17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContrabandă cu ţigări, oprită în vamă

Contrabandă cu ţigări, oprită în vamă

Poliţiştii de frontieră doljeni au depistat, în punctele de trecere a frontierei Bechet şi Calafat, în mai puţin de o săptămână, aproape un milion de pachete de ţigări de contrabandă care ar fi trebuit să ajungă pe pieţele din Germania sau Anglia.

 

Lucrătorii din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Dolj au descoperit, în Punctul de Trecere al Frontierei (PTF) Bechet, al treilea transport de ţigări de contrabandă din ultimele şase zile. Ieri-dimineaţă, în jurul orei 4.00, în punctul de trecere a frontierei s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, un automărfar condus de cetăţeanul german Sergij L., de 35 de ani. Conform documentelor de însoţire a mărfii, acesta transporta croasante din Grecia pentru o societate comercială din Germania. La controlul specific, poliţiştii au constatat că greutatea încărcăturii tirului era prea mare în comparaţie cu cea a unui autovehicul care ar fi transportat cornuri. De asemenea, poliţiştii au sesizat că sigiliul aplicat la compartimentul de marfă nu aparţine organelor vamale ale statului de plecare, ci transportatorului şi au decis efectuarea unui control amănunţit al tirului. Şoferul german a invocat calitatea sa de cetăţean european în faţa poliţiştilor pentru a scăpa de control, însă, în final, a fost de acord cu prezentarea încărcăturii, ocazie cu care au fost găsite, ascunse în compartimentul de marfă, aproximativ 300.000 de pachete de ţigări, mărcile Marlboro şi Jin Ling. Acestea erau ascunse, prin metoda „capac“, în spatele unui rând de cutii cu croasante, fiind „ambalate“ chiar în cutiile mărfii trecute în documente. Conform prevederilor legale, întreaga cantitate de ţigări de contrabandă a fost confiscată, iar şoferului i s-a întocmit dosar penal.

 

Încă două tiruri oprite în vamă

 

Acesta este cel de-al treilea transport important de ţigări de contrabandă destinate pieţei negre din Europa descoperit de poliţiştii de frontieră doljeni. Duminică seară a fost depistat, tot în PTF Bechet, un tir încărcat cu 298.500 de pachete de ţigări de contrabandă, care erau transportate de un cetăţean grec din Grecia către Germania. Joi, 11 septembrie, în PTF Calafat, poliţiştii de frontieră au descoperit 306.000 de pachete de ţigări, transportate de un cetăţean letonian către Anglia.

În cele trei cazuri, ţigările de contrabandă erau dosite în tiruri prin metoda „capac“, mascate de cutii cu produsele declarate în acte. Reprezentanţii IJPF Dolj au explicat că astfel de controale vor fi efectuate zilnic. „Poliţiştii de frontieră vor continua acest gen de acţiuni, în vederea depistării persoanelor implicate în contrabanda cu ţigări, fenomen ce afectează grav economia statului de destinaţie al acestora“, a declarat Dănuţ Rudăreanu, purtătorul de cuvânt al IJPF Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS