16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConstantin Caruntu, pus sub urmarire penala

Constantin Caruntu, pus sub urmarire penala

Procurorii gorjeni au luat masura inceperii urmaririi penale impotriva fostului decan Constantin Caruntu, intr-un dosar in care sunt cercetate si alte cadre didactice de la Universitatea din Târgu Jiu.


Constantin Caruntu, fostul decan al Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu, a fost pus ieri sub urmarire penala de catre Parchetul Tribunalului Gorj. Acuzatiile care i se aduc de procurori constau in inselaciune in forma continuata si abuz in serviciu.


Potrivit anchetatorilor, fostul decan a aprobat ilegal inscrierea la examen si admiterea la cursurile facultatii a 600 de studenti, desi numarul de locuri aprobat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) era de numai 300. Studentii au platit taxa de admitere si taxa anuala de studii, dar nu au fost inmatriculati in cadrul Universitatii „Constantin Brâncusi“, pentru ca au fost admisi pe locuri inexistente, decanul facându-se vinovat, in opinia anchetatorilor, de inselaciune. De asemenea, procurorii sustin ca decanul a incasat, in mod abuziv si nelegal, drepturi salariale necuvenite. Prim-procurorul Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota, spune ca fostul decan ajunsese sa primeasca intr-o luna si 180 de milioane de lei: „Ajunsese la 17 norme didactice, ceea ce era de ordinul absurdului, pentru ca numarul de ore de munca depasea durata unei zile“.


Cadrele universitare, acuzate ca au incasat bani nemunciti


In acelasi dosar penal sunt cercetate si alte cadre didactice de la Universitatea „Constantin Brâncusi“, cum ar fi Adina Neamt, prodecan la Facultatea de Stiinte Economice, Dorel Chiritescu, fostul prorector si rector al institutiei, precum si surorile Cecilia si Mariana Vaduva. Acuzatiile care li se aduc constau in incasarea in mod necuvenit de drepturi salariale.


Potrivit actualului decan al Facultatii de Stiinte Economice, Dan Ilie Morega, Adina Neamt a incasat in luna octombrie a anului trecut drepturi salariale de peste 160 de milioane de lei, având 78 de ore pe saptamâna: „A reusit sa sustina concomitent ore la invatamânt la distanta, zi si masterat. Era platita pentru 78 de ore pe saptamâna, iar conform Codului Muncii nu poti sa muncesti mai mult de 48 de ore“.


Cazul prodecanului de la Facultatea de Stiinte Economice, Adina Neamt, a fost dezbatut in cadrul Consiliului Facultatii. In sedinta de saptamâna trecuta, 80% dintre membrii consiliului au fost de acord si au semnat initiativa de revocare din functie a prodecanului. Adina Neamt a fost asteptata sa se prezinte la sedinta de ieri a consiliului, dar aceasta nu a venit. „Masura de revocare nu a fost pusa in aplicare, pentru ca, potrivit legii, trebuie ascultata si ea. A luat la cunostinta si a semnat convocatorul, dar nu a venit. Daca nu se va prezenta nici la termenul urmator, va fi revocata din functie“, a spus decanul Dan Ilie Morega, care ocupa si functia de presedinte al PNL Gorj.


Peste 300 de persoane au primit certificate fara valoare


Alt nume important care este cercetat in acest dosar este Gheorghe Caralicea Marculescu, fostul director al Colegiului Pedagogic din cadrul UCB, care este acuzat de instigare la fals intelectual si participare improprie la uz de fals si abuz in serviciu. Procurorii sustin ca acesta a eliberat, in schimbul unor sume de bani, certificate de psihopedagogie false la peste 300 de persoane, care s-au folosit de acestea ca sa fie incadrate in invatamânt. Reprezentantii Parchetului Gorj sustin ca aceste certificate nu puteau fi eliberate, pentru ca institutia nu avea personalitate juridica. Cercetarile se desfasoara cu greutate, dat fiind numarul mare de persoane, in ultimul timp descoperindu-se si in Craiova doua serii de cursanti care au primit asemenea documente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU