala Polivalentă din Craiova. ISU Dolj a precizat în nota de control că pentru acest obiectiv Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) din cadrul Primăriei Craiova, în calitate de administrator, nu a obținut încă autorizaţia de securitate la incendiu și a menționat toate neconcordanțele depistate la Polivalentă, în raport cu legislația actuală în domeniu.

Principalele deficiențe constatate de pompieri la Polivalentă se referă la scările de evacuare a spectatorilor din tribune (Foto: Lucian Anghel)

Principalele deficiențe constatate de pompieri la Polivalentă se referă la scările de evacuare a spectatorilor din tribune (Foto: Lucian Anghel)

În realitate, RAADPFL Craiova nici nu a depus până în prezent la ISU dosarul pentru obținerea autorizați-ei, pentru că unele deficiențe par imposibil de remediat. Multe țin de construcția sălii, respectiv de scări, rampe și tribune, care au fost realizate conform unui proiect întocmit anterior modificării legislației privind securitatea la incendiu. Spre exemplu, în urma verificării scărilor de evacuare a spectatorilor din tribune, pompierii au constatat că acestea „nu respectă prevederile criteriilor de performanţă specifice rampelor şi scărilor“, și anume: treptele ce aparţin aceleiaşi rampe de scară nu au asigurate aceleaşi dimensiuni (lăţime şi înălţime); numărul de trepte ale rampelor scărilor depăşeşte numărul maxim prevăzut de normativ (16 trepte); lungimea rampelor scărilor este mult mai mare decât cea precizată în normativ (6 m); lăţimea liberă a unor rampe şi podeste este mai mică decât cea prevăzută de normativ (1,40 m); nu sunt prevăzute balustrade cu „mână curentă“ cu diametrul de 4-5 cm, astfel încât aceasta să fie uşor cuprinsă cu mâna, ca persoanele ce utilizează scările să poată coborî în siguranţă. Balustrade există, însă unele au diametrul mult mai mare.

La scările exterioare de la Polivalentă, legislația actuală prevede balustrade intermediare  la maximum 2,50 metri (Foto: Lucian Anghel)

La scările exterioare de la Polivalentă, legislația actuală prevede balustrade intermediare

la maximum 2,50 metri (Foto: Lucian Anghel)

Ce deficiențe au mai sesizat pompierii

ISU Dolj a mai notat că la Polivalentă nu se respectă în totalitate condiţiile de realizare a tribunelor pentru utilizarea în siguranţă de către spectatori, specificând că „nu sunt prevăzute circulaţii majore paralele şi perpendiculare pe rândurile de scaune, cu lăţimea de minimum 1,2 metri“ și că „în faţa primului rând de scaune a fiecărui nivel distinct nu sunt prevăzute balustrade de protecţie cu înălțimea de minimum 1,10 metri, cu condiţia ca distanţa dintre balustradă şi primul rând de scaune să fie cel puţin 0,60 m“.


Printre deficiențele constatate de pompieri la Sala Polivalentă se mai numără și acelea că „tubulatura instalaţiei pentru asigurarea aportului de aer, necesar desfumării încăperilor de depozitare a aparatelor sportive, nu este protejată corespunzător, astfel încât să aibă asigurată o rezistenţă la foc de minimum o oră“, că „nu sunt montate clapete antifoc pe tubulatura de ventilaţie a sălii şi nici realizată o etanşare corespunzătoare a acesteia, la trecerea prin pereţii rezistenţi la foc de sub tribune“ și că „trapele pentru evacuarea fumului şi gazelor fierbinţi din sala de evenimente şi instalaţiile de desfumare mecanică ale spaţiilor de depozitare – aparate sportive nu au asigurată acţionare automată, din centrala de semnalizare incendiu, iar comenzile de acţionare nu sunt amplasate în locuri uşor accesibile“. Conducerea Sălii Polivalente afirmă însă că există clapete antifoc pe tubulatura de ventilaţie a sălii și că la comenzile de acţionare a trapelor și a instalațiilor de desfumare mecanică se ajunge foarte repede.

Tubulatura de ventilaţie a sălii și trapele pentru evacuarea fumului şi gazelor fierbinţi (Foto: Lucian Anghel)

Tubulatura de ventilaţie a sălii și trapele pentru evacuarea fumului şi gazelor fierbinţi (Foto: Lucian Anghel)

În ceea ce privește scările exterioare de evacuare şi cele interioare care au gabaritul mai mare de 2,50 metri, ISU a sesizat că acestea nu sunt prevăzute cu balustrade intermediare la maximum 2,50 metri, care să asigure evacuarea în siguranţă a utilizatorilor pentru maximum cinci fluxuri de evacuare. În replică, reprezentanţii conducerii susțin că scările sunt conform proiectului întocmit anterior modificărilor apărute la legislația privind securitatea la incendiu, dar că ele asigură evacuarea fără probleme a spectatorilor, în timp de câteva minute.

Inspectorul-șef al ISU Dolj: „Sala Polivalentă nu se va închide”

instinctoare polivalenta

Inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj susține însă că Sala Polivalentă din Craiova nu are probleme în ceea ce privește securitatea la incediu și că nu se va închide în cazul în care nu va obține autorizația. Ar exista însă posibilitatea care termenul limită de 30 iunie să fie prorogat. „Este treaba guvernului și a parlamentului dacă prorogă termenul privind obținerea autorizației de securitate la incendiu, dar am înțeles că există deja o comisie parlamentară care lucrează la modificarea legislației. Vom vedea ce se va întâmpla după data de 30 iunie, însă s-ar avea în vedere și varianta prelungirii termenului final. Oricum, în Dolj nu există riscul închiderii unor clădiri după 30 iunie. Vorbind strict de Sala Polivalentă din Craiova, aceasta nu are o problemă privind securitatea la incendiu. Nu are autorizația, dar respectă toate condițiile de securitate, așa că, indiferent ce se va întâmpla după data de 30 iunie, Sala Polivalentă nu se va închide“, a afirmat, pentru GdS, inspectorul-șef al ISU Dolj, col. Constantin Florea. Acesta a mai precizat că, după 30 iunie, cine nu va deține autorizație de securitate la incendiu, dar va respecta condițiile de securitate, cum este și cazul Sălii Polivalente, va primi amendă, urmând să fie închise doar clădirile fără autorizație și care nu corespund din punct de vedere al securității la incendiu.Comenteaza acum

Alte stiri

26 mai 2018

Incendiu într-un apartament din Craiova

Detașamentul 1 Pompieri Craiova intervine în acest moment pentru localizarea și lichidarea unui posibil incendiu în Craiova,pe strada C. București, bl B2, etajul 2. Când pompierii au ajuns la fața locului zona era plină de fum. În momentul ...

Sumarul ediției de vineri, 28 aprilie 2017

Actualitate

» Majorare cu peste 16% a vânzărilor de autovehicule în România, în primul trimestru
» Iohannis a promulgat legea prin care elevii din învățământul profesional și tehnic pot beneficia de masă și cazare gratuită
» TAROM: Ungaria a ridicat avionul militar pentru escortă în lipsa comunicării dintre aeronava românească și echipele de la sol
» Dolj: 1200 de poliţişti mobilizaţi în minivacanţa de 1 mai
» Încălcarea libertății de exprimare, pusă pe hartă. N-a fost trecută cu vederea o ofensivă contra publicației Gazeta de Sud a Liei Olguța Vasilescu
» Armata poloneză a numit un batalion “Regele Carol al II-lea al României”
» Ungaria: Un avion de pasageri al TAROM, interceptat de avioane militare în spațiul aerian ungar
» Cel mai slab dolar din ultimele şase luni
» Sondaj IRES: Peste 80% dintre români se declară în favoarea vaccinării
» Vreme instabilă şi ploi însemnate în Oltenia şi alte zone ale ţării, în weekend
» Ministerul Justiţiei din Serbia a trimis cererea de extrădare a lui Ghiţă Curţii Supreme din Belgrad
» Trenurile către mare sunt pline deja pentru minivacanţa de 1 mai. CFR Călători suplimentează numărul de locuri
» Accidente de muncă produse în România din 2014. 10 dintre acestea, doar în Oltenia
» Circulaţia vehiculelor de peste 7,5 tone, interzisă două zile pe câteva drumuri din ţară
» Macedonia: Parlamentul, invadat de protestatari. Liderul opoziției de stânga, Zoran Zaev, rănit
» Alertă la Londra: O femeie a fost împuşcată, în cursul unei operaţiuni antiteroriste

Dolj

» Dolj: Accident cu trei victime la Coșoveni
» Craiova: Amendă de 1500 lei pentru o persoană care a organizat un chef pe trotuar (galerie foto + video)
» Ziua Veteranilor de Război, marcată la Craiova (galerie foto)
» O nouă firmă IT s-a deschis în Craiova: Softelligence Engineering
» Craiova: 14 permise de conducere, reţinute într-o singură zi
» Urmărit internațional de autoritățile spaniole, prins de polițiștii doljeni
» APIA Dolj are program cu publicul şi mâine

Gorj

» Gorj: Incendiu la o casă din Tetila
» Anchetă la Gorj, după ce o femeie de 80 de ani a fost jefuită de doi falşi angajaţi de la Distrigaz
» Gorj: Turiştii, aşteptaţi la Rânca, pe pârtie
» Gorj: Peste 230 de poliţişti vor fi zilnic în stradă în minivacanţa de 1 Mai
» Gorj: Se reia circulaţia pietonală de podul de la Turcineşti
» Gorj: Două persoane rănite într-un accident la Câlnic
» Ministrul Energiei, aşteptat la Târgu Jiu
» Gorj: Accident rutier cu o victimă, la Drăguţeşti
» Gorj: Anchetă a poliţiei, după ce un bătrân a ars la Căminul din Suseni
» Gorj: Bărbat reţinut pentru că a condus băut şi fără permis auto
» Gorj: Un bărbat a predat o borsetă cu bani la poliţie
» Gorj: O şoferiţă de 24 de ani a murit într-un accident rutier violent
» Patru candidaţi pentru Primăria Târgu Jiu

Olt

» Pescarii sportivi au învins pe jumătate. Pescuitul le va fi însă interzis și lor pe timpul nopții
» Povești covârșitoare din război: “Veneau dimineața și ne puneau să adunăm morții din barăci”
» O nouă explozie într-o gospodărie din Olt. Nu s-au înregistrat victime
» Olt: Peste 30.000 de hectare de culturi agricole și plantații de pomi fructiferi, afectate din cauza frigului
» Olt: Încep înscrierile la creşe, în Slatina
» UPDATE Olt: Fostul primar al comunei Găneasa, rănit într-o explozie în gospodărie
» Olt: Patru femei au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce o casă a luat foc

Mehedinţi

» Mehedinţi: Accident cu şase victime, în comuna Hinova

Vâlcea

» Vâlcea: Material lemnos în valoare de 530.000 de lei, confiscat de la începutul anului

Sport

» Fotbal / “Satelitul” nu a mai dat greş
» Fotbal / Marcel Popescu refuză ideea că jucătorii îl „sapă” pe Mulțescu
» Suporterii cer demisia, Mulțescu se apără indicând lotul

Educatie

» ISJ Dolj are un nou plan de inspecții în școli
» Universitarii craioveni, premiați la Gala Excelenței în Cercetare

Top