8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMajorări de pensii doar pentru unii care au lucrat cu grupe de muncă

Majorări de pensii doar pentru unii care au lucrat cu grupe de muncă

Unii dintre pensionarii care au lucrat cu grupe de muncă sau în condiții speciale vor bene­ficia din oficiu de majorarea punctului de pensie până la finele lui 2018 (Foto: Bogdan Grosu)
Unii dintre pensionarii care au lucrat cu grupe de muncă sau în condiții speciale vor bene­ficia din oficiu de majorarea punctului de pensie până la finele lui 2018 (Foto: Bogdan Grosu)

Persoanele care au lucrat cu grupe de muncă sau în condiții deosebite și care au ieșit la pensie înainte de 1 ianuarie 2011 și nu au beneficiat atunci de efectele actelor normative care le permiteau să primească mai mulți bani la pensie vor beneficia de majorarea punctului de pensie în trei etape. Dar, atenție! Nu trebuie să depuneți nici o cerere la Casa de Pensii. Majorările se fac din oficiu până la sfârșitul lui 2018, pentru cei care au dreptul legal.

Un act normativ care a modificat Legea pensiilor le dă dreptul celor care au lucrat cândva în grupa I și a II-a de muncă, respectiv au desfășurat activități în condiții deosebite și/sau în condiții speciale de muncă să beneficieze acum de majorarea punctului de pensie. Este vorba despre Legea nr. 192/2015, care modifică Legea nr. 263/2010 cunoscută drept Legea pensiilor, și care se aplică de la 1 ianuarie 2016 etapizat. Nu se aplică pentru toți cei care au lucrat în acele condiții deosebite sau cu grupe de muncă, ci doar acelora care au ieșit la pensie înainte de 1 ianuarie 2011 și care nu au beneficiat la vremea respectivă de legile care acordau avantaje la pensionare.
Directoarea Casei Jude­țene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, a precizat că „această lege se aplică etapizat, până la 31 decembrie 2018. Legea nu se aplică celor care au beneficiat atunci de Ordonanța nr. 100/2008 sau de Legea nr. 218/2008 și de alte legi prin care se acordau la vremea respectivă punctaje celor care lucrau în grupe de muncă sau în condiții deosebite“. Pensionarii care se încadrează în lege vor beneficia de majorarea punctului de pensie, deci și de majorarea pensiei în funcție de perioada în care au ieșit la pensie și în funcție de perioada lucrată în condiții deosebite de muncă, respectiv în grupe.

Nu se depun cereri la ghișee

Daniela Licu a spus că mai multe persoane interesate de Legea nr. 192/2015 merg la instituția de pe strada Mihail Kogălniceanu, fie pentru a depune cereri să li se aplice Legea nr. 192/2015, fie pentru a întreba dacă beneficiază de efectele legii. Doar că nu trebuie depuse cereri. Persoanele care se încadrează în prevederile legii sunt selectate automat, printr-un program informatic, și vor primi decizia de pensionare acasă. Până la această dată nu a fost transmis în teritoriu programul informatic, astfel că nu s-a lucrat nici un dosar pe Legea nr. 192 pentru a se vedea cu cât vor crește pensiile persoanelor îndreptățite. Conform celor de la CJP Dolj, programul informatic ar fi aplicabil până în luna noiembrie, astfel încât primele dosare să fie lucrate de funcționarii instituției. „Această lege se aplică din oficiu. Este foarte important faptul că nu trebuie să vină la noi să depună vreo cerere nici un beneficiar de pensie. Se aplică etapizat, iar prima etapă se va încheia până la 31 decembrie 2016 prin emiterea deciziilor pentru primii beneficiari“, a explicat directoarea CJP Dolj.
Care sunt etapele în care se aplică majorările

Cei care au lucrat cu grupe de muncă în condiții deosebite sau speciale și au ieșit la pensie înainte de 1995 vor beneficia de majorarea punctajului de pensie în prima etapă de punere în aplicare a Legii nr. 192.
Cea de-a doua etapă se aplică celor care au ieșit la pensie în perioada ianuarie 1996 – aprilie 2001. În această etapă vor fi majorate punctele de pensie până la finele anului 2017. Cea de-a treia etapă se aplică persoanelor pensionate în intervalul 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2011. În această ultimă etapă vor fi majorate punctele de pensie ale celor care se încadrează în condițiile legii până la finele anului 2018. Până în prezent, Casa de Pensii a identificat aproximativ 1.000 de doljeni din categoriile de mai sus care vor beneficia de majorarea punctului de pensie, ca urmare a prevederilor Legii nr. 192. Singurul inconvenient este acela că această creștere a pensiei se va face până la sfârșitul anului 2018. Conform directoarei CJP Dolj, se încadrează în prevederile legii persoane care au lucrat în industria minieră, industria extractivă, în special cei care au lucrat în subteran peste 50% din timpul de lucru, ceferiștii și alte categorii de pensionari cu grupe de muncă și/sau condiții speciale de muncă.
Ramona Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS