17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTribunalul Dolj = reputaţie pătată

Tribunalul Dolj = reputaţie pătată

Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea de apărare a reputaţiei profesionale
formulată de judecătorii Secţiei penale a Tribunalului Dolj, faţă de afirmaţiile făcute de fostul preşedinte al Consiliului în legătură cu „cazul Gorbunov“

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a judecat o cerere de apărare a reputaţiei profesionale, formulată la începutul anului 2010 de judecătorii Secţiei penale a Tribunalului Dolj, aceştia din urmă considerând că declaraţiile făcute de fostul şef al CSM, Virgil Andreieş, le-au pătat reputaţia.
Mai exact, după cum se precizează într-un comunicat făcut public ieri de CSM, declaraţiile judecătorului Virgil Andreieş au „alterat încrederea opiniei publice în competenţa, imparţialitatea şi corectitudinea pe care orice cetăţean le aşteaptă de la judecători şi a adus atingere reputaţiei acestora“.
Este vorba de o declaraţie a lui Virgil Andreieş făcută pe 3 februarie 2009, după izbucnirea scandalului privind eliberarea din penitenciar a deţinutului Serghei Gorbunov. „Avem o problemă gravă de practică neunitară la Secţia penală a Tribunalului Dolj. Mă refer la faptul că trei dosare, având acelaşi obiect şi cu aceleaşi concluzii din expertiza medico-legală, au găsit rezolvare prin trei soluţii diferite“, a declarat atunci preşedintele CSM.
Reamintim că Gorbonov, condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, a fost eliberat din Penitenciarul Craiova în mai 2008, după ce Tribunalul Dolj i-a admis o cerere de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni în baza unui certificat medico-legal pentru o afecţiune a ochilor (glaucom). Condamnatul nu s-a mai întors în penitenciar, iar în ianuarie 2009 a fost prins în Braşov, fiind suspect într-un dublu asasinat.

Aceleaşi dosare, trei soluţii total diferite

După izbucnirea scandalului, s-a constatat că Serghei Gorbunov a formulat la Tribunalul Dolj trei cereri de întrerupere a executării pedepsei. Prima a fost înregistrată pe 19.10.2007 şi i-a fost respinsă. Într-o altă cerere, înregistrată pe 10.01.2008 pe rolul Tribunalului Dolj, judecătoarea Aurora Ionela Samil a dispus internarea sub pază într-un spital din cadrul Ministerului Sănătăţii a deţinutului pentru a fi operat.
Ulterior, judecătoarea Maria Nicola, care a judecat a treia cerere a lui Gorbunov, formulată pe 15.01.2008, a admis în baza aceluiaşi certificat medico-legal solicitarea de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni.
Plenul CSM s-a pronunţat pe 7 aprilie, respingând cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de colectivul de judecători al Secţiei penale a Tribunalului Dolj. CSM a luat în considerare faptul că afirmaţiile judecătorului Andreieş au avut o bază reală, dar şi că prin acestea „nu s-a adus o atingere reputaţiei judecătorilor Secţiei penale a Tribunalului Dolj“.

Revocaţi din funcţii

În urma scandalului „Gorbunov“, CSM i-a revocat din funcţii pe Constantin Diaconu şi pe Dumitru Stanciu, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Tribunalului Dolj, aceştia fiind găsiţi responsabili pentru managementul deficitar cu privire la practica neunitară în cazul Gorbunov. Judecătoarea Maria Nicola a fost şi ea exclusă din magistratură. Magistraţii au contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie măsurile dispuse de CSM, ulterior Diaconu şi Stanciu fiind repuşi în funcţii, iar judecătoarea Nicola reintegrată în magistratură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII