15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubventii pe baza de coduri

Subventii pe baza de coduri

Saptamâna trecuta a demarat cea de-a doua etapa a programului de inscriere a suprafetelor agricole in Registrul Fermelor. Astfel, dupa ce la sfârsitul lunii martie se incheia inscrierea propriu-zisa a terenurilor, in urmatoarea perioada se vor face identificarea si localizarea parcelelor fiecarei ferme inscrise in Registru.


Pâna acum, reprezentantii Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara au realizat ortofotoplanurile (imagini aeriene ale terenului, in format digital) si au identificat si numerotat blocurile fizice, adica acele suprafete de teren delimitate de granite naturale (râuri, paduri) ale fiecarei localitati. In urmatoarea perioada, angajatii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Dolj va trebui sa identifice din ce parcele sunt formate blocurile prin suprapunere cu ortofotoplanurile.


Fermierii fara cod, buni de plata


Inscrierea suprafetelor agricole in Registrul Fermelor a fost necesara deoarece reprezinta conditia pentru accesarea subventiilor agricole de la stat si de la UE. Scopul activitatii de identificare si localizare a parcelelor este acela de a sti locatia si suprafata exacte ale terenurilor agricole detinute de fiecare fermier. Astfel, destinatia subventiilor va fi urmarita cu mult mai mare usurinta. O data identificat blocul fizic corespunzator fiecarei parcele, suprafetele de teren agricol vor primi un cod in baza caruia proprietarii vor putea accesa subventiile agricole. Incepând cu 1 ianuarie 2007, fermierii care nu vor avea acel cod vor fi nevoiti sa-si autofinanteze culturile. Datele centralizate la APIA Dolj arata ca, pâna la aceasta data, in Registrul Fermelor au fost inscrise peste 328.000 de hectare de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS