32.8 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMărţişoarele au invadat piaţa

Mărţişoarele au invadat piaţa

Coşari, foi de trifoi, dar şi maimuţoi coborâţi din lumea lui Disney sunt mărţişoarele care au umplut piaţa în aşteptarea cumpărătorilor.

O plimbare pe strada Unirii, printre tarabele cu mărţişoare, face parte din preocuparea oricărui oltean care mai ţine la tradiţie. Coşarii, aducători de noroc, dar şi frunzele de trifoi sunt mărţişoarele care le fac cu ochiul. Preţul lor – un leu. Pentru micuţele domnişoare, vânzătorii expun mărţişoare cu Mickey Mouse, Pluto, mica sirenă, zâmbăreţul Tweety sau ursuleţi viu coloraţi. Chiar dacă unele dintre ele au duble întrebuinţări – pot fi puse la breloc sau un simplu mărţişor -, comercianţii se laudă că sunt cele mai căutate modele, făcând concurenţă serioasă simbolurilor clasice. Preţul lor oscilează între 1 şi 1,5 lei. Pentru gusturile mai rafinate, făuritorii de mărţişoare au creat simboluri ale primăverii din flori nemuritoare, în aranjamente minuscule. Preţul e pe măsura muncii depuse. Un astfel de model poate costa până la cinci lei. Pentru domnişoarele sau doamnele care ţin la obiceiul conform căruia pe toată durata lunii martie trebuie purtate cele două culori simbolice ale primăverii, comercianţii de mărţişoare au creat brăţările din şnur, care se vinde cu cinci lei.

 

Pandantive din aur şi argint pe post de mărţişoare

 

Şi pandantivele din aur şi argint vin astăzi să se înscrie în rândul mărţişoarelor. Singura legătură cu tradiţionalul simbol al primăverii rămâne şnurul alb-roşu. Semilune, steluţe de mare, potcoave, inimioare, delfini cu pietricele sau fără, gărgăriţe, elefănţei, dar şi personaje de desene, din lumea lui Peter Pan, sunt bijuteriile din aur cele mai căutate la acest început de primăvară. Dat fiind faptul că gramul de aur se vinde cu 65 de lei, iar cântarul nu sare de două grame atunci când o steluţă sau o potcoavă se aşază pe el, aceste moderne mărţişoare le fac concurenţă serioasă celor de la tarabă. Domnii mai puţin generoşi pot alege un pandantiv din argint. Preţurile sunt mai accesibile, mărţişoarele din argint întrecându-le în vânzări pe suratele din aur. Pentru un astfel de obiect, domnii vor scoate din buzunare de la cinci până la 18 lei. Şi broşele pot înlocui cu succes clasicul mărţişor. Fluturaşii cu pietre semipreţioase sau florile pot fi achiziţionate la preţuri care nu depăşesc 100 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS