15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe reiau lucrările la centura oraşului, afectată de viitură

Se reiau lucrările la centura oraşului, afectată de viitură

Secţia Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, alături de constructori, a decis să fie reluate lucrările pe şantierul noii şosele ocolitoare a municipiului reşedinţă de judeţ. Şantierul a fost afectat de o viitură puternică produsă săptămâna trecută. Două utilaje au fost luate de apele umflate ale râului Şuşiţa şi duse la vale. De asemenea, a fost afectată şi organizarea de şantier. Muncitorii au fost nevoiţi să aştepte retragerea apelor pentru a putea relua în condiţii de siguranţă lucrările la şoseaua de centură a municipiului Târgu Jiu.
„Lucrările au revenit la normal în zona afectată de viitura de săptămâna trecută. De săptămâna viitoare începe livrarea şi montarea grinzilor la podurile de peste râul Amaradia. Deocamdată, se lucrează într-un ritm normal şi nu au apărut alte probleme, în afara acelei viituri. A venit o cantitate foarte mare de apă, din cauză că a plouat foarte mult la munte. Acum ne aflăm la polul opus, cu temperaturi ridicate“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

Lucrări de 151 de milioane de lei

Lucrările la noua şosea ocolitoare sunt executate de firma Collini Lavori SPA, din Italia, şi câteva firme subcontractante. Suma totală a contractului se ridică la peste 151 de milioane de lei (fără TVA), dintre care 85% sunt fonduri europene nerambursabile, restul de 15% fiind asigurate de Guvernul României. Vor fi construiți peste 20 de kilometri de şosea, poduri şi traversări. Centura ocolitoare a municipiului va fi construită pe drumul DN66, care traversează municipiul Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN67D.
Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, contractul trebuie executat în 24 de luni. Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia: varianta est (cei mai mulți kilometri de centură) va asigura legăturile pe partea de est între Filiaşi (DN66), Râmnicu Vâlcea (DN67) şi Petroşani (DN 66) și are o lungime de 14,9 kilometri. Varianta vest asigură legăturile pe partea de vest între Filiaşi (DN66), Drobeta Turnu Severin (DN67) și Băile Herculane (DN 67D) și are o lungime de cinci kilometri. În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane, ce vor trece peste Drumul Naţional 67.
Centura va fi construită pe drumul DN66, care traversează municipiul Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D, incident în nord-vest. Nu au fost realizate încă exproprierile, iar proprietarii de case şi terenuri nu au primit despăgubirile, astfel că se lucrează doar pe anumite tronsoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS