13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNebunia rambursărilor de TVA

Nebunia rambursărilor de TVA

În luna septembrie s-a dublat suma pe care statul a rambursat-o firmelor doljene, sub formă de TVA, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Există şi firme care cer TVA, deşi nu au dreptul. Aflaţi motivele din GdS.

Fiscul a rambursat în septembrie de două ori mai mulţi bani firmelor private care ceruseră rambursări ale taxei pe valoarea adăugată (TVA) decât în aceeaşi lună a anului trecut. Dacă, în septembrie 2010, Fiscul doljean rambursase 1,5 milioane de lei din TVA, în luna septembrie a acestui an au fost restituiţi 3,33 milioane de lei, potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Şi în octombrie statul va rambursa sume mari către mediul de afaceri. Anul trecut, Fiscul doljean a restituit în octombrie 3,8 milioane de lei în total. Luna aceasta, suma pe care statul trebuie să o ramburseze companiilor sub formă de TVA a crescut la 4,38 milioane de lei. Dintre acestea, sumele care se compensează cu alte datorii ale firmelor către Finanţe sunt relativ mici, de ordinul a 200.000 de lei în fiecare lună. Beneficiarii TVA-ului sunt, în general, firme care livrează mărfuri în spaţiul intracomunitar, adică cei cunoscuţi ca exportatori, în sensul clasic al cuvântului. Abonaţi la rambursări de TVA sunt agenţii economici care lucrează în lohn. Sunt îndreptăţiţi să li se restituie TVA şi cei care îşi construiesc spaţii de producţie sau comerciale. Totuşi, au crescut sumele rambursate din TVA datorită faptului că tot mai multe firme au proiecte de finanţare cu fonduri europene şi fac achiziţii din ţări aflate în Uniunea Europeană. Directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a explicat cum au crescut sumele rambursate din TVA în ultimele luni: „Firmele achiziţionează tot mai multe utilaje din spaţiul intracomunitar, pe proiecte cu fonduri structurale. S-au intensificat în ultima perioadă astfel de cazuri. Din fonduri europene se suportă utilajul, dar nu şi TVA-ul, pe care îl suportă beneficiarul. El îşi deduce TVA-ul şi cere statului să i-l restituie“. 
Legislaţia este mai permisivă cu cei care cer sume mici de rambursat. De exemplu, un ordin al preşedintelui ANAF din februarie 2010 prevede că firmele care cer restituirea unor sume sub 10.000 de lei sub formă de TVA vor beneficia de control financiar ulterior, adică Fiscul face verificările abia după ce dă banii firmei solicitante. În restul cazurilor, nici o rambursare nu se mai face fără control fiscal prealabil aprobării cererii de restituire.  

De ce refuză statul rambursarea de  TVA

După ce Fiscul doljean s-a fript cu rambursări ilegale de TVA de mii de miliarde de lei vechi, acum suflă şi în iaurt. Reprezentanţii Fiscului spun că există patru-cinci cazuri pe lună în care instituția refuză parţial sau total rambursarea de TVA firmelor solicitante. În opinia directorului adjunct, Mihai Antonescu, se respinge cererea de rambursare când: „Există dubii cu privire la achiziţionarea bunurilor respective sau nu sunt înregistrate în patrimoniu bunurile respective. Sau, în alte cazuri, firmele au înregistrat greşit cota de TVA, în loc de 24% au aplicat 9%, fie firmele au dedus TVA-ul, deşi nu aveau drept de deducere, fie nu au toate documentele cu care să justifice achiziţiile“.

Rambursarea durează „o veşnicie“

Legea fiscală spune că de la depunerea cererii de rambursare a TVA şi până la plata efectivă a banilor de la stat în contul firmelor ar trebui să nu treacă mai mult de 45 de zile. Însă, în unele cazuri, se depăşeşte acest termen. Potrivit Codului de Procedură Fiscală, în cazul în care statul depăşeşte termenul de 45 de zile din vina sa, atunci firma care nu şi-a recuperat banii poate cere dobândă pentru perioada de întârziere, dar numai dacă a cerut dobândă atunci când a depus decontul de TVA. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII