23.4 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMisterele Lacului Vostok

Misterele Lacului Vostok

Câțiva cercetători ruşi au reuşit, în sfârşit, să penetreze ultima barieră de gheaţă antarctică pentru a revela misterele unui lac subglacial unic în lume, Vostok, care a fost izolat aici timp de 20 de milioane de ani, relatează repubblica.it

După nu mai puţin de treizeci de ani de forări, oamenii de ştiinţă ruşi au reuşit, în sfârşit, să treacă de stratul de gheaţă antarctic şi să scoată la iveală  secretele misteriosului lac subglacial Vostok. Acest mister, vechi de peste 20 de milioane de ani, a rămas izolat sub stratul de gheaţă gros de patru kilometri de la Polul Sud. Acest lac subglacial, care are suprafaţa statului american Ontario, măsurând aproximativ 250 de kilometri în lungime şi 50 în lăţime, şi având o adâncime de 1.000 de metri, este cel mai mare lac subglacial ascuns sub stratul gros de gheaţă de la Polul Sud. Din câte se pare, cercetătorii „s-au oprit din săpat la o adâncime de 3.768 de metri, când au ajuns la suprafaţa lacului subglacial“, după cum a declarat o sursă apropiată echipei de specialişti. Exploratorii speră că lacul le va oferi posibilitatea de a descoperi forme de viaţă necunoscute şi va arăta cum a evoluat viaţa înainte de perioada de îngheţ.

Speranţe ascunse

De altfel, descoperirea unor lacuri ascunse în Antarctica în 1990 a declanşat încă de pe atunci entuziasmul cercetătorilor de pretutindeni. Unii erau de părere că învelişul de gheaţă de deasupra şi din părţile laterale a creat un sigiliu hidrostatic faţă de zona de suprafaţă, care a prevenit schimburile de apă şi de orice materie dintre interiorul şi exteriorul acestor surse de apă. Mai mult decât atât, cercetătorii speră că Lacul Vostok ar putea oferi, de asemenea, unele indicii cu privire la modul în care se prezintă condiţiile pe Marte sau pe satelitul jupiterian Europa. Mulţi specialişti afirmă că pe satelitul lui Jupiter există apă „ascunsă“ sub un strat gros de gheaţă – întocmai ca în cazul Lacului Vostok. Oamenii de ştiinţă cred că, în ambele cazuri, apa este menţinută în stare lichidă datorită căldurii provenite din surse geotermale.
Tocmai din acest motiv, proiectul de explorare a Lacului Vostok a fost urmărit cu mare interes atât de NASA, cât şi de Agenţia Spaţială Rusă.
Numeroase mostre de gheaţă au fost extrase din calota glaciară, de la diferite adâncimi, şi urmează să fie analizate de mai multe laboratoare din lume.
Adevărata aventură însă abia acum începe, pentru că a releva misterele lacului, ale mediului care îl înconjoară, precum şi anomaliile sale, ar putea reprezenta un moment foarte important pentru lumea ştiinţei.

Pericolele lumii pierdute

Lacul Vostok s-ar putea demonstra o adevărată endoplanetă, o lume necunoscută şi autonomă în interiorul planetei Terra, rămasă cu 20 de milioane de ani în urmă. Potrivit unor ipoteze, ciclul apei  în natură ar putea fi complet sub stratul de gheaţă cu tot cu fenomene meteo, ploi sau furtuni. Şi, cu siguranţă, aici există multe bacterii, aspect care creează destul de multe probleme, pentru că lumea noastră şi cea uitată din Lacul Vostok ar putea să nu fie compatibile. Un agent patogen provenit de pe Terra ar putea contamina şi extermina în câteva minute biologia lacului. La fel cum un agent patogen provenit din lac, necunoscut pentru mediul nostru şi potenţial periculos, ar putea provoca probleme imprevizibile pentru toată planeta. Din acest motiv, în timpul forărilor, echipa rusă a fost foarte atentă să evite orice contaminare. Apa din lac care urmează să fie supusă analizei va fi prelevată prin crearea unui orificiu. De altfel, tocmai tăierea gheţii pentru a crea orificiul va fi cel mai delicat moment, iar bacteriile din mediul nostru vor intra în contact cu un univers misterios, ascuns de milioane de ani.

Secrete din trecut

Oamenii de ştiinţă au constatat că în vecinătatea lacului există o serie de  anomalii magnetice, cu variaţii de peste 1.000 de nano-tesla înregistrate pe suprafaţa pe care se întinde Lacul Vostok. În mod normal, variaţii magnetice între 500-600 nano-tesla se înregistrează în apropierea vulcanilor, iar în  zonele obişnuite variaţiile sunt mult mai mici. În cazul Lacului Vostok, variaţiile magnetice sunt foarte mari, fapt care a stârnit curiozitatea oamenilor de ştiinţă şi cercetările au continuat.
Mai mult decât atât, în 2001, a fost descoperită o structură ovală, care seamănă cu o intrare ce a fost săpată în munte. Din punct de vedere legal, este imposibil ca mâna omului să fi construit o structură subterană, având în vedere prevederile Tratatului Internaţional din Antarctica. Cu toate acestea, există voci care susţin că o bază militară secretă se află chiar lângă Lacul Vostok. Se spune că, spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial, naziştii au trimis efective la Polul Sud şi au început să construiască o bază la Lacul Vostok. Potrivit arhivelor navale germane, la câteva luni după ce Germania a capitulat, submarinul german U-530 a sosit la Polul Sud din portul Kiel. Membrii echipajului au construit o încăpere în calota de gheaţă, unde se pare că au depozitat câteva cutii cu rămăşiţe ale celui de al Treilea Reich, inclusiv fişierele secrete ale lui Hitler.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS