28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele refuză ajutorul pentru angajaţii elevi

Firmele refuză ajutorul pentru angajaţii elevi

Întreprinzătorii care angajează elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor pot achita aproape jumătate din salariile lor cu bani de la stat. Însă, interesul pentru această facilitate este zero.

Conform legislaţiei în vigoare, începând din 2007, angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi, pe perioada vacanţelor, beneficiază, pentru fiecare, de un ajutor financiar substanţial. „Valoarea sprijinului este de 50% din indicele salariului de referinţă, care, în prezent, este 500 de lei“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea coordonatoare adjunctă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Sprijinul se acordă pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare în cursul unui an calendaristic. Cele 60 de zile se calculează de la data încadrării în muncă, după începerea vacanţei, şi până în ultima zi, inclusiv din perioada de vacanţă în care tinerii au fost angajaţi.

Nici o firmă doljeană nu a solicitat sprijinul de 250 de lei

Chiar dacă pot beneficia de un sprijin de 250 de lei pe lună pentru fiecare elev/student angajat, în plină criză economică, întreprinzătorii doljeni sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de această subvenţie. „De la începutul anului şi până în prezent, un singur angajator s-a interesat de această formă de sprijin, dar nici unul nu a solicitat-o“, a spus Daniela Neagoe. Aceasta a explicat că unul dintre motivele pentru care firmele nu se interesează de această subvenţie este acela că majoritatea tinerilor vizaţi prin acest program nu au o calificare şi cu atât mai puţin experienţă. În plus, banii nu sunt foarte mulţi – chiar dacă primesc 250 de lei, angajatorul trebuie să încadreze tinerii cu salariul minim garantat în plată (600 de lei). Mai mult decât atât, perioada de desfăşurare a programului este destul de mică, în cele două luni nereuşind să-l formeze.

În 2007 şi 2008, zece angajatori au beneficiat de acest ajutor

Numărul angajatorilor interesaţi de acest tip de sprijin a scăzut de la un an la altul. În 2007, când a intrat în vigoare legislaţia cu privire la acordarea acestui stimulent financiar, nouă societăţi au încheiat convenţia cu AJOFM Dolj. Acestea au încadrat în muncă 19 elevi şi studenţi. În funcţie de nivelul de pregătire, ei au fost angajaţi ca bibliotecari, desenatori tehnici, operatori pe calculator, agenţi reclamă publicitară, funcţionari administrativi, distribuitori de presă şi muncitori necalificaţi. Anul trecut însă, un singur angajator doljean a mai solicitat sprijinul, pentru şapte elevi, angajaţi ca muncitori necalificaţi.

Cum se obţine

În vederea acordării acestui stimulent financiar lunar, angajatorii trebuie ca, în termen de 30 de zile de la data încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada vacanţelor, să încheie cu AJOFM o convenţie-tip. În acest sens, trebuie să depună la Agenţie o cerere însoţită de un tabel nominal (tipizat) cuprinzând elevii şi studenţii încadraţi în muncă pe această perioadă şi copia contractului de muncă, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Dosarul mai trebuie să conţină o copie a actului de identitate al elevului sau studentului şi o adeverinţă, eliberată de instituţia de învăţământ, prin care se atestă că persoana are statut de elev/student şi care cuprinde precizarea expresă a perioadei de vacanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS