22.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalvarul dupa dezastrul inundatiilor

Calvarul dupa dezastrul inundatiilor

Tragedia continua in Vilcea dupa retragerea puhoaielor de apa. Disperati ca nu au mai ramas cu aproape nimic dupa ploile torentiale de saptamina trecuta, oamenii apeleaza la pompieri, considerati salvatorii lor. Deasupra tonelor de mil zbirnaie roiuri de tintari. Oamenii nu mai au apa, deoarece fintinile au fost infestate. Unii incearca sa salveze ce a mai ramas prin case. Vilcenii sint disperati fiindca viitura le-a omorit animalele, le-a distrus casele. Acum, dupa potop, incearca sa mearga mai departe.


La citeva zile dupa ploile torentiale care s-au abatut asupra judetului Vilcea si dupa retragerea apelor, dezastrul provocat de ape este catastrofal. Situatia este cu atit mai grava cu cit oamenii isi gasesc animalele moarte, casele distruse si fintinile infestate. Pompierii vilceni, considerati ingerii salvatori de catre batrinii satului, nu au contenit nici in prezent cu scoaterea apei din puturi sau beciuri. Dincolo de munca titanica, pompierii au ramas tari in fata oamenilor. „Unii ne-au vazut ca pe Dumnezeu. O batrina din Babeni era paralizata, iar apa ajunsese pina la pat. Am luat-o in brate si am scos-o afara ca sa nu pateasca ceva. Toti localnicii trageau de noi sa-i ajutam, speriati de inundatii“, povesteste un pompier. Desi este greu, satenii din comuna Ionesti incearca sa-si continue viata. Apa in care au aparut broastele a inceput sa prinda miros. Peste tot este un miros greu de balta. Atunci cind te vad la poarta lor scoasa din balamale, localnicii intind miinile sa te ia in brate si iti multumesc ca ai trecut sa ii vezi. Familia Balteanu din comuna Ionesti este una dintre cele mai afectate de viituri. Cu apa pina la genunchi in unele locuri, Floarea Balteanu incearca sa-si adune fortele si sa mearga mai departe… dar singura. „Atunci cind a venit apa peste noi, barbatul meu s-a trezit din somn. Cind a coborit si a vazut cita apa este, i s-a facut rau si l-am dat la salvare. S-a ales praful de tot. Am asteptat ca milogii sa vina cineva de la primarie, dar ne-am uitat lung. In casa am dezastru si dorm pe unde pot. Miroase ingrozitor si te sufoci. O sa mor“, se plinge Floarea.


„Mare lucru ar fi sa nu ne imbolnavim“


Nici familia Balteanu si nici alte familii din Babeni nu au apa, pentru ca fintinile au fost infestate. Singura lor solutie ar fi sa imprumute de la vecini sau sa strabata kilometri pentru o galetusa cu apa buna de baut. „Mare lucru ar fi sa nu ne imbolnavim. Prin apa au aparut tot felul de viermi si lighioane. De frica am urcat si porcii in patul. Nu stiu ce o sa ne facem“, spune Floarea Balteanu. Desculti si uzi pina la piele, oamenii incearca sa faca fata. Abia daca au mincat ceva in ultimele zile. De dimineata si pina seara oamenii ies in drum si privesc lung dupa autospecialele de pompieri ori dupa vreun suflet milos care sa le aduca hrana si apa pentru a supravietui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS