Codul galben de ploi a alertat autoritățilehttps://www.youtube.com/embed/UTRWzLkTjN8

ISU „Oltenia“ și ABA Jiu au luat măsuri împotriva inundațiilor. La Pielești, un drum a fost închis din cauza pârâului Teslui, care a ieșit din matcă. 

Oltenia se află sub cod galben de inundații, până în această dimineață la ora 10.00, potrivit avertizărilor făcute de meteorologi. Precipitațiile căzute au alertat autoritățile. Administrația Bazinală de Apă (ABA) Jiu a acționat preventiv în mai multe zone, pregătind mii de saci cu nisip și sute de kilograme de folie. Probleme au fost semnalate în comuna Vârvoru de Jos, unde pârâul Dragoia s-a revărsat la zona de confluență cu Desnățuiul peste un drum comunal, și în comuna Carpen, unde a fost inundat un drum în zona unui podeț tubular. Circulația a fost întreruptă, accesul la cele două localități făcându-se pe alte rute. De asemenea, în comuna Pielești (sat Pârșani), debitul pârâului Teslui a crescut, inundând partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal în zona de subtraversare a podului de cale ferată. Circulația rămâne aici închisă până la retragerea apelor, fiind dirijată pe rute ocolitoare: pentru traficul ușor se poate folosi strada Vidin, iar pentru traficul greu se poate circula pe ruta DC 87 – DE 574 – DJ 641. Problema inundațiilor de la Pielești în zona podului de cale ferată durează de când s-a construit drumul județean, a explicat primarul localității, Dan Viorel Dică.

„Pe sub stradă trec patru tuburi de 600 (milimetri – n.r.), care nu pot să preia un pârâu la nivelul acesta, pentru că intrăm deja pe debitul unui râu. Soluția ar fi introducerea unor tuburi de 1.000 casetate ca să se creeze mai multă fluență. Știu că s-a alocat o sumă infimă de bani pentru lucrări, iar problema nu s-a rezolvat. Am făcut un drum lateral betonat pentru traficul ușor, iar pentru traficul greu trebuie să se ocolească 15 km. În 2014, la câte precipitații au fost, cam 60 de zile drumul acesta a fost închis“, a declarat primarul Dică. Dacă autoritățile nu consolidează un mal de pământ din zonă, mai multe gospodării riscă să fie inundate. Pe betonul podului feroviar din comună, localnicii au notat nivelurile pe care le-a înregistrat pârâul Teslui, cel mai mare fiind consemnat pe 13 februarie 2014.

Autoritățile doljene au mobilizat ieri reprezentanții mai multor instituții la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltenia“ al județului Dolj, în eventualitatea unor inundații. În Craiova, autoritățile au acționat cu motopompele pentru a scoate apa din curțile oamenilor în zonele Brestei și Romanești.

Apa a intrat în gospodăriile localnicilor din Drăguţeşti

Mai multe gospodării din comuna gorjeană Drăguţeşti au fost inundate ieri după-masă. În urma precipitaţiilor căzute din abundenţă, pe mai multe râuri din judeţ a fost instituit cod portocaliu de inundaţii. În câteva zone, apa s-a revărsat pe terenurile agricole, iar la Drăguţeşti mai multe gospodării şi curţi au fost inundate. Potrivit autorităţilor locale, apa a pătruns în anexe şi în beciurile caselor şi a fost nevoie ca localnicii să intervină pentru a face şanţuri și pentru a evacua cantitatea mare de apă. Revărsarea apelor s-a produs fie pentru că cetăţenii nu şi-au curăţat şanţurile de la porţi, fie a plouat prea mult şi apa a intrat în gospodării. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, Teodor Popescu, a declarat că riscul de producere de inundaţii există în continuare, avertizarea de cod portocaliu fiind valabilă până joi, la ora 14.00. Vizat este râul Motru, dar şi afluenţii mici ai râului Jiu. Baza materială este suficientă pentru a interveni la inundaţii. Utilajele au plinul făcut. Oamenii sunt pregătiţi să intervină acolo unde va fi necesar. În acest interval se presupune că precipitaţiile ar fi de până la 50 de litri pe metrul pătrat. În zona montană sunt anunţate ninsori cu depunerea unui strat de până la 15 centimetri”, a declarat Theodor Popescu.


Mii de hectare de teren şi sute de gospodării inundate în judeţul Olt

Mii de hectare de teren şi sute de gospodării din judeţul Olt au fost inundate în urma precipitaţiilor abundente căzute în ultimele zile. Întregul judeţ se află până joi, 11 decembrie, la ora 14.00, sub incidența unei avertizări cod portocaliu. Potrivit datelor furnizate de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, ieri după-amiază şapte localităţi din judeţul Olt erau grav afectate.

În comuna Movileni, inundaţiile au afectat 191 de anexe gospodărești, zece poduri și două podețe, 7,3 kilometri de străzi, 450 de hectare de teren arabil, 150 de hectare de pășune şi 75 de hectare de păduri.

În localitatea Valea Mare au fost inundate opt grădini şi 150 de hectare de teren arabil. Şi localitatea Crâmpoia a fost afectată de precipitaţii. Aici au fost inundate 131 de anexe gospodărești, patru podețe, 3,5 kilometri de drum comunal, patru kilometri de străzi, 330 de hectare de teren arabil şi 55 de hectare de pășuni, iar apa din 120 de fântâni a fost contaminată. În localitatea Șerbănești au fost inundate curţile a 26 de gospodării şi 120 de hectare de teren arabil, la Coloneşti – 200 de hectare de teren arabil, la Cârlogani – 120 de hectare de teren arabil, iar în localitatea Corbu au fost inundate şapte gospodării şi 29 de beciuri, apa din 28 de fântâni fiind, de asemenea, contaminată.

Click NewsComenteaza acum

Alte stiri

23 martie 2018

Alunecările de teren au afectat mai multe drumuri

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea a anunţat că în orașul Berbești, în urma excesului de umiditate din ultima perioadă, s-au reactivat două alunecări de teren. Astfel, în satul Valea Mare, cătun Amzulești, alunecarea de ...
22 martie 2018

Apele Dunării, aproape de cota de pericol la Corabia

Dunărea se apropie de pragul de pericol al Corabia, din datele transmise de Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, joi, 22 martie, la ora 14,00, la mira port Corabia, cota fiind de 583 cm, cu 17 centimetri sub cota de

Sumarul ediției de miercuri, 10 decembrie 2014

Actualitate

» Horoscop
» Craiova: Declaraţii ale fostului primar Solomon la eliberarea din penitenciar – VIDEO
» Guvernul a aprobat creșterea salariului de bază minim brut pe ţară
» Vremea rece a umplut spitalele din Gorj
» Guvernul a declarat datele de 24 şi 31 decembrie drept zile libere
» Craiova: Antonie Solomon a ieşit din penitenciar
» Vremea se-ncălzeşte
» Gospodării şi locuinţe sociale inundate în judeţul Vâlcea
» Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, eliberat

Local

» Îmbulzeală la alimentele de la Uniunea Europeană
» Olt: Proiectul noului regulament de parcare din Slatina, suspendat
» Coadă la ajutoare de la UE
» Premii de la Primăria Vâlcea pentru 22 de cupluri care şi-au aniversat Nunta de Aur
» Mehedinţi: Îmbulzeală la alimentele de la UE

Dolj

» De ce a cerut Ministerul Culturii amânarea chermezei de la Bruxelles
» România vrea spital de 200 de milioane de euro la Craiova
» Antonie Solomon: Nu regret că am fost primarul Craiovei
» Inundații cu scandal la Teasc
» Sute de hectare de teren acoperite de ape
» Şirul luminii lui Amza Pellea, la Băileşti
» Profesorii fug de examenul de definitivat
» Școlile nu mai pot face angajări fără să anunțe public posturile
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Polițist acuzat că „sifona“ informații din dosarele colegilor
» 350.000 de euro pentru demolarea stadionului „Oblemenco“
» Monografia „Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic în România“, lansată astăzi la Craiova
» Terenuri agricole inundate în Dolj
» Lacul Florilor le-a inundat grădinile
» Profesorii se pregătesc de examen
» Autoritățile, în alertă din cauza precipitațiilor
» Expoziţie comună de pictură pentru zece elevi craioveni
» Dolj: Nouă şoferi au rămas pietoni în urma unei acţiuni a poliţiştilor de la Rutieră

Gorj

» Inundaţii la Bengeşti-Ciocadia
» Bătaie pe locurile de muncă din străinătate
» Profesoară spulberată pe trecerea de pietoni
» Zăpadă de 50 de centimetri la Rânca
» Gorj: Traficant de droguri, condamnat la muncă în folosul comunităţii
» Gorj: Marin Condescu şi Viorel Temelescu nu scapă de controlul judiciar
» Gorj: Profesoară accidentată grav pe trecerea de pietoni

Mehedinţi

» Preot pedepsit de… poliţişti

Sport

» Pârvuț a înlocuit-o pe Ada Nechita
» Alex Coman a vrut să facă fotbal, dar este numărul 1 în tenis
» Fotbal – Liga Campionilor
» Polo – Ungaria – România, scor 20-10, în Liga Mondială
» Felix Grigore: ” Nu ne-am propus să jucăm în Europa”
» Alex Coman – ” Djokovic” din Bănie
» Handbal (m) – Liviu Andrieș: Încheiem anul 2014 cu o deplasare foarte grea
» Fotbal – Dan Matei, noul antrenor al echipei Gaz Metan Mediaş

Bani & Afaceri

» Olt: Taxele şi impozitele locale nu se modifică în 2015 pentru slătineni

Magazin

» Bancul zilei

Top