31.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalVijelie la Târgu Jiu

Vijelie la Târgu Jiu

O furtuna de numai câteva minute, care s-a produs ieri, putin dupa ora 16.00, a doborât mansarda aflata in constructie a unui bloc din zona Dacia a municipiului Târgu Jiu. Zeci de tone de materiale de constructii au fost doborâte de vânt. O eleva aflata in trecere a fost grav ranita, fiind transportata la spital.


O eleva din Târgu Jiu a fost grav ranita dupa ce mansarda unui bloc din zona Dacia a fost doborâta de vânt. Isabela Jianu are 19 ani si a intrat in coma de gradul I, medicii declarând aseara ca asteptau acordul parintilor pentru a fi transportata de urgenta la Craiova. Tânara este din comuna Turburea, fiind eleva la un liceu din Târgu Jiu.


„Fugiti, vine din nou!“


Peste 15 autoturisme au fost grav avariate in urma furtunii. Lemnele de constructie au patruns prin parbrizele si chiar plafoanele autoturismelor.


„Când a inceput furtuna, s-au auzit trosnete atât de puternice, incât am crezut ca ne zboara cu bloc cu tot“, a declarat Ioana Patrascoiu, o locatara de la ultimul etaj. Ca multi dintre vecinii ei, aceasta astepta lânga masina distrusa in totalitate sa vina cineva de la politie si sa constate pagubele.


Peste o suta de persoane se uitau socate la proportiile dezastrului, când vântul a inceput sa bata din nou. „Fugiti, vine din nou!“, s-a auzit o voce disperata, iar oamenii au luat-o la goana. Politistii le-au cerut trecatorilor sa paraseasca zona. Pe bloc erau inca foarte multe lemne si alte materiale, care se pot prabusi in orice moment.


„Nu au invatat nimic din furtuna de anul trecut“


Reprezentantii Primariei Târgu Jiu s-au deplasat si ei la blocul 2 din strada Slt. M.C. Oancea, cel afectat de furtuna. Viceprimarul Ioan Roman Barbuti, directorul tehnic Marius Ionescu si directorul Directiei de Servicii Comunale, Alexandru Zaharia, au fost asaltati de oamenii nemultumiti. Acestia l-au chemat la fata locului pe unul din reprezentantii firmei constructoare, pentru a semna cu acesta o minuta care sa le permita oamenilor primariei sa se urce pe bloc si sa inlature restul materialelor de constructii.


Nu este prima data când de pe acest bloc au cazut materialele de constructii. O furtuna care a avut loc anul trecut, pe 4 iulie, a doborât jumatate din ce se construise pe prima scara a blocului. Oamenii s-au revoltat inca de atunci, dar constructorul a promis ca situatia nu se va repeta.


Mansardarea trebuia terminata in octombrie 2005


Mansardarea blocului a inceput la 1 octombrie 2004, având ca termen de realizare 12 luni. Chiar daca termenul a expirat de câteva luni, lucrarea era doar pe jumatate terminata. Locatarii spuneau ieri ca regreta faptul ca si-au dat acordul pentru mansardarea blocului de catre firma Cap Est International, care la rândul ei a dat-o in subantrepriza catre SC Continent SRL Târgu Jiu.


Afacerea parea insa avantajoasa pentru locatari, având in vedere ca firma franceza construia locuintele de la mansarda pe cheltuiala proprie, urmând sa-si recupereze investitia dupa vânzarea acestora. In schimb, blocul ar fi fost reparat, fatadele zugravite, iar oamenii ar fi scapat de grija de a face hidroizolatia blocului.


Constructorul nu a respectat insa termenul asumat prin contractul semnat cu locatarii blocului. „Atunci când am cerut explicatii, ni s-a spus ca nu mai sunt bani. Firma asta a mai mansardat un bloc in Târgu Jiu, dar nu a reusit sa vânda locuintele si sa-si recupereze banii, asa ca ne-a lasat pe noi toata iarna cu lucrarea neterminata“, a spus un locatar.


Viceprimarul Roman Barbuti a spus ca se va interveni de urgenta pentru inlaturarea materialelor ramase pe bloc. „Sper sa nu ploua la noapte, pentru ca asta ar inseamna sa ploua si in apartamentele oamenilor“, a spus Roman.


Locatarii spun ca si inainte de furtuna au avut probleme la fiecare ploaie, nu numai in apartamentele de la ultimul etaj, ca urmare a infiltratiilor.


Acoperisuri cazute si in alte cartiere


Furtuna de miercuri a produs pagube si in alte cartiere ale municipiului, dar de proportii mult mai mici. Bucati de acoperis ale unor blocuri au fost luate de vânt si in zona strazilor Hidrocentralei, respectiv Termocentralei din Târgu Jiu. In aceste zone nu s-au inregistrat victime sau masini avariate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS