20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEuro a scăzut. Aşteptăm ieftinirile!

Euro a scăzut. Aşteptăm ieftinirile!

Când euro creşte comparativ cu leul, toate produsele raportate la valuta europeană se scumpesc. De două săptămâni, euro a început să scadă. Normal ar fi să se ieftinească produsele din import şi serviciile percepute în euro.

Moneda europeană se depreciază continuu faţă de leul românesc, de două săptămâni încoace. Cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) şi valabil ieri a fost de 3,5794 lei pentru un euro, în scădere cu 10 bani faţă de începutul lunii şi cu circa 20 de bani faţă de începutul lunii martie 2008, când moneda europeană era cotată la 3,7617 lei.

Tot în jurul valorii de 3,7 lei pentru un euro s-au situat la început de an cotaţiile valutei despre care vorbim, spre disperarea tuturor celor care au avut de plătit facturi, bunuri sau servicii în euro. De două săptămâni, euro îşi continuă scăderea faţă de leu. Cum euro este moneda de referinţă în economia românească, toate preţurile produselor şi tarifele la servicii se raportează la valuta europeană.

 

Valul de scumpiri

 

La fiecare scumpire a euro, fie şi numai temporară, operatorii români percep majorări de tarife, respectiv de preţuri la produsele aduse de peste graniţă, în special la cele din Uniunea Europeană. Deci la creşterea euro, cresc preţurile acestor produse aproape instantaneu. În România ultimilor ani ne-am obişnuit ca majorările de preţuri la combustibili să fie „servite“ potenţialilor clienţi sub sintagma „a crescut cotaţia euro în raport cu leul“. Iar dacă se scumpeşte combustibilul, nici producătorii autohtoni nu mai stau pe gânduri şi majorează preţurile la produsele interne. Un lanţ de scumpiri din care singurul perdant este buzunarul consumatorului. Când euro creşte, firmele care plătesc marfa la extern în valuta europeană au de pierdut. La fel şi cei care au de achitat rate bancare în valută.

 

Ar trebui să urmeze ieftiniri

 

În mod firesc, dacă acum euro se află în cădere liberă de două săptămâni, atunci ar trebui să ne lovească şi un val de ieftiniri, după cel de scumpiri anunţat la 1 iulie (acesta a fost cauzat de creşterea preţului la gaze naturale şi la energia electrică). Cel puţin micile ieftiniri – dacă vor avea loc – ar trebui să atenueze şocul majorărilor de tarife de la 1 iulie. Ce ar trebui să se ieftinească în perioada aceasta? În primul rând, combustibilii. Ar fi trebuit să fim asaltaţi cu informaţii de presă de la cei care livrează la pompă combustibili prin care să ne anunţe că s-au ajustat preţurile atât la motorină, cât şi la benzină „ca urmare a scăderii euro“. Ar trebui să vedem măcar un leuţ în minus la preţurile alimentelor aduse de peste graniţă (din zona Euro) importate de la începutul lunii şi până acum: carne de pui, de vită sau de porc, ulei, zahăr etc. Chiar şi fructele din piaţă, majoritatea aduse din import, ar trebui să ne coste mai puţin. Ar fi normal să scoatem mai puţin din buzunar pentru facturile de telefonie mobilă, deoarece operatorii din domeniu percep abonamente exprimate în moneda europeană, iar când le achităm, plătim cu lei. Serviciile de cablu TV şi de internet ar putea avea un mic minus pe factură, pentru că a scăzut euro. Energia electrică nu se poate ieftini, pentru că normele în vigoare spun că acciza se calculează la cursul leu/euro stabilit de BNR la o dată de referinţă (la 1 octombrie, anul anterior).

 

„În vara asta, se poartă scumpirile“

 

Craiovenii speră la ieftiniri, dar spun că sunt puţin probabile. „Nu mă aştept la vreo ieftinire pentru că a scăzut euro. Aşa ar fi normal, să scadă puţin preţurile. Dacă ar fi fost o scumpire, s-ar fi înghesuit şi producătorii, şi comercianţii, dar la ieftiniri, nu. Se fac că nu ştiu, nu cunosc“, a spus Mădălina Ionaşcu, de 23 de ani, din Craiova. „Doar sperăm la ieftiniri, dar ştim bine că nu se produc. În vara asta, se poartă scumpirile. Nici nu mai contează dacă euro scade sau creşte, pentru că de scumpiri tot avem parte. Asta ne oferă nouă România!“, s-a plâns Cosmin Porojan, de 44 de ani. Cursul BNR valabil astăzi arată o apreciere a valutei europene faţă de leu la 3,6026 lei pentru un euro.

Singurii care se bucură de o uşoară ieftinire sunt cei care au de achitat în această perioadă rate bancare mari în euro, dar şi aceasta este nesemnificativă. Efectele devalorizării euro din ultimele două săptămâni se pot simţi şi la importurile mari, dar numai în buzunarul patronilor. Doar pentru a atenua efectele scumpirilor de la 1 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII