18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZiua Mediului - pe bicicletă

Ziua Mediului – pe bicicletă

Sute de elevi au mărşăluit pe străzile din Târgu Jiu şi au manifestat pentru o natură mai curată, prefectul de Gorj, Victor Banţa, venind la serviciu de Ziua Mondială a Mediului pe bicicletă.

 

Autorităţile judeţului Gorj şi câteva sute de copii au marcat ieri la Târgu Jiu, prin marşuri şi acţiuni specifice, Ziua Mondială a Mediului. Aproximativ 250 de elevi şi salariaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) au mărşăluit pe străzile municipiului pentru a atrage atenţia asupra problemelor de mediu. Coloana de manifestanţi a fost condusă, pe biciclete, de prefectul judeţului Gorj, Victor Banţa, alături de directorul executiv al APM, Gheorghe Fometescu. Elevii Liceelor „Ion Mincu“ şi „Henri Coandă“, precum şi angajaţii APM, care au ales să participe la această acţiune, au venit cu bicicletele, pe role sau pe jos, purtând măşti care să-i protejeze de noxele emise de maşinile ce circulă pe străzile oraşului. Cu toţii au dorit să marcheze Ziua Mondială a Mediului, care s-a desfăşurat în acest an sub sloganul „Învinge obişnuinţa! Spre o economie bazată pe mai puţin carbon!“.

În timpul marşului, care a pornit de la Liceul „Henri Coandă“ şi s-a oprit în faţa Primăriei Târgu Jiu, elevii i-au îndemnat pe locuitori să le urmeze exemplul, să meargă pe jos, şi să limiteze astfel emisiile de noxe.

 

Îmbrăcaţi în saci menajeri

 

Tot ieri, reprezentanţii Asociaţiei „Hai Hui“ s-au deplasat pe străzile din zona centrală a municipiului Târgu Jiu, îmbrăcaţi în saci menajeri. Peste 50 de elevi provenind de la cinci şcoli din judeţul Gorj au mărşăluit şi le-au transmis locuitorilor mesaje privind protecţia mediului. „Chiar dacă suntem mici, împreună suntem puternici şi putem să le atragem atenţia atât celor de vârsta noastră, cât şi părinţilor noştri, să aibă grijă de natură. Trebuie să fim atenţi unde aruncăm gunoiul şi să folosim energia electrică şi de altă natură cu economie, pentru că s-ar putea să nu mai avem mai târziu ce să consumăm. De asemenea, prin tot ceea ce facem poluăm natura şi aerul pe care îl respirăm s-ar putea să nu fie atât de curat. La fel şi apa, care este tot mai murdară, pentru că toată lumea aruncă acolo gunoiul şi nu îl duce unde trebuie. Noi facem ceea ce putem, pentru a ne face auziţi“, a spus Manuela Văduva, de nouă ani, elevă la Şcoala Generală din Frânceşti, comuna Peştişani.

 

Cu luminile stinse

Aseară, începând cu ora 21.30, administraţia locală a oprit, pentru câteva minute, iluminatul exterior al Primăriei Târgu Jiu şi pe cel din Parcul Coloanei Infinitului şi Parcul Central.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS