22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinArtă românească la Veneţia

Artă românească la Veneţia

Adrian Bojenoiu şi Alexandru Niculescu, fondatorii Centrului pentru Cultură Contemporană Club Electro Putere Craiova, vor reprezenta România la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, graţie proiectului ce poartă semnătura lor, „Romanian Cultural Resolution“.

Au pus bazele unui Club de Artă Contemporană. Aveau multe lucruri de spus şi aveau nevoie de acest club. Şi-au pus toate energiile în slujba unui proiect, „Romanian Cultural Resolution“, care a făcut furori în faza sa de implementare, odată cu primii vizitatori care treceau pragul expoziţiei de artă contemporană. „Fetish Factory“, căci acesta a fost numele manifestării, cucerise Germania. Dar marea provocare nu era aceasta.
„Provocarea noastră nu a fost Leipzigul, ci să aducem toate aceste proiecte, pe care le-am implementat în Germania, la Craiova. Ideea a fost de a activa cumva spaţiul ăsta, care din ‘90 şi până în prezent a fost mort, şi de a face lucrurile cât se poate de profesionist, de corect. Am adus lucrări interesante, unele din colecţii particulare. Ceea ce am făcut la Leipzig în 2.000 de metri, am comprimat în Craiova în 200. Artiştii au rămas aceiaşi, am adus şi alţii. Nici un oraş din România nu a avut expoziţii de genul ăsta. Oamenii aveau nevoie de astfel de expoziţii, căci le lipseşte aşa ceva, pentru a se forma“, a precizat Adrian Bojenoiu.

Pe drumul succesului

„Romanian Cultural Resolution“ produs de Centrul pentru Cultură Contemporană Club Electro Putere Craiova şi Institutul Cultural Român de la Berlin, prezentat în perioada 1 mai – 1 iunie 2010 în Spinnerei Werkschau, Leipzig, Germania, înregistra primul success.
Apoi din 20 – 30 de proiecte, materialul celor doi curatori craioveni, Adrian Bojenoiu şi Alexandru Niculescu, a fost selectat în urma Concursului Naţional pentru desemnarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, care va avea loc în perioada 4 iunie – 27 noiembrie 2011. Va fi prezent în Noua Galerie a Institutului de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Munca de un an dădea roade. Timp de şase luni, activitatea Clubului Electro Putere Craiova se va muta la Veneţia. Va cuceri, probabil, aşa cum a făcut-o în Germania, şi la Craiova, căci vizitatorii vor putea păşi în cadrul expoziţional, vor putea cunoaşte mai bine artiştii exponenţi, graţie unui documentar, dar vor putea răsfoi, în spaţiul editorial, catalogul „Romanian Cultural Resolution“, care va fi publicat de prestigioasa Editură Hatje Cantz şi a cărei lansare va avea loc la Veneţia. Acesta este, de fapt, al doilea mare succes al celor doi craioveni.
„Catalogul de artă contemporană este mai important decât participarea la Veneţia. Viaţa lui e mai lungă. E un lucru care există în timp, o să fie un fel de reper, la care ceilalţi se pot raporta, în el fiind incluşi artiştii ultimilor 20 de ani de artă.
Practic, proiectul vine să puncteze, să închidă perioada postcomunismului“, a precizat Adrian Bojenoiu.
Exploratorul din domeniul artei va călători cu fiecare pagină a catalogului în lumea fascinantă a frumosului, putând face cunoştinţă cu artişti români, care vor sta alături de nume celebre din istoria artei.
Materialul realizat de Adrian Bojenoiu şi Alexandru Niculescu nu va poposi doar în rafturile spaţiului expoziţional de la Veneţia, ci va putea fi găsit pe rafturile librăriilor din marile muzee ale lumii, fiind pentru prima dată când mai mulţi artişti şi autori de text români au o asemenea viziune internaţională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU