24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnvelopare ratată în Craiova

Anvelopare ratată în Craiova

În Craiova, din cele opt proiecte de finanțare cu fonduri europene pentru anveloparea blocurilor de locuințe, șase au fost reziliate la propunerea primăriei, din câte spun reprezentanții ADR Sud-Vest Oltenia.

Administrația locală, după ce a încercat atragerea fondurilor europene pentru sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe din Craiova a cerut, la sfârșitul anului trecut, rezilierea contractelor, fiindcă nu a putut implementa în mare parte aceste proiecte. S-au pierdut din acest motiv 51.714.008 lei.
„În cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, domeniul major de intervenție 1.2 – Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe, Primăria Craiova a contractat opt proiecte de finanțare. Dintre acestea, șase au fost reziliate, iar două sunt în prezent în implementare. Continuarea sau nu a investițiilor propuse în cadrul acestor proiecte este luată la nivelul Primăriei Craiova“, a precizat Simona Covrescu, reprezentant ADR Sud-Vest Oltenia.

Sute de apartamente scoase de la reabilitarea termică

Numai pe proiectul în valoare de 17.657.207 erau înscrise pentru izolație termică și hidroizolare 590 de apartamente din 36 de blocuri din cartiere precum Calea București, Lăpuș, Valea Roșie și Sărari. Pe proiectul cu o valoare de 5.957.083 au pierdut anveloparea 264 de apartamente din 12 condominii din cartierele Craiovița Nouă și Sărari. Reprezentanții asociațiilor din care fac parte blocurile care inițial au fost prinse la reabilitare spun că au fost anunțați de primărie că nu vor mai primi fonduri europene.
„Asociația noastră a fost inițial prinsă în proiect cu zece scări, dar au mai rămas până la urmă doar șase. După ce ne-au promis că va fi gratis, ne-au spus că trebuie să plătim un procent anume, iar în cele din urmă să vină să ne anunțe că nu mai primim fonduri nerambursabile și dacă vrem să continuăm, să plătească primăria de la bugetul propriu 50%, iar proprietarii 50%. Locatarii când au auzit nu au mai fost de acord. Prin urmare, nu s-a mai făcut nimic“, a spus președintele Asociației nr. 2 Sărari, Mircea Ceacâru. În aceeași situație se găsesc și proprietarii din Asociația nr. 9 Lăpuș Argeș, cărora inițial li s-a spus de la primărie că vor plăti 20% din valoarea lucrărilor. Dar cum contractul de finanțare a fost reziliat mai au de așteptat.
Trăgând linie, până la această dată, în Craiova s-au anvelopat doar 19 blocuri în cartierul 1 Mai, din sutele de solicitări venite din partea asociațiilor de proprietari.
Reprezentanții ADR Sud Vest Oltenia spun că rata foarte mică de decontare în ceea ce privește plățile reiese și din cantitatea foarte mică a lucrărilor care s-au făcut pe acest domeniu de investiție, reabilitarea termică. Totodată, aceștia au precizat că administrația locală, după ce a încheiat contractele de finanțare, s-a poticnit la implementarea acestora și, în cele din urmă, a cerut rezilierea, pierzând în acest fel fondurile europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS