16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii necajiti ai Craiovei

Copiii necajiti ai Craiovei

Copii fara mobile, computere de ultima generatie si bani de buzunar. Copii abandonati sau care nu-si vad, cu anii, parintii plecati in tari straine, la munca, de frica sa nu ramâna pe drumuri in România. Sute de copii necajiti traiesc in Craiova, printre noi.


Nu au alaturi pe „mami“ si pe „tati“; multi dintre acesti copii nici macar nu i-au cunoscut pe cei care le-au dat viata. Pentru ei, familia este alcatuita din colegii lor de suferinta, abandonati si cu aceleasi deficiente de vorbire sau fizice, dar si din cei câtiva asistenti sociali care i-au ingrijit de când se stiu. Centrele de recuperare ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Dolj sunt ocupate integral de copiii cu dizabilitati. 107 minori, cu vârste cuprinse intre unu si 18 ani, cu dizabilitati fizice si psihice, sunt tratati si ingrijiti de asistenti sociali, deoarece parintii au renuntat, din diverse motive, sa-i ingrijeasca si sa le ofere dragostea familiala. „13 dintre acesti copii au de la câteva luni pâna la trei ani. Cei mai multi, cu diverse forme de handicap, sunt adolescenti si au implinit 14 ani“, a spus Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj.


Noua bebelusi, parasiti de parinti in primele zile de viata


De la inceputul anului, reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului Dolj au inregistrat 55 de cazuri de abandon. Au urmat luni de cautare a familiilor micutilor, insa in jumatate din cazuri situatia a ramas nerezolvata. Unul dintre micutii abandonati a decedat, fara a-si mai cunoaste parintii. „Am gasit familiile naturale a 25 de copii si, in urma consilierii si supravegherii, i-am reintegrat in familie. Pentru 11 copii am ales insa sa ii dam in plasament la asistenti maternali profesionisti. Avem si noua micuti in ingrijire, care au de la câteva luni pâna la doi ani. Acestia au fost abandonati imediat ce au fost adusi pe lume, uneori lasati in spitale in primele lor zile de viata. Un copil abandonat a murit din cauze medicale“, a adaugat Cornel Baloiu. In cazul a opt dintre copiii gasiti pe strazi sau lasati prin spitale, asistentii sociali nu au decis pâna la aceasta data, fiind adapostiti, „pâna la clarificarea situatiei“, in centre de plasament.


Educatie cu pumnul


In judetul Dolj se inregistreaza tot mai multe cazuri de copii agresati fizic sau verbal de propriile familii. Asistentii sociali ai Directiei Copilului primesc sesizari privind abuzurile din partea vecinilor sau chiar a copiilor. Toate informatiile primite sunt atent verificate, iar apoi se trece la retragerea copilului din mediul familial si chiar decaderea parintilor din drepturi. In judet, de la inceputul anului si pâna in prezent, au fost inregistrate 27 de cazuri de copii batuti cumplit, lasati nesupravegheati sau neingrijiti (tinuti flamânzi, murdari – n.r.). Strazile Craiovei sunt impânzite de copii trimisi la cersit, exploatati de la vârste fragede prin munca. Acestia dispar pentru o zi, doua, dar apar apoi, in alte colturi ale orasului. Reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului Dolj au depistat un copil abandonat pe strazi, pe care l-au si luat in ingrijire.


Campanie impotriva violentei


Peste 200 de unitati de invatamânt scolar si prescolar din Bucuresti si din tara au desfasurat ieri actiuni pentru marcarea Zilei Impotriva Violentei asupra Copilului in România (5 iunie). Aceasta zi, precum si intreaga campanie ce se desfasoara in perioada mai 2006-noiembrie 2007 au ca obiectiv eliminarea pedepsei fizice si a tratamentelor umilitoare din procesul cresterii si educarii copiilor prin schimbarea mentalitatii adultilor referitoare la educarea copiilor prin utilizarea unor metode care sa excluda violenta.


România este a 13-a tara care a interzis prin lege pedeapsa fizica si tratamentele umilitoare asupra copilului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU