29.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost taximetrist, condamnat definitiv pentru uciderea unui pieton

Fost taximetrist, condamnat definitiv pentru uciderea unui pieton

În urma accidentului provocat de taximetristul Cocendău și-a pierdut viața un craiovean de 63 de ani (Foto: arhiva GdS)
În urma accidentului provocat de taximetristul Cocendău și-a pierdut viața un craiovean de 63 de ani (Foto: arhiva GdS)

Un fost taximetrist din Craiova, acuzat că a accidentat mortal un pieton în aprilie 2010, a fost condamnat definitiv pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă de judecătorii Curții de Apel Craiova.
Polițiștii Biroului Rutier erau anunțați, în după-amiaza zilei de 13 aprilie 2010, că pe bulevardul Carol I din municipiul Craiova a avut loc un accident mortal, victima fiind un pieton. Oamenii legii au stabilit după accident că Daniel Cocendău, de 44 de ani, din localitatea Gângiova, în timp ce conducea un taxi dinspre centru către gară, la trecerea de pietoni de la intersecţia bulevardului Carol I cu strada Feldioara l-a lovit şi accidentat pe Iordache Popa, de 63 de ani, din Craiova. La faţa locului a fost chemată o ambulanţă, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa bărbatului, care a murit pe loc în urma impactului violent. În fața polițiștilor, taximetristul a susţinut că a fost vina pietonului, care nu era pe zebră în momentul impactului, însă măsurătorile şi declaraţiile martorilor au indicat contrariul. Ulterior, cazul a fost preluat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, pe numele lui Cocendău fiind deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă. Cercetările au durat patru ani și jumătate, dosarul în care inculpatul a fost trimis în judecată fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova abia pe 8 octombrie 2014. Expertiza tehnică a arătat că viteza taxiului condus de Cocendău a fost de 54 km/oră în momentul impactului, iar vina pentru producerea accidentului i-a aparținut inculpatului.
În fața judecătorilor, Cocendău și-a recunoscut faptele pentru a avea parte de o pedeapsă mai blândă, iar, pe 2 iunie, anul acesta, Judecătoria Craiova l-a condamnat pe inculpat la doi ani de închisoare pentru ucidere din culpă. Pedeapsa a fost contopită cu un rest de 1.006 zile rămas neexecutat dintr-o pedeapsă de șapte ani primită în 2006 pentru înșelăciune, dar și cu una de trei ani și șase luni de închisoare pentru furt calificat. În final, inculpatul a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, pedeapsă din care instanța a scăzut perioada deja executată (doi ani și patru luni, de la 30 iulie 2010 și până la 2 noiembrie 2012). În final, judecătorii au mai hotărât să mențină eliberarea condiționată dispusă pe 2 noiembrie 2012 de Tribunalul Dolj. Inculpatul a formulat apel împotriva sentinței, iar, la sfârșitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Craiova i-a respins acțiunea. Hotărârea instanței este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS