17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinore, traficante de droguri

Minore, traficante de droguri

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova au descoperit miercuri un grup de cinci elevi ai unui liceu din Craiova care confecţionau şi vindeau ţigări de canabis, „capii“ grupului fiind două tinere de 17 ani.

Un grup de elevi în clasa a XI-a de la Grupul Şcolar Energetic din Craiova, care se ocupa cu vânzarea de canabis, a fost anihilat miercuri de Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova. Spre surprinderea oamenilor legii, capii grupului erau două tinere de 17 ani, care se foloseau de trei colegi pentru a fi credibile în faţa cumpărătorilor. Roxana N., de 17 ani, din Craiova, şi Andreea U., de 17 ani, din comuna Coţofenii din Dos, confecţionau şi distribuiau ţigări de canabis în Craiova, fiind ajutate de Vasile Ştirbu, zis „Achebono“, de 18 ani, din comuna Leu, Bogdan Pârvoiu, zis „Piroi“, de 18 ani, din Craiova, şi Florinel O., zis „Ozi“, de 17 ani, din Craiova. Poliţiştii au stabilit că elevele confecţionau şi vindeau ţigările de canabis. Acestea îşi creaseră deja o imagine şi, pentru a fi credibile, în momentul vânzării îi aduceau şi pe cei trei băieţi.

Au fost descoperite aproape 30 de kilograme de „iarbă“

Poliţiştii BCCO Craiova au organizat miercuri un flagrant, în urma căruia au fost reţinute cele două eleve. Cele două minore ofereau spre vânzare 40 de ţigarete de canabis, asupra lor fiind găsite încă 44 de grame din acelaşi drog. Conform poliţiştilor craioveni, cele două minore sunt destul de versate pentru vârsta lor, acestea încercând tot timpul să le pună beţe în roate anchetatorilor. „Este un caz inedit chiar şi pentru noi, fiind vorba de două minore care deţineau şi comercializau droguri. Cele două tinere sunt foarte versate pentru vârsta lor, prin comportament părând mai degrabă de 30 de ani. Au încercat tot timpul să deturneze cercetările, însă în final au recunoscut“, a declarat comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful BCCO Craiova.
Poliţiştii au stabilit că elevele confecţionau ţigările de canabis artizanal, înlocuind tutunul din ţigarete obişnuite cu canabisul. În urma percheziţiei la domiciliile Roxanei şi Andreei, oamenii legii au găsit 28,7 kilograme de canabis, o bună parte din această cantitate fiind ţinută în dulapul din camera uneia dintre tinere. Valoarea pe piaţă a canabisului confiscat este de aproape 500 de milioane de lei.  
Roxana şi Andreea sunt cercetate în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea, pentru comiterea infracţiunii de deţinere şi vânzare de droguri de risc. Poliţiştii încearcă să stabilească provenienţa drogurilor, cel mai probabil plantele fiind culese de pe câmp, din locurile unde acestea cresc spontan. Ancheta urmează să stabilească şi rolul jucat de cei trei băieţi, colegii fetelor, în vânzarea drogurilor.

Părinţii şi şcoala nu se implică

Conform declaraţiilor poliţiştilor, cele două eleve au apucat-o pe căi greşite din cauza lipsei de supraveghere din partea părinţilor şi neimplicării şcolii. „Lipsa supravegherii din partea familiei şi neimplicarea şcolii au avut un rol determinant în comportamentul acestor copii. Părinţii şi dirigintele trebuia să vadă că se întâmplă ceva cu ele, mai ales că erau şi consumatoare, nu numai vânzătoare de droguri. În mod normal, părinţii şi profesorii sunt primii care trebuie să observe semnele evidente ale consumului de droguri şi să ia măsuri. De asemenea, în liceu devenise de notorietate faptul elevele vindeau droguri“, a mai spus comisarul-şef Gheorghe Bică.
Conducerea Grupului Şcolar Energetic susţine că nu a ştiut de preocupările celor două eleve, care nu au făcut probleme şi sunt bune la învăţătură. „Noi nu am ştiut de aşa ceva şi pot spune că în şcoală nu s-au vândut sau consumat droguri, mai ales că avem un sistem de supraveghere destul de performant. Nici elevii nu ştiau că elevele vindeau droguri, pentru că i-am luat pe toţi la întrebări ca să aflăm cum au stat lucrurile. Ce s-a întâmplat nu cred că a depins de noi, pentru că nu putem răspunde de ce fac elevii în timpul liber“, a declarat Bogdan Ionel, directorul Grupului Şcolar Energetic. Acesta a mărturisit că este surprins de acuzaţiile care le sunt aduse celor două eleve ale liceului şi nu crede că acestea consumau droguri. Mai ales că minorele sunt bune la învăţătură, una dintre ele fiind chiar printre fruntaşele clasei.

 Elevi şi droguri

BCCO Craiova a anihilat în martie 2006 o reţea care se ocupa cu traficul de droguri şi cultivarea acestora, din aceasta făcând parte şi trei elevi ai Liceului Electroputere din Craiova. Cristian Rusoiu, de 19 ani, Aurel Adrian Stoica, de 19 ani, ambii din Craiova, Dorel Marius Spătaru, de 19 ani, din Sadova, Florin Adrian Boureanu, de 20 de ani, şi Dorel Florin Macamete, de 19 ani, ambii din Cioroiaşi, au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri, cultivarea de plante cu conţinut stupefiant şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Dorel Marius Spătaru şi Aurel Adrian Stoica, împreună cu Cristian Rusoiu, toţi trei elevi în clasa a XII-a la Liceul Electroputere din Craiova, au fost prinşi în flagrant după ce cumpăraseră 530 de grame de canabis de la Macamete şi Boureanu, cei care se ocupau cu cultivarea plantelor.

Pedepse

Conform articolului 312 din Codul Penal, producerea, deţinerea sau orice operaţiune privind circulaţia produselor ori substanţelor stupefiante sau toxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care conţin astfel de substanţe ori experimentarea produselor sau substanţelor toxice, toate acestea fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII