17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCrimele care au zguduit Craiova

Crimele care au zguduit Craiova

Mai multe crime, una mai sângeroasă decât alta, au avut loc în Craiova în ultimii ani. Femei ucise în centrul municipiului, în plină zi, bărbați omorâți și tăiați în bucăți, o elevă împușcată în cap sunt doar câteva din omorurile care au pus la încercare priceperea anchetatorilor craioveni. Criminaliștii au reușit să le rezolve mai devreme sau mai târziu, doar una, cea de la barul Alaska, din februarie 2004, le dă încă bătăi de cap oamenilor legii.

Una dintre cele mai sângeroase crime a avut loc în iunie 1992. Pe 15 iunie 1992, pe aleile Grădiniţei „Mihai Bravu“, au fost observate de către trecători segmente ale unui cadavru bărbătesc. La fața locului a fost trimisă o echipă operativă, coordonată de un procuror criminalist, fiind începute cercetările pentru identificarea victimei, dar și a autorului sau autorilor omorului. Un polițist a venit cu o informație vitală pentru anchetatori: în timp ce era de serviciu, a primit un telefon prin care a fost anunţat că în Craiova vor apărea segmente de corp uman. Apelul fusese dat de o femeie. Ulterior, patroana unui bar a anunțat că o anume Aurora Ene îi povestise că doi asasini îi uciseseră soțul.
Oamenii legii au mers la domiciliul familiei Ene și au descoperit, în frigider, craniul, antebrațele și alte părți din cadavrul lui Aurel Ene, soțul Aurorei.
Anchetatorii au stabilit că, în dimineața zilei de 13 iunie 1992, Aurora Ene şi-a lovit soţul cu un calapod de cizmărie în timp ce dormea, după care l-a târât în baie și l-a tăiat în bucăți. S-a mai stabilit că femeie nu avea discernământ, motiv pentru care a fost internată într-un spital de neuropsihiatarie.
Zece ani mai târziu, mai exact pe 22 martie 2002, Alina Hîrnău, o tânără de 26 de ani, căsătorită, a fost găsită într-o baltă de sânge într-o agenție loto de pe Calea București, la care era angajată. Autorul o lovise de mai multe ori în cap cu un corp dur, după care plecase cu poșeta femeii, telefonul mobil, dar și cu suma de 25 de lei, 107 lozuri în plic și cinci cartele telefonice. Cinci zile mai târziu, pe 27 martie 2002, Alina Hîrnău a decedat la Spitalul „Bagdasar“ din București. Cercetările polițiștilor craioveni au durat aproape trei ani, timp în care cazul a fost pe lista celor cu autori necunoscuți. Abia în noiembrie 2004, anhetatorii au dat de urma telefonului mobil al Alinei, după care au ajuns la autorul crimei. Este vorba de Mircea Ionașcu, un craiovean care avea nevoie de bani pentru restituirea unui împrumut. În aprilie 2006, Ionașcu a fost condamnat la 25 de ani de pușcărie pentru fapta sa.

Crima de la Alaska, încă nerezolvată

În februarie 2004, tot în centrul municipiului Craiova, avea loc o crimă asemănătoare. Diferența este că nici până acum anchetatorii nu au reușit să dea de urma autorului.
Aneta Ghiță, de 36 de ani, din Craiova, care lucra ca barmaniță în localul Alaska de pe strada Brestei, a fost găsită moartă în bar, în noaptea de 27 spre 28 februarie 2004. Femeia fusese bătută cu un corp dur și abandonată într-o baltă de sânge. Ancheta criminaliștilor nu a avut nici un rezultat, astfel că dosarul privind uciderea femeii de 36 de ani este încă în sertarele procurorilor doljeni.
13 octombrie 2007. Pe raza comunei Constantin Daicoviciu din Caraş-Severin, sub un pod de pe DN 6, a fost descoperit cadavrul unui bărbat, căruia îi lipseau membrele inferioare, cele superioare şi capul. Era înfăşurat într-un covor şi îngropat nu foarte adânc. A doua zi au fost găsite sub un alt pod părţile lipsă ale corpului victimei, băgate în pungi. Trei zile mai târziu s-a stabilit că victima era Ion Leontin (Leo) Bebu, de 30 de ani, din Craiova, angajat al Direcţiei Judeţene pentru Sport (DJS) Dolj. Tânărul fusese dat dispărut de familie încă de pe 6 octombrie 2007.
După sute de persoane audiate, peste 1.000 de rapoarte de activitate ale echipelor din teren și zile în care s-a lucrat încontinuu, pe 25 noiembrie, anchetatorii au ajuns la autorul omorului. Este vorba de agentul de penitenciare Cosmin Lăzăroiu, care pe atunci lucra la Penitenciarul Pelendava. În urma investigaţiilor s-a stabilit că Lăzăroiu l-a ucis pe Leo Bebu pe 4 octombrie, într-o garsonieră închiriată din cartierul Rovine. Motivul? O datorie de 7.000 de euro pe care Lăzăroiu o avea la Leo Bebu. Seara, Lăzăroiu s-a prezentat la serviciu, la Penitenciarul Pelendava, lăsând cadavrul în garsonieră. Pe 5 octombrie dimineaţa, după terminarea programului, s-a întors acasă şi a început să taie cadavrul cu mai multe cuţite şi cu o pânză de ferăstrău, iar în zilele de 6 şi 7 octombrie a transportat bucăţile din corpul lui Leontin, cu două maşini închiriate, în judeţul Caraş-Severin. Mâinile şi picioarele victimei fuseseră păstrate în congelator.
Pe 18 octombrie, Lăzăroiu a fost la înmormântarea lui Leo Bebu și a rămas la pomană.
Mai târziu, poliţiştii doljeni au reuşit să găsească trei dintre cele cinci telefoane mobile pe care le avea Leontin asupra sa pe 4 octombrie. Lăzăroiu le vânduse la o casă de amanet din Rovinari. Cosmin Lăzăroiu a fost condamnat definitiv la 28 de ani de închisoare în iunie 2009, printr-o hotărâre a Curții Supreme.

Elevă împușcată în cap

Pe 25 iunie 2009, o veste șocantă cădea ca un trăznet pe familia Iancu din comuna doljeană Celaru. Alexandra Iancu, de 19 ani, fusese împușcată în cap cu o pușcă de tir în locuința agentului Nelu Dinu de la Secţia 1 Poliţie Craiova. Venise la Craiova pentru a învăța împreună cu fiica polițistului Dinu. Tânăra a fost transportată imediat la Spitalul de Urgenţă, însă, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa, aceasta a decedat o zi mai târziu. Alexandra fusese împușcată de Ionuț Dinu, fiul polițistului Dinu, cu arma acestuia din urmă.
Imediat după incident, agentul Nelu Dinu şi fiul său au declarat că arma s-a descărcat accidental. Ionuţ Dinu s-ar fi împiedicat într-o pereche de papuci chiar în faţa uşii camerei în care se afla Alexandra, iar în cădere s-a sprijinit în arma care s-a descărcat. Explicaţiile celor doi li s-au părut anchetatorilor cusute cu aţă albă, aşa că au cerut în dosar o expertiză complexă balistică şi traseologică, care a arătat că, atunci când a fost împuşcată Alexandra, Ionuţ Dinu se afla lateral-dreapta faţă de corpul victimei (care stătea întinsă pe pat) şi în plan superior faţă de aceasta. Aceeaşi expertiză a arătat că arma nu se putea descărca accidental, ci doar prin acţionarea trăgaciului şi după ce fusese armată, iar siguranţa trecută în poziţia „neasigurat“. Astfel, procurorii au demontat cele susţinute de familia Dinu.
În urma anchetei, s-a mai stabilit că poliţistul Dinu, care a susţinut că în acea zi şi-a rugat fiul să îi aducă arma la poartă pentru a o duce la un armurier pentru reparaţii, a luat cartuşul tras şi l-a pus într-un încărcător, unde a şi fost găsit de criminalişti. De asemenea, poliţistul a declarat în faţa procurorilor că nu mai folosise de câțiva ani arma cu care a fost împuşcată Alexandra, însă anchetatorii au aflat că agentul Dinu umblase cu ea cu numai două zile înainte de incidentul în urma căruia a murit tânăra. În plus, acesta nu ducea puşca la armurier ca să o repare, ci ca să… îi pună o lunetă. Şi asta în timp ce se afla la serviciu. Pentru că nu a respectat condiţiile de deţinere şi asigurare a armei, agentul Dinu a fost amendat cu 5.000 de lei. În plus, IPJ Dolj l-a sancţionat cu o… mustrare scrisă.
În iunie 2011, Ionuț Dinu a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru ucidere din culpă.

Și-a dus prietena moartă în bar

În noiembrie 2009, o crimă șocantă ținea prima pagină a ziarelor. În seara de duminică, 15 noiembrie 2009, Nicușor Palici a intrat în barul Cave, de pe strada Desnăţui, cu un coşciug în care se afla Florina Mihai, de 35 de ani, prietena sa. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au stabilit în urma cercetărilor că Florina a fost ucisă de Palici în dimineaţa aceleiaşi zile, cel mai probabil în timp ce dormea. În urma necropsiei efectuate la IML Craiova, s-a stabilit că moartea femeii a fost violentă şi a survenit prin strangulare, iar urmele de înţepături care au fost descoperite pe toracele ei au fost făcute de Palici cu o foarfecă, „pentru a scoate demonul din ea“, după cum a mărturisit bărbatul la audieri. De altfel, după ce a fost reţinut, Nicuşor Palici a povestit în faţa procurorilor că şi-a ucis iubita pentru că intrase un demon în ea, dar şi ca aceasta să ajungă în rai, cu îngerii, înainte de venirea apocalipsei. Probele strânse de anchetatori în acest caz au fost suficiente pentru ca, pe 16 noiembrie, Palici să fie arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de omor. Ulterior, medicii de la INML „Mina Minovici“ au stabilit că Nicuşor Palici nu a avut discernământ în momentul în care şi-a ucis prietena. Autorul omorului a fost internat într-un spital de neuropsihiatrie.

Și-a omorât soția și soacra

Altă crimă sângeroasă a avut loc în dimineața zilei de 26 februarie 2010, în scara blocului B29, de pe strada Paşcani din Craiova.
Vasile Şolea, de 23 de ani, se despărțise de soţia sa, Gabriela Dorina, de 21 de ani, la sfârșitul anului 2009. Femeia se mutase la mama sa, Mirela Văduva, de 48 de ani, care locuia în blocul B29 de pe strada Paşcani din Craiova. Certurile dintre soții Șolea s-au ţinut lanț câteva luni, mai ales că Dorina hotărâse să divorțeze. În dimineața zilei de 26 februarie, Vasile Şolea a aşteptat-o pe Dorina în scara blocului B29, iar în jurul orei 8.15, când tânăra a coborât, a omorât-o cu mai multe lovituri de cuţit. Mama fetei a auzit strigătele de ajutor şi a coborât să vadă ce se întâmplă, însă a căzut şi ea răpusă de lovituri de cuţit. Pentru că era în baie, fratele Corinei a auzit mai târziu ţipetele, iar când a ieşit şi el şi-a găsit sora şi mama într-o baltă de sânge. Autorul omorului apucase să fugă. Șolea a fost prins după câteva ore, iar în mai 2012 a fost condamnat la 25 de ani de pușcărie pentru omor deosebit de grav.
Deși nu s-a petrecut în Craiova, trebuie amintită și uciderea unui cioban la o stână din localitatea Teslui. Anchetatorii au lucrat la acest caz mai bine de un an până să găsească autorii crimei. Astfel, pe 25 martie 2010, poliţiştii doljeni au fost anunţaţi că într-o zonă cunoscută drept „Pădurea de Salcâmi“, de pe raza comunei Teslui, a fost găsit un cioban cu capul zdrobit cu lovituri de bâtă. S-a stabilit că victima era Ion Rambela, de 49 de ani, din judeţul Vâlcea, şi era cioban la stâna de la Teslui. În urma unei anchete care a durat mai bine de un an, s-a stabilit că autorii erau Adrian Ivaşcu, de 24 de ani, și Florin Drăghici, de 16 ani, ciobani din comuna Cezieni, judeţul Olt. Mobilul crimei a fost jaful, pentru că cei doi au furat oile păstorite de Rambela pentru a le vinde. În aprilie 2013, Ivașcu a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, iar Drăghici a primit patru ani de închisoare.

Găsită pe câmp, ucisă și violată

Pe 30 octombrie 2010, cadavrul Mariei Popescu, de 56 de ani, din Craiova, era găsit pe un teren viran din localitatea Florești. Avea capul zdrobit cu un corp dur, iar cadavrul fusese sfâșiat de câini.
Anchetatorii au stabilit că, în după-amiaza zilei de 27 octombrie, Maria plecase din comuna Goieşti către Craiova. A vorbit cu fiica sa la telefon și i-a spus că a găsit o maşină de ocazie şi a plecat către municipiu. Aceasta a fost ultima oară când femeia a vorbit cu familia sa. După aproximativ 30 de minute de la ultima convorbire telefonică, fata Mariei Popescu a sunat-o din nou ca să o întrebe de ce întârzie, însă femeia nu a mai răspuns. Familia femeii a intuit că s-a întâmplat ceva cu aceasta şi a anunţat poliţia. Oamenii legii au început cercetările şi au reuşit să afle doar că Maria Popescu se urcase într-o maşină cu numărul „DAR“.
Oamenii legii au început să verifice toate maşinile înmatriculate în Dolj, al căror număr conţinea literele DAR și din întâmplare au găsit maşina care corespundea descrierii. Era vorba de o Dacie cu numărul DJ-26-DAR, a lui Ginel Nicolae, de 21 de ani, din Şimnicu de Sus, care s-a prezentat la poliţie şi a declarat că a avut un accident soldat cu pagube materiale.
Poliţiştii au verificat cu atenţie maşina tânărului şi au descoperit câteva picături de sânge pe preşul din dreapta faţă şi pe mânerul macaralei uşii din stânga spate. Procurorul de caz a cerut expertizarea probelor ridicate din maşină şi compararea ADN-ului găsit cu cel al victimei și așa s-a stabilit că autorul omorului a fost Ginel Nicolae. În urma necropsiei s-a stabilit că femeia fusese violată înainte să fie ucisă.
În decembrie 2011, Nicolae a fost condamnat definitiv la 19 ani şi opt luni de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de omor calificat şi viol.

Suspect într-un caz de omor, căutat de mai bine de un an

Florentina Barbărasă, de 45 de ani, din Craiova, a fost găsită moartă în apartamentul său din cartierul Craioviţa Nouă pe 9 mai 2014. Oamenii legii au stabilit că femeia a avut parte de o moarte violentă, fiind ucisă cu mai multe lovituri de cuţit, cel mai probabil cu o zi înainte.
Informațiile obținute de oamenii legii au ajuns la un principal suspect, acesta fiind fiul femeii, Ştefan Alex Mihail Barbărasă, de 21 de ani, din Craiova. Mașina băiatului a fost găsită pe malul Jiului, iar actele lui Ştefan Barbărasă, dar şi cheile maşinii şi cheile de la apartament au fost găsite într-un tomberon din cartierul Craioviţa Nouă.
Tânărul nu a fost găsit însă nici până acum, acesta fiind dat dispărut de tatăl său, care a explicat că nu și-a mai văzut fiul de pe 4 mai. Dosarul este încă în lucru la un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Crimă în Parcul „Nicolae Romanescu“?

Sâmbătă, 15 august 2015, corpul neînsuflețit al Alexandrei Goghez, de 17 ani, a fost găsit în Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova. Elevă la Colegiul „Gheorghe Chițu“ din municipiu, tânăra lucra la o terasă din parc, iar din seara de 28 iulie nu a mai fost văzută. Două zile mai târziu a fost dată dispărută de familie. Cadavrul fetei a fost găsit întâmplător de un craiovean, într-o zonă cu vegetație bogată din Parcul „Romanescu“.
Până în prezent nu s-a stabilit cauza decesului tinerei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS