17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDosare penale la electorale

Dosare penale la electorale

Primele dosare penale deschise pentru infracţiunile constatate de poliţişti în ziua alegerilor, cele mai multe pentru oferirea de bani alegătorilor, au fost înregistrate ieri la Parchetul Curţii de Apel Craiova.

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj a comunicat că au fost întocmite trei dosare penale pentru infracţiuni la legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului (Legea nr. 35/2008) şi au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor aceluiaşi act normativ, în valoare totală de 2.000 de lei, cu ocazia desfăşurării alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008.

Faptele pentru care au fost întocmite dosare penale au constat în fotografierea de către doi cetăţeni a buletinelor de vot, după ce votaseră, cu telefoanele mobile, dar şi a unui membru al unei secţii de votare din Craiova, care a permis unei persoane să voteze de mai multe ori. Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru continuarea campaniei electorale după termenul prevăzut de lege, adică după ora 7.00 a zilei de 29.11.2008.

Până ieri, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, competent cu soluţionarea dosarelor penale deschise pentru infracţiuni comise la Legea nr. 35, pe raza judeţelor Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi, fuseseră înregistrate şase astfel de dosare penale. Conform reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, trei dosare au venit de la Mehedinţi, şi câte unul din Olt, Gorj şi Dolj, toate pentru încălcarea articolului 55 din Legea 35. În cazul dosarului penal de la Olt, s-a reţinut şi distrugerea şi furtul unor materiale de propagandă electorală. Cele trei dosare penale întocmite de poliţiştii doljeni erau ieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, urmând să fie înaintate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

 

Sute de incidente electorale

 

Conform Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, în ziua scrutinului au fost înregistrate 341 de incidente electorale, mai mult de jumătate dintre ele, 197 de cazuri, petrecându-se în mediul urban. La nivel naţional, pentru neregulile constatate au fost întocmite 62 de dosare penale şi au fost aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 37.614 lei. Principalele încălcări ale legislaţiei specifice au constat în continuarea campaniei electorale după termenul legal, promisiunea sau oferirea de bunuri în schimbul votării, ştampile lipsă sau deteriorate, primirea de foloase în schimbul votării unui candidat. Cele mai multe abateri au fost sesizate de partide şi birouri electorale, însă a fost înregistrat şi un număr semnificativ de sesizări din oficiu.

Închisoare

Conform articolului 55 din Legea nr. 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU