32.8 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVacanţa prosteşte

Vacanţa prosteşte

După ce au pus cap la cap mai multe studii, dar şi păreri ale specialiştilor, redactorii cotidianului britanic Daily Telegraph au ajuns la paradoxala teorie, potrivit căreia vacanţa ne „afectează“ materia cenuşie şi ne reduce coeficientul de inteligenţă. În acelaşi timp însă, oamenii de ştiinţă ne asigură că efectul este doar pe termen scurt.
Redactorii cotidianului britanic pleacă de la faptul că vacanţele încep, în general, cu un schimb de e-mail-uri cu agenţiile de turism, companiile aeriene sau hoteluri. În acest mod, susţine psihologul Glenn Wilson de la Gresham college din Londra, „bombardarea“ căsuţei de poştă electronică, dar şi orele petrecute la telefon cu operatorul de turism, reprezentantul companiei aviatice sau a hotelului unde vrem să ne cazăm duce la reducerea cu zece puncte a coeficientului intelectual, aproape de două ori mai mult decât după consumarea unei cantităţi consistente de canabis. Urmează apoi, cum era de aşteptat, problema călătoriei: între zboruri întârziate, nori de cenuşă vulcanică, greve la aeroport, îmbarcare, aşteptarea bagajelor şi căutarea valizelor pierdute, organismul produce cortizol, hormonul stresului, care poate afecta celulele hipocampusului, consecinţele negative resimţindu-se la nivelul memoriei pe termen scurt, dar şi a puterii de concentrare. Dacă apare şi tentaţia de a bea un „păhărel“ pentru a atenua tensiunea, IQ scade cu alte 10 sau chiar 20 de puncte, potrivit unui studiu al Alcohol Concern.

Bilanţ dezastruos

În acest moment, bilanţul intelectual al turistului este deja îngrijorător, chiar dacă ne imaginăm că odată ajunşi la destinaţie, situaţia se va reface simţitor. Însă lucrurile nu stau chiar aşa. În opinia lui Siegfried Lehrl, profesor la Universitatea din Erlangen, orele petrecute tolăniţi la soare şi relaxarea reduc inteligenţa. Lehrl afirmă că inactivitatea reduce nivelul de oxigen din creier, iar acest lucru degradează acea parte a celulelor nervoase cerebrale, destinată să transmită impulsuri electrice. Dacă la toate acestea se adaugă deshidratarea provocată de căldură sau de consumul de alcool, se ajunge la o reducere a volumului celulelor cerebrale cu până la 15 procente. „Două săptămâni de odihnă completă sunt de ajuns pentru a reduce IQ-ul cu 20 de puncte. Vocabularul se reduce şi asistăm chiar şi la schimbări de personalitate“, afirmă cercetătorul.
De asemenea, nu trebuie omis faptul că bărbaţii se confruntă cu o problemă în plus: femeile în costum de baie. Un studiu al Journal of Consumer Research arată că prezenţa unor doamne sumar îmbrăcate poate compromite capacitatea de gândire şi autocritica. Dacă tragem linie şi adunăm, am observa că rezultatul este cel puţin dezastruos. Însă la final, tot profesorul Lehrl ne linişteşte: nu este suficientă o vacanţă pentru a ne reduce la nivelul unor primate inferiorare. În primul rând, efectele negative trec rapid, după doar câteva zile se recuperează capacităţile normale. Iar pentru cei care doresc să fie „deştepţi“ şi în vacanţă, specialistul recomandă: trebuie să mestecaţi gumă – pentru că în acest fel stimulaţi activitatea cerebrală, să vă hidrataţi, să faceţi mişcare şi cel puţin zece minute pe zi să faceţi ceva stimulat pentru creier: să citiţi, să jucaţi şah sau scrable.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU