22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTradiţii culinare de Crăciun

Tradiţii culinare de Crăciun


Crăciunul este, pe toate meridianele, ocazia perfectă de a petrece clipe minunate alături de cei dragi, dar şi prilejul cu care gospodinele îşi etalează abilităţile, pentru a oferi invitaţilor o masă copioasă, plină cu bucate tradiţionale.

Indiferent că este vorba de cina din Ajun sau de prânzul din 25 decembrie, de Sfânta Sărbătoare a Crăciunului toată lumea este aşezată în jurul mesei alături de cei dragi, savurând bucatele tradiţionale. Sărbătoarea începe cu cina din Ajun, care în multe ţări se remarcă prin conţinutul redus de grăsimi. În Polonia şi Republica Cehă, cina tradiţională este compusă dintr-o supă de ciuperci, heringi sau crap, ouă şi multe tipuri de legume. La fel stau lucrurile şi în Ungaria, unde doamnele pregătesc peşte fiert sau la cuptor, legume şi o pâine specială, cu seminţe de mac, dar vecinii noştri nu pierd ocazia de a savura o friptură de porc sau de curcan bine rumenită sau o felie de cozonac cu nuci. În Portugalia, în schimb, în meniul principal găsim file de merluciu cu cartofi fierţi şi conopidă. În Spania, în noaptea de Crăciun, familia se reuneşte în jurul mesei, bogată în delicatese, unde homarul, mielul sau porcul sunt la loc de cinste. Nu lipseşte supa, de obicei din peşte, iar fructele de mare, brânzeturile, şunca şi pateurile completează meniul. Orice spaniol care se respectă are în casă, în aceste zile, măcar patru dintre cele mai populare prăjituri de Crăciun, cum ar fi turrón, polvorones, mazapan şi mantecados. De pe masă nu lipsesc nici mandarinele, alunele sau curmalele. Un astfel de ospăţ nu este complet fără un pahar de şampanie, o ceaşcă de cafea fierbinte sau un lichior, ori un coniac spaniol, precum Cardenal Mendoza.

 

Arome din toată lumea

 

Finlandezii nu duc nici ei lipsă de delicatese pentru masa de Crăciun, tradiţionale fiind pilaful cu morcovi, scorţişoară şi mirodenii sau cu ficat şi struguri, şi lanttulaatikko, care este un fel de mâncare rapidă din gulie şi sirop, gătită la cuptor. Altă mâncare tipică este rosolli, o salată compusă din murături, cartofi, ceapă, măr, sfeclă roşie, mazăre şi maioneză. Printre preferatele copiilor se numără casa din turtă dulce, care este nelipsită de pe mesele finlandezilor.

Pentru masa specială de Crăciun, suedezii pegătesc şuncă, peşte şi fasole, iar belgienii îşi încep de obicei cina cu o băutură tradiţională, însoţită de gustări. Festinul continuă cu o specialitate din fructe de mare, un curcan la cuptor şi un desert specific, cu frişcă, numit „gura lui Crăciun“.

Curcanul este nelipsit şi de pe masa de Crăciun a britanicilor. De data aceasta, gospodinele îşi desfată oaspeţii fie cu curcan umplut cu castane, fie cu gâscă umplută cu stafide sau friptură de vită. Cea mai aşteptată este însă tradiţionala Christmas Pudding, cu stafide şi marţipan. Francezii au şi ei desertul lor tradiţional. Este vorba de celebra „Bûche de Noel“, o prăjitură de ciocolată prezentată mesenilor sub formă de buturugă.

 

Crăciunul pe alte continente

 

Şi pentru americani, Crăciunul este ocazia perfectă pentru a se desfăta cu bucate de tot soiul. De pe masă nu lipsesc aperitivele reci, pregătite deseori din somon afumat, şi nici friptura din carne de bou. În partea de vest a ţării, băutura tradiţională pentru această ocazie este „Egg Nog“, preparată din brandy, rom, ouă, lapte, care se serveşte invitaţilor în semn de bun-venit. Pentru brazilieni, o masă de Crăciun constă în curcan, jambon, orez, legume şi fructe. În ceea ce îi priveşte pe cubanezi, friptura de porc, fasolea neagră servită cu orez şi plantele tradiţionale (Yuca) sub formă de piure sunt nelipsite. Pentru jamaicani, masa de Crăciun cea mai importantă este prânzul, când au ocazia să savureze orez, pui, carne de bou şi capră picantă şi, mai rar, friptură de vită sau porc.

De un Crăciun exotic au parte şi locuitorii din Hawaii, unde Moşul soseşte într-o canoe roşie, magică, îmbrăcat într-o cămaşă viu colorată, tipică zonei. De obicei, masa de Crăciun se serveşte în aer liber, alături de familie şi de prieteni. Dintre bucatele clasice, precum prăjiturile, tortul cu fructe sau friptura de curcan, nu lipsesc nici delicatesele tradiţionale precum sushi, lumpia, tameles, manapua (chifle dulci umplute cu pui sau porc, preparate în aburi), poke (salată cu peşte proaspăt sau scoici marinate în sos de soia, ulei de susan, oţet de orez şi diverse condimente), iar ca desert, tradiţionala budincă de nucă de cocos.

În ciuda faptului că majoritatea nu sunt creştini, japonezii sărbătoresc Crăciunul. Cei mai mulţi dintre tineri ies în oraş să mănânce în restaurante de lux, în Ajunul Crăciunului. Pe mesele niponilor se găsesc pui, sake şi prăjitură japoneză tradiţională, cu căpşune şi frişcă. Printre specialităţile japoneze de Crăciun se numără puiul Teriyaki, gătit la cuptor sau prăjit, sushi, cartofi prăjiţi, wonton. În ceea ce îi priveşte pe neozeelandezi, masa tipică de Crăciun a acestora este similară celei servite în Marea Britanie şi constă în curcan, budincă de stafide şi salate reci. Nici o gospodină neozeelandeză care se respectă nu uită să le servească invitaţilor tradiţionala prăjitură „Pavlova“ – preparată din bezea şi decorată cu kiwi, căpşune şi frişcă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS