Cartierul „Afumați“ din Craiova

Autori


Mai mulți craioveni au sesizat faptul că, în continuare, în cartierul 1 Mai aerul este irespirabil după lăsarea serii, cauza fiind focurile făcute de romii din Popoveni pentru a arde cabluri și alte deșeuri. Întrebate despre această situație, autoritățile au pasat problema Poliției Locale.

Craiovenii care locuiesc în cartierul 1 Mai susțin că arderea cablurilor pentru recuperarea metalului de către romii din Popoveni le face viața un calvar, dar și că au sesizat autoritățile despre această situație.

„În fiecare seară sunt arse câteva tone de cabluri cu scopul de a se valorifica cuprul rezultat. Nu exagerez, câteva tone este cantitatea corectă. Acest fapt se produce la 300 de metri de Centrul Multifuncțional Craiova, la 700-800 de metri de Parcul «Nicolae Romanescu», la 700-800 de metri de Spitalul de Urgență și la 500 de metri de Secția 2 Poliție și Sediul Poliției Locale, anume în cartierul Popoveni.

Incendierea cablurilor și valorificarea cuprului re­pre­­zintă o sursă constantă și generoasă de venit pentru cetățenii de etnie romă de pe străzile Râului, Dobrogea, Brăila și, mai nou, strada Tulcea. Pentru craiovenii care au ghinionul să stea în cartierul 1 Mai, zona Confecții-Pelendava, viața este un calvar. La lăsarea serii încep aceste focuri ce îneacă întreaga zonă cu un fum gros, înecăcios și foarte deranjant“, a explicat un cititor GdS.

Craioveanul susține că s-a plâns autorităților despre această situație, însă mai mult a fost luat peste picior. „Dacă suni la Secția 2 Poliție ești luat peste picior. «Cine te-a pus, domne’, să stai în zonă? Nu au acte de identitate, deci venim degeaba», sunt răspunsurile primite. Cei de la Garda de Mediu au motivat că au program doar până la ora 16.00 și nu au ce face. Singura instituție care mai face act de prezență la aceste plângeri este Poliția Locală, dar care are atribuții limitate. Mai mult de o amărâtă de amendă, asta dacă nu fug cei implicați, nu au ce face“, a mai precizat cititorul GdS. Acesta din urmă a transmis GdS mai multe fotografii în care se observă fumul negru care se ridică din cartierul Popoveni.

Alt craiovean a adăugat că problemele cele mai mari sunt în zona blocurilor S și V din cartierul 1 Mai (străzile Dr. C-tin Severeanu, Dr. C-tin Angelescu și Dr. I. Cantacuzino), după lăsarea serii toți locatarii fiind obligați să-și închidă ferestrele pentru a nu le intra fumul în apartamente.

Toate drumurile duc la… Poliția Locală

Gazeta de Sud a încercat să afle cum poate fi rezolvată această problemă. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au explicat că în acest caz ar trebui să intervină comisarii Gărzii de Mediu și Poliția Locală. „Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevăzute la art. 61 din Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor se realizează, după caz, de comisari şi persoane împuternicite din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, precum şi din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale, conform atribuţiilor stabilite prin lege. Aceeași lege precizează și faptul că, în ceea ce privește controalele privind colectarea, reciclarea, valorificarea, tratarea, eliminarea şi transportul deşeurilor, acestea sunt efectuate de către reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu şi au în vedere, în mod deosebit, originea, natura, cantitatea şi destinaţia acestora“, au precizat polițiștii doljeni. Aceștia din urmă au adăugat că „polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție au în atenție situația semnalată și vă asigurăm de faptul că răspundem cu promptitudine la fiecare solicitare a cetățenilor din zonă“.

Mai departe, repre­zen­tanții Gărzii de Mediu Dolj susțin că în aceste cazuri ar trebui să intervină, în primul rând, echipaje ale Poliției Locale Craiova, dar și că s-a intervenit în acea zonă.


Poliția Locală dă amenzi și monitorizează zona

La rândul lor, repre­zen­tanții Poliției Locale Craiova spun că au amendat mai multe persoane care incendiau cabluri sau anvelope. „Polițiștii locali cu atribuții în domeniul protecției mediului și ordine publică s-au deplasat de fiecare dată la sesizarea petenților, luând întotdeauna măsurile care se impun în aceste situații, conform competențelor. În urma constatărilor, au fost aplicate șapte sancțiuni con­tra­venționale persoanelor de etnie romă, constând în a­menzi în valoare totală de 3.500 de lei. Ca măsuri complementare s-a dispus stingerea imediată a focurilor“, au comunicat reprezentanții Poliției Locale Craiova. Polițiștii locali au precizat că ultima astfel de sancțiune a fost dată duminică seară, când o femeie care locuiește pe strada Tulcea a fost surprinsă în timp ce ardea componente auto pe domeniul public.

De asemenea, oamenii legii mai spun că, de cele mai multe ori, deșeurile sunt arse pe terenuri proprietate privată, motiv pentru care este dificil să intervină.

Comisia care nu i-a speriat pe romi

Această situație durează de câțiva ani, iar în primăvara anului trecut, în urma articolelor publicate de Gazeta de Sud, dar și a zecilor de sesizări făcute de craiovenii care locuiesc în zonă, prefectul județului Dolj a încercat să „curețe“ zona.

Prefectul a emis un ordin prin care a înființat o comisie de verificare a „legalității desfășurării unor activități de dezmembrări auto, colectare și ardere a deșeurilor pe strada Râului și zona adiacentă acesteia“. Președinția comisiei cu pricina, din care au făcut parte Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj, Poliția Locală Craiova și DSP Dolj, este asigurată de Garda de Mediu Dolj. Potrivit ordinului emis de prefect, comisia și-a desfășurat activitatea pe tot parcursul anului 2015.

Dar să vedem ce spunea conducerea Gărzii de Mediu Dolj în aprilie, anul trecut. „Acolo, lucrurile nu sunt de azi de ieri, ci de mai mult timp. Știm cu toții că zona aceea este locuită de cetățeni de etnie romă, iar oamenii din zonă reclamă că acolo se produc lucruri care sunt dincolo de cadrul legal. De o parte și de cealaltă parte a canalului sunt aduse pentru a fi dezmembrate toate tipurile de autovehicule, de la autobuze până la autoturisme și basculante. Vom face astfel de controale până când nu vom mai găsi pe domeniul public mașini pentru dezmembrat, până când nu se mai ard acele cabluri și până când canalul nu mai este groapă de gunoi. Aplicând legea, lucrurile se vor rezolva“, spunea Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj. Numai în una din aceste acțiuni, oamenii legii au dat amenzi în valoare totală de 20.000 de lei, însă se pare că acest lucru nu i-a speriat pe romii care locuiesc în zonă, pentru că ard caburi și cauciucuri în continuare, spre disperarea craiovenilor care locuiesc în cartierul 1 Mai. Într-adevăr, autovehiculele dezmembrate de pe strada Râului au dispărut, însă fumul continuă să inunde cartierul 1 Mai, care ar putea fi numit… „Afumați“.Comenteaza acum

Alte stiri

21 martie 2018

Dolj: Peste de 70 de jandarmi au donat sânge

Peste 70 de lucrători ai Grupării de Jandarmi Mobile “Fraţii Buzeşti” Craiova şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Mihai Bravul” Dolj au donat, miercuri, sânge, aceasta fiind prima activitate cuprinsă în programul ...
21 martie 2018

Craiova: Urmărită internațional pentru furt, arestată

Poliţişti din cadrul Secţiei 6 Craiova, cu sprijinul unui grup S.A.S. din cadrul IPJ Dolj, au organizat, ieri, o acţiune pe linia persoanelor urmărite în temeiul legii, ocazie cu care a fost depistată C. Florentina, 25 de ani, din Craiova,

Sumarul ediției de marţi, 6 septembrie 2016

Actualitate

» Urmărit penal într-un nou dosar: Victor Ponta, pus sub control judiciar pentru 60 de zile
» Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% în primul semestru – Consumul gospodăriilor s-a majorat cu 10,4%
» România are 8,8 milioane de locuinţe ocupate de 7,7 milioane de gospodării
» Sebastian Ghiţă, pus sub control judiciar în noul dosar al lui Ponta
» Estonia acuză Rusia că i-a încălcat spațiul aerian
» Iohannis a discutat cu preşedintele Consiliului Europei despre poziţia României privind Summitul UE-27
» Preşedintele Franţei, François Hollande, vine săptămâna viitoare în România
» Olt: Spitalul din Caracal caută endocrinologi, oftalmologi, urgentişti şi radiologi
» Incendiu de proporţii în Prahova
» Fiului preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, audiat într-un dosar privind fapte de lipsire de libertate, loviri şi alte violenţe
» Ambasada SUA anunţă deschiderea aplicaţiilor pentru bursa FLEX 2017-2018
» Începe admiterea la Universitate
» Olt: 20 la sută dintre şcoli, fără autorizaţie sanitară de funcţionare
» Curăţenia din spitale, la control!
» Elevi multi, mobilier putin
» Un timişorean s-a spânzurat în arestul IPJ Mehedinţi
» Comisia de Cultură, decizie despre “Cumințenia Pământului”: Guvernul este obligat să plătească
» Decizia privind excluderea din Baroul Bucureşti a lui Victor Ponta, amânată pentru 13 septembrie
» Jumătate din locuitorii Capitalei ar putea rămâne fără apă caldă
» Proiectul Strategiei pentru asigurarea securității frontierei de stat a României în perioada 2017-2020, finalizat
» Doi cetăţeni străini, arestaţi la Chişinău, pentru propagandă în favoarea reţelelor teroriste
» Craiova: Programul Filarmonicii “Oltenia” în luna septembrie
» Ministrul Culturii doreşte re-separarea Operei de Operetă
» MAI scoate la concurs peste 5.000 de posturi
» Procurorul general al României: Într-o lună vom avea o imagine de ansamblu asupra tuturor testelor în cazul Hexi Pharma
» 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, a fost declarată zi liberă nelucrătoare
» Senatorii au decis scutirea de impozit a pensiilor

Publireportaj

» Bike4Life: Pedalează pentru orașul tău și, împreună, sărbătorim zece ani de activitate HELLA România
» Consiliul Judeţean Gorj caută soluţii pentru modernizarea Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu

Dolj

» Două persoane rănite într-un Ford care a lovit un tir
» Elev băut și fără permis, prins de polițiști cu focuri de armă
» Piese rare, de mii de ani, descoperite de arheologii doljeni
» Faci contract cu Salubritatea sau plătești gunoiul la DIT
» Gunoiul aruncat la întâmplare, o problemă greu de rezolvat
» Simpozionul Ştiinţific al Inginerilor Români de Pretutindeni, la Craiova

Gorj

» Mascaţii au greşit adresa
» Program modificat pentru transportul în comun
» Şeful ISJ, evaluat
» USR îşi face filială la Târgu Jiu
» CEO reverifică lista de disponibilizări colective
» „SIERANEVADA“, proiecţie de gală

Mehedinţi

» Mehedinţi: Doi bărbați, surprinși în timp ce sustrăgeau țevi de la rețeaua de canalizare a orașului

Sport

» Salt important pentru Ioana Roșca în clasamentul WTA
» Mingote a semnat cu ASA Târgu Mureș
» Alb-albaștrii pregătesc cu optimism meciul cu CFR Cluj

Bani & Afaceri

» Paradoxul românesc: Economia creşte, sărăcia se accentuează

Educatie

» Locuri neocupate la buget, la facultățile craiovene

Magazin

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Horoscop
» Bancul zilei

Top