18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn război... cu colesterol

Un război… cu colesterol

Tot mai mulţi nutriţionişti recomandă înlocuirea untului cu margarina, în cruciada pornită împotriva colesterolului din sânge

De-a lungul timpului au existat numeroase controverse legate de beneficiile înlocuirii untului cu margarina. Argumentul suprem care susţine consumul de margarină în detrimentul untului este absenţa colesterolului din acestea. Un alt amănunt deloc de neglijat este faptul că margarina este mai ieftină. În acelaşi timp, trebuie menţionat faptul că margarina conţine uleiuri vegetale hidrogenate artificial, precum şi acizi graşi de tip trans care sunt foarte dăunători pentru sănătate, precum şi reziduuri toxice de nichel şi cadmiu.
De cealaltă parte, se află tradiţionaliştii care afirmă că untul este un aliment natural, fiind o sursă importantă de vitamine liposolubile. Chiar dacă este mai scump, acest aliment este mai bogat în elemente nutritive.

Tradiţie….

Untul, obţinut prin prelucrarea industrială a smântânii pasteurizate, fermentată în prezenţa culturilor de bacterii lactice selecţionate, a fost şi rămâne unul dintre produsele lactate cele mai importante pentru alimentaţia omului, fiind grăsimea care este cel mai uşor de asimilat de către organism. În plus, untul reprezintă o sursă bogată de vitamina A, necesară îmbunătăţirii vederii şi sănătăţii sistemului endocrin. Nu sunt de neglijat nici vitaminele E, K şi D, prezente în acest aliment, precum şi conţinutul bogat în minerale, în special seleniu, care este un puternic antioxidant. În plus, untul mai furnizează organismului şi iod, element atât de necesar la buna funcţionare a glandei tiroide, precum şi acid butiric, necesar colonului, sau acid lauric, o substanţă antimicrobiană şi antifungică.

…sau inovaţie
 
Margarina a apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o perioadă în care untul era greu de procurat. Ideea a aparţinut unei echipe de cercetători americani, care a încălzit diverse uleiuri vegetale la 150 de grade Celsius şi a adăugat hidrogen în prezenţa unor catalizatori de nichel, ca să se întărească. Nichelul este un metal toxic care, dacă este prezent în exces în alimente, poate provoca afecţiuni pulmonare şi renale. Odată cu lansarea margarinei în magazine, una dintre problemele de marketing a constituit-o culoarea. Produsul pe bază vegetală avea o culoare deschisă, albicioasă, nefiind prea apetisant pentru consumatori. Din acest motiv, producătorii au decis să adauge coloranţi. De altfel, de la început şi până acum, margarina s-a îmbogăţit, pe lângă coloranţi, şi cu vitamine sintetice, precum şi cu aromatizanţi artificiali.

O nouă soluţie

Societatea Americană de Cardiologie recomandă folosirea margarinei light ca şi înlocuitor pentru unt. Acest tip de margarină, lansat ceva mai recent, conţine o cantitate minimă de acizi graşi de tip trans. De data aceasta, în loc să hidrogeneze uleiul vegetal lichid, producătorii adaugă cantităţi mici de ulei de palmier modificat sau esenţe de ulei de palmier, astfel încât margarina nu mai conţine periculoasele grăsimi de tip trans. Datorită gustului bun, aceasta este tot mai des utilizată.
Specialiştii recomandă reducerea consumului atât de acizi graşi saturaţi, cât şi de acizi graşi nesaturaţi de tip trans. Trebuie menţionat faptul că untul conţine o cantitate mai mare de acizi graşi nesaturaţi şi acizi graşi saturaţi de tip trans decât noile tipuri de margarină, iar, în plus, mai are şi un conţinut crescut de colesterol. Margarina şi untul au aceeaşi cantitate de calorii. În comparaţie cu margarina, untul este ceva mai bogat în grăsimi saturate: 8 grame, faţă de 5 grame, cât are margarina.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII