18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFinal tragic pentru Celrom

Final tragic pentru Celrom

Toate încercările de repunere pe picioare a Combinatului de celuloză şi hârtie Celrom au fost spulberate. Peste două săptămâni, celor aproape 600 de angajaţi li se vor desface contractele de muncă şi vor intra în şomaj.

Cu toate că muncitorii au pichetat Prefectura Mehedinţi săptămâni la rând, sperând că atât AVAS, cât şi guvernul vor aloca un ajutor de stat pentru plata restanţelor şi reluarea activităţii, situaţia combinatului a rămas aceeaşi. Cu o datorie ce depăşeşte 14 milioane de euro, soarta unităţii este pecetluită. Din 16 iulie, Celrom a intrat în procedura de insolvenţă, creditorii urmând să se înscrie la masa credală. Termenul-limită pentru depunerea creanţelor este 16 septembrie 2009, urmând ca adunarea creditorilor să aibă loc pe 16 octombrie, în sala de şedinţe a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România „Frăţia“.
Până în prezent se cunosc doar opt creditori, printre care Primăria Severin, Banca Română pentru Dezvoltare, Direcţia Silvică Dolj, dar şi o serie de firme cu sediul în Bucureşti. Suma revendicată de creditori se ridică la peste opt milioane de euro. Toţi aceştia, cu siguranţă, au pus ochii pe terenurile unităţii, ele fiind destul de interesante pe plan imobiliar, având deschidere la Dunăre.

Rândul şomerilor, îngroşat

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinţi a anunţat deja că, potrivit unei decizii a Consiliului de Administraţie de la Celrom, cei 560 de salariaţi de aici vor primi zilele acestea preavizele pentru şomaj, urmând ca, pe 15 august, să li se încheie contractele de muncă. Oamenii sunt disperaţi, întrucât, în Severin, posibilităţile de angajare sunt aproape inexistente. „Nu ştiu ce o să mă fac. Am rată la bancă, datoriile la bloc au crescut foarte mult, copilul începe şcoala peste o lună. Am tot sperat că se va relua ac­tivitatea, dar văd că tot ce s-a spus au fost doar minciuni. Ultimii bani pe care i-am primit au fost în luna februarie, când ne-au pus pe card 300 de lei, iar acum văd că ne pun să semnăm fişa de lichidare fără să ne dea nici un ban“, a spus o angajată a unităţii.
Persoanele care vor intra în şomaj nu fac altceva decât să îngroaşe rândul şi aşa foarte mare de şomeri înregistraţi la AJOFM Mehedinţi. Cu o rată a şomajului de 10,64%, judeţul se află pe locul doi pe ţară, după Vaslui.

Conducerea societăţii tace

Problemele financiare la Celrom, una dintre cele mai mari societăţi comerciale de pe raza oraşului, au început în toamna anului trecut. Pe 1 octombrie 2008, cei aproximativ 800 de salariaţi ai societăţii au fost trimişi acasă în şomaj tehnic. La vremea respectivă, conducerea combinatului le-a explicat oamenilor că această situaţie va fi de cel mult o lună, până când se vor găsi soluţii pentru achitarea da­toriilor către furnizori. A trecut aproape un an şi nu s-a rezolvat nimic, ba, mai mult, toţi angajaţii combinatului au fost trimişi acasă şi acum li se vor desface şi contractele de muncă.
Am încercat să luăm legătura cu conducerea societăţii Celrom, însă nimeni nu a dorit să comunice cu jurnaliştii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU