27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDistrigaz, unde este proiectul instalațiilor?

Distrigaz, unde este proiectul instalațiilor?

Distrigaz spune că nu deține documentația tehnică a instalațiilor de gaze din blocuri
Distrigaz spune că nu deține documentația tehnică a instalațiilor de gaze din blocuri

Craiovenii care locuiesc la bloc și urmează să facă revizia tehnică a instalațiilor de gaze sau verificarea tehnică sunt nevoiți să suporte și costurile pentru proiectul instalației, pentru că furnizorul local de gaze, Distrigaz Sud, nu mai găsește proiectele în arhiva societății sau cel puțin așa a răspuns până acum la solicitările asociațiilor.
Proprietarii sunt obligați din acest an să prezinte proiectul tehnic al instalației de gaze, așa cum se prevede în Ordinul ANRE 179/2015 care a intrat în vigoare din 2016 și despre care scriam în articolul „N-ai proiect la aragaz, lași blocul fără gaze“, apărut în GdS pe 5.05.2016. În Ordin se spune că în cazul în care clientul nu deține documentația tehnică, are obligația să solicite de la operatorul de sistem sau de la operatorul economic documentația tehnică ce a stat la baza execuției instalației de utilizare a gazelor naturale. Crezând că vor scăpa ușor, reprezentanții proprietarilor, respectiv președinții de asociații, au alergat la Distrigaz să solicite aceste documente. Numai că răspunsul a fost negativ.
„Eu am mers la Distrigaz și le-am solicitat proiectele tehnice de la blocurile din asociația mea. Auzisem de la alte asociații că nu le-au dat un răspuns favorabil. Același lucru s-a întâmplat și la noi, mi-au spus că, referitor la solicitarea noastră de-a ne elibera o copie după documentația tehnică aferentă instalației de utilizare a gazelor, nu dețin această documentație. Acum trebuie să facem proiectele ca să putem să facem verificarea tehnică“, a precizat Marin Bobu, președintele Asociației de proprietari nr. 37 Craiovița Nouă.
În cazul în care nu se face o modificare a instalației din interiorul unui apartament, chiar dacă, să spunem, un aragaz este mutat de pe un perete pe altul, în bucătărie este suficient să se facă doar un releveu al instalației. Acesta se execută de către o firmă autorizată de ANRE și costurile pleacă de la 35 de lei și ajung la 60-70 de lei de apartament. Dacă s-a făcut modificarea instalației, este necesar un proiect al întregii instalații.
„Dacă, să spunem, aragazul este mutat într-o altă încăpere, balcon, debara, în acel moment instalația este modificată, se ia un acord de la furnizor și se face proiectul instalației. Aragazul nu mai este la un metru de conducta de gaz, așa cum spun normele în domeniu. Se fac măsurători, se face o schiță a instalației din întreaga scară de bloc, chiar dacă s-a făcut modificare într-un singur apartament. Când se fac aceste modificări, proprietarul trebuie să monteze și acel senzor de gaz, costul acestuia fiind de 80 de lei. Un astfel de proiect costă 1.000 de lei pentru o scară de bloc“, a precizat Ion Cauc, reprezentant al unei firme de verificări instalații gaze. Acesta a mai precizat că unele asociații de proprietari au găsit releveul instalațiilor de gaze din blocurile arondate la constructor, acesta fiind atașat cărților tehnice. În ciuda celor susținute de reprezentanții asociațiilor de proprietari, Distrigaz spune că deține un exemplar al documentației instalațiilor de gaze. „Un exemplar al documentației tehnice aferente instalațiilor de utilizare a gazelor naturale puse în funcțiune până în anul 2012 se află în arhiva operatorului sistemului de distribuție. De asemenea, beneficiarul/proprietarul instalației de utilizare deține un exemplar al acestei documentații.
În cazuri izolate, este posibil ca documentația tehnică să nu fie identificată în arhiva operatorului de distribuție. Începând cu anul 2012, odată cu introducerea unor noi prevederi legale, respectiv Ordinul ANRE nr. 23, operatorul sistemului de distribuție nu mai are obligația de a deține documentația tehnică pentru instalația de utilizare a gazelor naturale“, a precizat Ramona Sărărescu, reprezentant ENGIE.
De ce atunci Distrigaz nu eliberează asociațiilor proiectele instalațiilor, când acestea le solicită?
Reamintim că proprietarii, în speță asociațiile de proprietari, atunci când efectuează cu o firmă specializată verificările şi reviziile tehnice atât ale instalaţiei individuale de utilizare, cât şi ale instalaţiei comune de utilizare, au obligaţia să pună la dispoziţia firmei documentaţia tehnică ce a stat la baza execuţiei instalaţiei de utilizare, avizată de către furnizor sau de către un verificator de proiecte atestat.
Dacă aceștia nu deţin documentaţia tehnică, au obligaţia să solicite o copie a acesteia de la furnizor sau de la operatorul economic autorizat ANRE care a executat instalaţia de utilizare.
Dacă nici operatorul local nu deţine documentaţia tehnică, dar tipul şi debitul nominal al aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi puse în funcţiune până la data intrării în vigoare a prezentei proceduri au rămas neschimbate, se va face doar un releveu. Dacă există schimbări radicale în instalație, se va face un proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS