Finanțele promit că reduc birocrația (I)

Vor dispărea multe din hârtiile care se cer acum de la ANAF. Ele vor circula în format electronic, între instituții.
Autori


Certificatele fiscale și adeverințele de venit ar putea fi emise în format electronic din luna noiembrie, conform celor spuse de ministrul de finanțe. Fiscul va putea bloca un singur cont al debitorului și nu mai multe conturi, cum se întâmplă în prezent, când se pune poprire și pe o sumă de trei – patru ori mai mare decât cea datorată către ANAF. Micii agricultori (PFA, II) vor avea regim special de TVA și nu vor mai fi obligați să se înscrie ca plătitori de TVA.

Ministerul Finan­țelor a dat publi­cității propunerile de modificare a Codului Fiscal. Aflat în vizită la Craiova la mijlocul lunii septembrie, ministrul finanțelor, Anca Dragu, a precizat că prin aceste propuneri nu va crește nici un impozit și nici o taxă, ci propunerile de modificare a Codului Fiscal se referă strict la măsuri de reducere a birocrației. Zilele trecute, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Anca Dragu a detaliat cele mai multe dintre aceste propuneri.

Poprirea conturilor se va face electronic

Ministrul a precizat că ANAF nu va mai putea să blocheze toate conturile unei persoane și ale unei firme pentru a recupera o sumă de bani. Se evită, astfel, situațiile în care Fiscul poprește de trei – patru ori mai mulți bani decât suma datorată de firma respectivă, fapt ce are urmări negative pentru entitatea poprită: trebuie să aștepte câteva zile să i se deblocheze conturile, timp în care are toată activitatea blocată și trebuie să facă cerere la ANAF să îi ramburseze sumele poprite în plus, operațiune pe care Fiscul o încheie, de regulă, cu compensarea cu obligații viitoare de plată. Dacă se adoptă noile măsuri propuse de Finanțe, atunci ANAF va putea bloca un singur cont al debitorului, din care ar urma să se stingă datoria, astfel că i se reține firmei sau persoanei o singură dată suma datorată. Deblocarea acelui cont va fi mult mai rapidă, după încasarea creanței. Acum durează și cinci zile lucrătoare până deblochează Fiscul un cont.

Certificatele de atestare fiscală se vor emite electronic

Adeverințele de venit vor putea fi eliberate de ANAF în format electronic, dacă sunt cerute astfel. Se lucrează la o aplicație în acest sens, iar ministrul finanțelor a spus că se va aplica de la 1 noiembrie. Asemenea adeverințe sunt solicitate de către cei care vor beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinței, de cei care vor să primească ajutor de șomaj etc. În perioada în care se solicitau aceste adeverințe de venit, anii anteriori se formau cozi infernale la Fisc. Asemenea adeverințe se vor putea transmite pe e-mail de către ANAF și către bănci, instituția fiscală aflându-se în discuții cu mai multe bănci pentru a semna convenții în acest sens. Cu alte cuvinte, dacă cineva merge la bancă să ia un credit, iar banca cere o adeverință de venit, atunci banca poate cere direct de la ANAF acel document, în format electronic, fără ca omul să se mai deplaseze la ghișeele Fiscului.

Și certificatele de atestare fiscală vor putea fi emise în format electronic, a anunțat Anca Dragu, tot de la 1 noiembrie 2016. Certificatele Fiscale pot fi folosite la diverse licitații și chiar pentru dovedirea bonității fiscale în fața unui partener de afaceri. Unele instituții emit certificatul fiscal în regim de urgență și, chiar dacă plătești on-line, tot trebuie să ajungi la ghișeu să faci dovada plății. Se va reglementa și acest aspect cu dovada plății, care de acum încolo se va verifica între instituții și nu trebuie să mai dovedească firma sau persoana fizică, print-o hârtie, că a plătit deja pentru un serviciu. Pentru a se putea folosi un certificat fiscal emis în format electronic trebuie ca acesta să fie acceptat tot în format electronic și de instituția la care folosește.


Anual, în țară sunt emise 5 milioane de adeverințe de venit și 300.000 de certificate fiscale.

Regim special de TVA pentru agricultori

„Propunem, de asemenea, o facilitate fiscală extraordinar de importantă: un regim special de TVA pentru agricultori. Și mă refer aici la cei care funcționează ca persoană fizică sau persoană fizică autorizată ori întreprinderi individuale sau familiale. Acești agenți economici nu mai trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în momentul în care ating o anumită cifră de afaceri. În prezent, un agricultor care este constituit ca persoană fizică, PFA sau întreprindere individuală sau familială, atunci când atinge un plafon de 220.000 de lei, trebuie să se înscrie ca plătitor de TVA. Am avut multe discuții cu reprezentanții agricultorilor, ne-au povestit problemele cu care s-au confruntat“, a spus ministrul finanțelor pentru Agerpres.

Reprezentanții firmei de audit și consultanță fiscală Professional Consulting din Craiova au explicat cum vor beneficia agricultorii de această propunere legislativă. „Agricultorii care aplică regimul special vor fi înscriși într-un registru special, iar beneficiarii acestora vor avea obligația de a menționa achizițiile efectuate de la agricultori într-o evidență distinctă. Regimul este opțional, agricultorii putând opta pentru a aplica regimul normal de TVA dacă acesta îi avantajează. Cei care în prezent sunt înregistrați în scopuri de TVA pot renunța în favoarea aplicării regimului special pentru agricultori“, arată reprezentanții Professional Consulting. Specialiștii în fiscalitate mai spun că „trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA doar agricultorii care desfășoară și alte activități economice decât cele agricole (care nu pot intra sub incidența regimului special), dacă din acele activități depășesc plafonul de 220.000 de lei (de exemplu, un agricultor realizează și servicii de restaurant din care depășește plafonul de 220.000 de lei)“.

Beneficiarii acestei măsuri vor fi agricultorii (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale) care realizează activități de producție agricolă și servicii agricole.

Într-un număr viitor al ziarului vom detalia propunerile despre scutirea impozitului pe profitul reinvestit și despre impozitul pe venitul microîntreprinderilor (ce categorii de firme vor aplica acest impozit).Comenteaza acum

Alte stiri

15 iunie 2018

Horoscopul de weekend

Berbec O săptămână destul de calmă, plină de înţelegere, stare relaxată şi pozitivă. Veţi fi în stare să acţionaţi dinamic şi decisiv în fiecare domeniu al vieţii, în timp ce relaţiile şi colaborările sunt influenţate în bine. Sunteţi pe cale

Sumarul ediției de luni, 26 septembrie 2016

Actualitate

» Transportatori: Asigurătorii RCA „stabilesc tarifele RCA ca la bazar“
» Unu din trei elevi de 16 ani a fumat cel puţin o ţigară în ultima lună
» Saptămâna Prevenirii Criminalității
» Ministrul Finanțelor: Bugetul pe anul 2017 se întocmește de viitorul Guvern și se aprobă de viitorul Parlament
» România, pe locul al doilea printre cele mai religioase state din UE
» Soţul Georgianei Hosu, fosta şefă a DIICOT, reţinut de DNA
» Bulgaria vrea să atragă gaze importate din Cipru pentru planificatul hub de la Marea Neagră
» Şeful Comisiei SIE: Ungureanu a demisionat din motive de sănătate, trebuie să stea la pat
» Oprea demisionează începând cu 1 octombire. Cererea a fost înregistrată la Senat
» Pe melagurile lui Petrache Lupu
» ANI cere vacantarea a trei mandate de deputat pentru incompatibilitate
» Franța: Un bărbat a deschis focul în fața unui supermarket şi a rănit doi oameni
» Imigrant român, anchetat în Italia după ce a oprit un autobuz minţind că la bord era o bombă
» Gheorghe Mencinicopschi, eliberat condiționat după ce a executat doi ani din pedeapsa de opt ani de închisoare
» În şedinţa CSAT de marţi se va discuta despre sistemul de sănătate, migraţie şi securitatea cibernetică
» Doi dintre cei patru militari români răniţi în Afganistan au fost trimişi în Germania
» Iohannis a acceptat demisia lui Mihai-Răzvan Ungureanu. Conducerea SIE va fi asigurată de Silviu Predoiu

Publireportaj

» Află cum poți să-ți crești afacerea prin intermediul canalelor on-line
» CJ Gorj marchează astăzi Ziua Mondială a Turismului

Dolj

» Bulevardul Romanescu, spart la finalul lucrărilor de reabilitare
» Porți deschise la Depozitul Ecologic Mofleni pentru Let`s Do It Romania, în Campania de Curățenie Națională
» Ploile, mană cerească pentru fermierii doljeni
» Avantaje pentru agricultorii care intră în programul de cadastrare
» Consiliul Judeţean investeşte în cultură şi în istorie
» Oprişor, la vremea culesului
» Se scumpesc căldura şi apa caldă în Craiova?
» Dispar buruienile de pe strada Râului
» Cernăteşti, între tradiţie şi supravieţuire
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Business Center, lucrarea fără sfârșit
» Senat: Ziua de 9 mai a fost declarată zi de sărbătoare naţională
» Craiova: Peste 3000 de participanţi la proiectul „Biblioteca din Vacanță”
» Dolj: Bărbat omorât de tren în apropiere de Podari

Gorj

» „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii“, la IPJ Gorj
» Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, de doi ani fără adjunct
» Un nou consilier local la Târgu Jiu
» Tragere la sorţi pentru desemnarea membrilor din BEJ Gorj
» Acuzată de poliţie că încasa întreţinerea cu acte false
» Avram Iancu, premiat cu 3.000 de lei pentru că a înotat pentru „Cuminţenia Pământului“
» Operele lui Constantin Brâncuși, promovate în rândul tinerilor din Oltenia

Olt

» Olt: Şcolile cu elevi puţini şi neautorizate sanitar vor fi desfiinţate

Sport

» România a ratat calificarea la CE de volei
» CSM Vâlcea a ieșit din impas
» Papură, pe urmele lui Mulțescu
» Podărenii n-au reușit să doboare „satelitul“ Stelei
» Handbal (f): SCM Craiova a învins CSM Ploieşti cu scorul de 52-17

Bani & Afaceri

» Măsuri de relaxare fiscală propuse de guvern (II)

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Nu mă mai mir de nimic

Top