20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA murit la impartirea grâului

A murit la impartirea grâului

Anica Vlad, de 67 de ani, din comuna doljeana Cetate, nu a mai apucat sa-si vada recolta de grâu adusa acasa. Din cauza temperaturilor ridicate si a bolii de care suferea, femeia a decedat in timp ce se inghesuia sa prinda rând la impartirea recoltei de pe pamântul luat in arenda de SC SUDAGRI SRL.


Sute de doljeni din Cetate au luat cu asalt ieri-dimineata baza de receptie a grâului din localitate, unde reprezentantii SC SUDAGRI SRL imparteau recolta obtinuta in aceasta vara. Desi se alcatuisera liste cu toti beneficiarii, inca din urma cu câteva zile, zvonul ca grâul ar fi pe terminate i-a scos din minti pe sateni. „Nu se poate sa se intâmple asa ceva, e pamântul nostru si ne iau toata recolta. Ne-au mintit ca fac liste si acum cica nu mai au ce sa ne dea!“, spuneau satenii. Imbulzeala de la poarta silozului nu a ramas fara urmari. Unei localnice, aflata in evidentele dispensarului comunal cu afectiuni cardiace, i s-a facut rau si a picat din picioare. Dupa câteva minute, timp in care in jurul femeii s-au strâns zeci de persoane, Anica Vlad a decedat. „Era bolnava, saraca, se dusese sa-si ia si ea produsele, ca toti ceilalti. A asteptat la rând, pâna când oamenii au inceput sa se impinga, crezând ca nu mai e grâu suficient. Toata lumea ar fi vrut sa-si ia grâul intr-o zi, dar asta nu se poate. Erau borderourile facute, de câteva zile, cantitatea se stia, numai oamenii nu au inteles. Femeii i-a venit rau si la scurt timp a murit, probabil si din cauza caldurii“, a spus Sibia Florescu, viceprimarul comunei Cetate.


„Toti s-au speriat ca nu mai e grâu si s-au calcat in picioare“


Reprezentantii SC SUDAGRI SRL au declarat ca nu se simt cu nimic vinovati de incidentul creat ieri in fata silozului. Ei spun ca de vina sunt localnicii care au lansat zvonurile mincinoase. „Noi am facut o lista, pe care ei ar fi trebuit sa o respecte. Impartirea recoltei se face pe mai multe zile, pentru ca este vorba de cantitati mari. In prima zi am impartit 60 de tone la 78 de persoane, in a doua zi au luat 92 de persoane, dar cei care se aflau la sfârsitul listei acum vor sa intre in fata si de aici a iesit scandalul. Au lansat prin comuna zvonul ca nu va ajunge grâul si oamenilor atât le-a trebuit. Femeia care a murit suferea de inima si i-a venit rau“, a declarat Ion Lican, inginer la SC SUDAGRI SRL. Spiritele s-au aprins si mai tare dupa decesul femeii. Localnicii s-au acuzat reciproc, reprosându-si faptul ca ar fi putut evita tragedia daca nu s-ar fi inghesuit sa-si ia grâul. „I-a cedat inima femeii, pentru ca asa e facut omul, sa se inghesuie sa apuce primul. Toti s-au speriat ca nu mai e grâu si s-au calcat in picioare. Am inteles ca femeia era suferinda si probabil ca si din cauza vârstei nu a mai rezistat“, a declarat Nicolae Vasile, localnic. Vlad Anica se afla in evidentele dispensarului din comuna Cetate, cu afectiuni cardiace, dar nu mai solicitase tratament in ultima perioada. „De obicei venea la noi, cu tratament de la medic, dar nu o mai vazusem de ceva vreme. Stiam ca are probleme cu inima, pentru ca o aveam in evidenta“, a declarat Puiu Usurelu, asistent la dispensarul din Cetate.


Productia de grâu, completata cu cea de floarea-soarelui


Societatea SUDAGRI SRL apartine omului de afaceri francez Michel Aricau, care a luat in arenda aproximativ 3.000 de hectare de teren la Maglavit si Cetate, de la 1.500 de familii din zona. El s-a angajat prin contracte incheiate cu proprietarii terenurilor sa le returneze acestora, dupa recoltat, 600 de kilograme de grâu pe hectar. „Pentru acest an, am cultivat 1.050 de hectare cu floarea-soarelui si 850 de hectare cu grâu. Ne-am inteles cu oamenii sa le dam productie, jumate-jumate, pentru ca mai avem si noi nevoie de grâu, ca sa ne platim datoriile pentru ingrasaminte si alte lucrari necesare. In plus, tot cultivasem o suprafata buna de floarea-soarelui. Noi am depozitat productia in silozurile de la Motatei si Poiana Mare, iar la Cetate aduceam numai cât aveam nevoie sa impartim in ziua respectiva. De aceea, oamenii au spus ca grâul e pe terminate, dar avem cantitati suficiente“, a precizat inginerul Ion Lican. Michel Aricau a mai avut probleme la Cetate. In urma cu câtiva ani, omare parte din recolta de porumb a fost furata de grupuri de romi inarmati cu furci, cutite si sabii. A fost nevoie de interventia unei firme de paza sa puna capat conflictului iscat intre proprietarii terenurilor, arendas si romi. La acea vreme, francezul declara: „Trebuie sa fii nebun ca mine ca sa ramâi aici; oamenii cred ca voi pleca si eu ca si americanul care a fost aici inaintea mea. Nu numai ca nu voi pleca, dar voi realiza un proiect mare, care implica si cresterea animalelor“.


Cercetari


O echipa operativa a Politiei Calafat s-a deplasat ieri la Cetate, pentru a afla imprejurarile in care a avut loc decesul Anicai Vlad. Potrivit sefului Postului de Politie Cetate, agent principal Gicu Tudor, cadavrul femeii a fost dus la morga Spitalului din Calafat, pentru efectuarea necropsiei. Concluziile medicului legist sunt asteptate in cursul zilei de astazi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS