18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCarduri clonate în Mehedinţi

Carduri clonate în Mehedinţi

Poliţiştii de frontieră mehedinţeni au prins în flagrant pe raza municipiului Orşova două persoane care sustrăgeau sume mari de bani din ATM-urile unor bănci, cu ajutorul unor carduri clonate. Asupra celor doi tineri, poliţiştii de frontieră au găsit 30.610 lei, 59 de carduri bancare clonate şi 70 de coduri PIN.

Mihai G. şi Viorel P. au fost reţinuţi pe 28 noiembrie de poliţişti. Aceştia sunt membrii unui grup infracţional organizat, care are ca mod de operare furtul de date electronice cu ajutorul unor aparate de copiat carduri, precum şi copierea şi transferarea prin intermediul unor programe de calculator a datelor electronice pe alţi suporţi electronici (blank-uri).

Surprizele de acasă

În urma investigaţiilor şi descinderilor efectuate la domiciliile acestora, poliţiştii de frontieră au descoperit 177 de carduri bancare folosite, 3.000 de lei, liste cu coduri PIN, înscrisuri din care rezultă depunerea unor sume de ordinul sutelor de mii de lei în conturi la diferite societăţi bancare şi acte de proprietate asupra unor bunuri imobile şi mobile. „Monitorizarea grupării infracţionale a început pe 10 noiembrie, când poliţiştii de frontieră orşoveni şi severineni au obţinut informaţii cu privire la faptul că Mihai G., de 28 de ani, şi Viorel P., de 32 de ani, se ocupă cu falsificarea cărţilor de credit. Deşi Viorel P. nu avea nici un loc de muncă, iar Mihai G. era angajat ca distribuitor la o societate comercială, poliţiştii de frontieră au observat că tinerii dispuneau permanent de sume mari de bani. De asemenea, pe parcursul ultimelor două săptămâni din luna noiembrie, cei doi au fost observaţi efectuând operaţiuni de ridicare de numerar de la bancomatele dispuse în centrul municipiului Orşova“, a spus Marius Ciobanu, comisar-şef la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Mehedinţi.

Bancomatele, atent selectate

În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că tinerii se deplasau frecvent în Franţa, Belgia şi Italia, unde luau legătura cu membrii unor grupări infracţionale care se ocupă de falsificarea şi distribuirea instrumentelor de plată electronice, procurând de la aceştia cărţi de credit clonate şi codurile PIN aferente. În România, cei doi acţionau de regulă dimineaţa sau seara, imediat după ce se oprea sau înainte de a se activa iluminatul public din localităţile în care se aflau. Pentru a nu fi reperaţi de oamenii legii, cei doi severineni îşi schimbau permanent traseele, verificând în acest fel dacă sunt urmăriţi. Bancomatele de la care urma să sustragă sume de bani erau atent selectate. Acestea erau dispuse în spaţii slab iluminate, mai puţin expuse aglomeraţiei şi în interiorul unor societăţi bancare unde nu exista personal pentru paza şi supravegherea acestora.

Modul de operare

Înainte de începerea activităţii infracţionale, cei doi tineri verificau numărul şi dispunerea camerelor de supraveghere, pentru a elimina posibilitatea de a fi recunoscuţi.
„Tinerii supravegheau şi perioadele când erau alimentate bancomatele cu sume de bani, pentru a avea certitudinea că pot extrage cât mai mult numerar. Pe 28 noiembrie, după o supraveghere de 15 minute la un bancomat din zona centrală a municipiului Orşova, poliţiştii de frontieră au observat că Mihai G. a efectuat mai multe operaţiuni bancare. În acest timp, Viorel P. îl aştepta într-un autoturism de pe o alee lăturalnică din apropierea bancomatului. Acţionând simultan, două echipaje ale Poliţiei de Frontieră i-au reţinut pe cei doi în flagrant“, a declarat purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi, Valeriu Pera. La percheziţia corporală efectuată asupra lui Mihai G., s-au găsit 40 de cărţi de credit clonate, suma de 17.450 de lei şi patru liste cu 44 de coduri PIN. În autoturism, poliţiştii de frontieră au mai descoperit 19 cărţi de credit clonate, suma de 13.160 de lei şi două liste conţinând 26 de coduri PIN.
Procurorul din cadrul DIICOT a dispus pe 29 noiembrie măsura reţinerii pentru 24 de ore a lui Mihai G. şi Viorel P., pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire de grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni, falsificarea instrumentelor de plată electronice, punerea în circulaţie a acestora şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Pe 30 noiembrie, instanţa competentă de pe lângă Tribunalul Mehedinţi a dispus arestarea preventivă a celor doi pentru 29 de zile. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între trei şi 12 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS