31.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvazie de bani falşi

Invazie de bani falşi

În Dolj se plasează tot mai mulţi bani falşi, mai ales euro, iar fenomenul ia amploare odată cu apropierea Sărbătorilor de iarnă.

Ofiţerii din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova au în lucru aproximativ 70 de cazuri de punere în circulaţie de monedă falsă. Poliţiştii craioveni au scos din circulaţie, de la începutul anului şi până în prezent, aproape 5.000 de euro falşi, în bancnote de 20, 50, 100 şi 200, care fuseseră plasaţi în diferite magazine, cluburi sau case de schimb valutar din Craiova şi judeţul Dolj. Poliţiştii au spus că unele falsuri sunt destul de bine făcute, chiar şi angajaţilor de la bănci fiindu-le dificil să le recunoască.

 

Falsuri făcute în Italia şi Bulgaria

 

Ofiţerii BCCO Craiova au stabilit că bancnotele false de 20, 50 şi 100 de euro sunt făcute în Italia, iar calitatea acestora este proastă. Bancnotele de 200 de euro sunt falsificate în Bulgaria, acestea fiind destul de apropiate de original, având aproape toate elementele de siguranţă. În primul rând, bancnotelor false de 200 de euro le lipseşte filigramul. De asemenea, dacă sunt privite în contra-lumină, lângă manşeta albă, bancnotele de 200 de euro trebuie să aibă patru dungi verticale deschise la culoare. Acestea sunt prezente şi la falsuri, însă sunt mai greu de distins. Pe manşeta bancnotei originale este tipărită cu cerneală variabilă optic cifra 200, iar când este privită din diferite unghiuri, culoarea acesteia variază între violet şi maron. Falsificatorii folosesc o nuanţă între violet şi maron care nu prezintă variaţii de nuanţe odată cu schimbarea poziţiei bancnotei. Aceste bancnote trec foarte uşor testul cu ultraviolete şi pot fi depistate numai dacă sunt studiate temeinic. Faţă de acestea, falsurile care ajung în Dolj din Italia sunt de o calitate mai proastă atât în ceea ce priveşte hârtia, cât şi elementele de siguranţă. Oamenii legii spun că bancnotele de 50 de lei sunt falsificate în Ungaria, însă sunt de o calitate proastă, fiind tipărite grosolan şi fără elemente de siguranţă.

 

Sărbătorile aduc mai mulţi bani falşi

 

De Sărbători, odată cu venirea în ţară a multor doljeni care muncesc în străinătate, oamenii legii se aşteaptă la o creştere a numărului de bancnote false aruncate pe piaţa din Dolj. S-a constatat că unii doljeni plasează bancnote false fără să ştie acest lucru, venind cu ele din străinătate. Mai sunt unii care îşi dau seama că au fost păcăliţi cu bani falşi şi încearcă să scape de ei plasându-i în magazine, case de schimb sau chiar bănci.

În ceea ce priveşte bancnotele false de 50 sau 100 de lei, acestea sunt plasate de doljenii mai „întreprinzători“, care le copiază la imprimantă şi încearcă să le plaseze în supermarketuri, mizând pe neatenţia şi graba vânzătorilor. Până acum, poliţiştii de la BCCO Craiova au ţinut mai multe şedinţe de popularizare cu reprezentanţii băncilor, informându-i despre bancnotele false care circulă în judeţul Dolj. „Am ţinut şi urmează să mai ţinem şedinţe de informare cu reprezentanţii caselor de schimb valutar şi ai băncilor. Aceştia împreună cu comercianţii trebuie să fie mult mai atenţi de Sărbători, când mulţi doljeni vin din străinătate cu sume importante de valută, în care se găsesc şi bancnote false“, a declarat comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful BCCO Craiova.

Dolari falşi

La începutul lunii septembrie, ofiţerii BCCO au descoperit în două locuinţe din Râmnicu Vâlcea, respectiv Băbeni nouă bancnote de 100 de dolari falsificate, precum şi aparatură necesară efectuării falsurilor: calculatoare, scanere şi imprimante. Cele două apartamente erau ale lui T. M., de 47 ani, şi ale celor doi fii ai săi, T.G., de 22 de ani, şi T.C.P., de 16 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII