32.8 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTinereţe într-o pilulă

Tinereţe într-o pilulă

Jurnalista americană Wendy Schmid a scris pentru Harper’s Bazaar un articol în care prezintă două suplimente alimentare despre care se spune că ar încetini procesul de îmbătrânire, promiţând tinereţea fără bătrâneţe

Multe persoane resimt din ce în ce mai pregnant efectele trecerii timpului, în ciuda faptului că au o dietă echilibrată şi corectă din punct de vedere nutriţional şi respectă un program de exerciţii fizice. Teoretic, singura atitudine posibilă într-o astfel de situaţie ar fi resemnarea. Totuşi, se pare că nu este chiar aşa. „Îmbătrânirea este considerată un proces inevitabil, dar de fapt este vorba de o «afecţiune» care poate fi tratată“, susţine medicul David Sinclair, specialist în genetică la Universitatea Harvard. Potrivit acestuia, organismul uman are o abilitate excepţională de a se reface și există suplimente alimentare a căror popularitate în creştere pare să activeze mecanismele de reparare – este vorba de substanţele numite resveratrol şi TA-65. În studii separate efectuate pe şoareci de laborator s-a confirmat faptul că aceşti compuşi derivaţi din plante activează anumite enzime, care declanşează procesul de reparare a ADN-ului. Potrivit specialiştilor, aceste enzime sunt prezente şi în organismul uman, motiv pentru care mai toată lumea – de la sportivi de performanţă, la celebrităţi şi până la medicii care îi tratează iau aceste suplimente alimentare în speranţa unui nou început.

Despre resveratrol, numai de bine

În anul 2006, David Sinclair a dat de veste că resveratrolul, un polifenol care se găseşte în vinul roşu, ar avea capacitatea de a activa enzimele numite sirtuine – care există în celulele umane, dar care tind să îşi încetinească activitatea în jurul vârstei a doua. Oamenii de ştiinţă cred că, în afară de capacitatea sporită de a repara ADN-ul, sirtuinele promovează supravieţuirea celulară, arderea grăsimilor şi o mai bună metabolizare a zahărului. „Prin activarea sirtuinei SIRT1, resveratrolul păcăleşte organismul să creadă că simte efectele exerciţiilor fizice şi ale dietei chiar şi când nu e cazul“, a explicat Sinclair. Această teorie pare să fie susţinută de sondajele efectuate pe subiecţi care iau regulat suplimente alimentare, sondaje care au arătat că respondenţii care au în planul de tratament suplimente cu resveratrol au raportat un nivel mai mare de energie, o intensificare a metabolismului, o mai bună concentrare şi semne vizibile de întinerire.
Există şi alte „bile albe“ ale suplimentelor cu resveratrol. Mai multe studii efectuate pe cobai au arătat că această substanţă a încetinit sau chiar a oprit creşterea anumitor tumori canceroase, iar studiile clinice făcute în acest sens pe oameni sunt în curs de desfăşurare. În plus, în urma mai multor experimente s-a constatat că resveratrolul reduce inflamarea, fapt care ar duce la eliminarea treptată a ridurilor.

TA-65, controversat

Pe de altă parte, suplimentul alimentar TA-65 (produs de compania T.A. Sciences şi botezat astfel după o moleculă extrasă din rădăcina plantei astragalus chinezesc) se pare că ar activa enzima numită telomerază, care are beneficii antiîmbătrânire. Potrivit cercetătorilor, TA-65 reface această enzimă, care este un fel de „capac“ de protecţie aflat la capătul secvenţelor ADN, capac care se scurtează la fiecare divizare celulară şi care, de-a lungul timpului, duce la moartea celulei. Multe dintre semnele îmbătrânirii pot fi puse pe seama scurtării telomerazelor, prin urmare, „restaurarea“ acestora ar putea da timpul înapoi.
Problema ar fi că aceste suplimente alimentare foarte scumpe (tratamentul anual costă în jur de 2.500 de dolari) sunt încă destul de controversate. Activitatea telomerazei este asociată cu dezvoltarea celulelor maligne, iar unii medici sunt chiar de părere că acest supliment concentrat ar putea transforma celulele precanceroase în celule canceroase.
Părerile specialiştilor sunt împărţite. Andrew Weil, fondatorul Centrului de Medicină Integrativă din Arizona, susţine că deocamdată tratamentul cu TA-65 este „problematic“ şi recomandă cercetări suplimentare în acest sens. În schimb, Florence Comite, medic endocrinolog în New York şi specialist în „gestionarea îmbătrânirii“, susţine că în urma tratamentului făcut cu TA-65 nu a mai avut nevoie de ochelari de vedere, iar pielea i-a devenit netedă şi catifelată, fără semne ale trecerii timpului. „Nu există studii făcute pe termen lung, dar rezultatele celor pe termen scurt efectuate pe cobai arată semne clare de inversare a procesului îmbătrânirii. Eu cred că pe viitor TA-65 va deveni un tratament de primă linie, accesibil tuturor“, a prezis Florence Comite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS