17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalScuteriştii, controlaţi la RCA

Scuteriştii, controlaţi la RCA

Poliţiştii le-au declarat război scuteriştilor care nu respectă prevederile Codului Rutier şi au început o serie de controale în trafic.

 

Până nu de mult, motoscuteriştii implicaţi în accidente rutiere produse din vina lor nu plăteau pagubele decât dacă erau acţionaţi în instanţă, pentru că nu aveau obligaţia de a încheia asigurare de răspundere civilă (RCA). Din noiembrie 2007 a devenit obligatorie încheierea de poliţe RCA pentru motoscutere, dar şi pentru tactoare, utilaje agricole care circulă pe drumurile publice sau pentru utilajele primăriilor. Începând de marţi, poliţiştii de la Rutieră au demarat controalele în trafic, pentru a verifica dacă motoscuteriştii îndeplinesc toate condiţiile impuse de lege pentru a circula pe drumurile publice. „Aceste acţiuni vor continua toată vara şi urmăresc prevenirea accidentelor rutiere provocate de conducătorii de motoscutere“, a declarat subcomisarul Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova.

Acţiunea de marţi s-a încheiat cu 22 de sancţiuni aplicate scuteriştilor şi cu un dosar penal pentru un tânăr care conducea o motocicletă de 125 de centimetri cubi fără a avea permis.

 

Sancţiuni dure pentru motoscuterişti

 

Poliţiştii de la Rutieră spun că motoscuteriştii trebuie să respecte legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte circulaţia cu aceste vehicule pe drumurile publice, altfel riscă sancţiuni care, în unele cazuri, depăşesc valoarea scuterului. Poliţiştii pot aplica două puncte-amendă, adică 100 de lei, în cazul în care conducătorul scuterului nu poartă cască sau nu circulă cu luminile aprinse. În cazul în care conducătorul scuterului nu are dovada că a urmat cursurile de legislaţie, acesta poate fi amendat cu 300 de lei, iar dacă scuterul nu este înregistrat, sancţiunea este tot de 300 de lei şi vehiculul poate fi ridicat.

Cea mai aspră sancţiune este însă pentru lipsa poliţei RCA, între 1.000 şi 2.000 de lei. De asemenea, pot fi retrase certificatul de înregistrare şi numerele de înregistrare.

Conform poliţiştilor de la Rutieră, accidentele în care au fost implicaţi scuterişti sunt destul de numeroase în Dolj. Principalele motive ale producerii acestor accidente sunt neacordarea de prioritate, viteza şi neatenţia atât din partea conducătorilor auto, cât şi a scuteriştilor.

Tarife

Societăţile de asigurări afişează tarife diferenţiate pentru persoane fizice şi juridice. Majoritatea societăţilor de asigurări oferă reduceri pentru pensionari. De exemplu, poliţa RCA la Astra este 156 de lei pe an pentru persoane fizice şi 276 de lei pentru cele juridice. La Omniasig, RCA-ul pentru scutere, în cazul persoanelor fizice, este de 141 de lei pe an, iar pentru pensionari, 106 lei pe an. Asirom are în ofertă RCA pentru scutere la 159 de lei pe an pentru persoane fizice şi 127 de lei pentru pensionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII