28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum scăpaţi de stresul la interviu

Cum scăpaţi de stresul la interviu

La interviul de angajare, puteţi să fiţi respins, deşi calităţile şi experienţa profesională vă recomandă un bun specialist, dacă nu ştiţi să vă gestionaţi emoţiile. Pentru a evita acest lucru, specialiştii vă învaţă cum să scăpaţi de stres.

Stresul la interviul de angajare este generat de mai multe aspecte. Acestea constau în teama de participare, de un eventual eşec, dar şi de modul în care vă veţi prezenta. De aici şi până la întrebările: „cu ce să mă îmbrac?, cum va fi angajatorul?, ce să spun în legăură cu lipsa de experienţă/ultimul loc de muncă etc.?“, care conduc la accentuarea stării de agitaţie, mai e un pas. Drept urmare, în momentul în care ajungeţi la interviu, puteţi avea reacţii care nu vă caracterizează şi nici nu vă pun întotdeauna într-o lumină favorabilă. „Stresul are o mulţime de efecte asupra oamenilor – îi poate face să tremure, să intre în panică, să vorbească prea mult, să se agite sau să îşi piardă ideile“, notează www.ejobs.ro.

 

Fiţi punctuali

 

Pentru a evita astfel de situaţii, care vă pot face să pierdeţi cu uşurinţă un loc de muncă binemeritat, specialiştii în resurse umane vă sfătuiesc să urmaţi câteva reguli simple, care vă pot diminua sau elimina starea de stres. Un prim sfat este acela de a nu întârzia. Pe lângă faptul că astfel veţi face o impresie bună, punctualitatea vă va ajuta moral.

„Încercaţi să ajungeţi cu zece minute înainte de începerea interviului. Dacă veţi ajunge prea devreme, veţi aştepta şi veţi fi îngrijoraţi, iar dacă veţi ajunge prea târziu, va trebui să vă grăbiţi şi nu veţi avea timp să vă puneţi ideile în ordine pentru interviu“, avertizează specialiştii.

 

Folosiţi-vă imaginaţia

 

Chiar şi imaginaţia vă poate fi de folos în astfel de momente tensionante, deoarece, dacă exersaţi succesul în imaginaţia dumneavoastră, veţi avea parte de el. Câteva zile, ore sau chiar câteva minute înainte de interviu, închideţi ochii, respiraţi adânc şi imaginaţi-vă discuţia cu angajatorul, fiind încrezător şi răspunzând cu uşurinţă chiar şi întrebărilor grele, vă sfătuiesc specialiştii în cariere de la www.garbo.ro.

Nu intraţi în panică

 

La interviu, chiar dacă sunteţi puţin stresat, încercaţi să vă păstraţi calmul şi să fiţi încrezător, apelând la mici trucuri. Specialiştii de la www.compact.info.ro spun că în acest sens vă va ajuta dacă respiraţi rar, adânc şi silenţios. În plus, adoptaţi o ţinută demnă, cu spatele drept şi fără braţe sau picioare încrucişate.

De asemenea, nu uitaţi să vorbiţi rar, să vă oferiţi pauze de respiraţie şi, mai ales, să zâmbiţi, deoarece este contagios.

De altfel, orice s-ar întâmpla, dacă vă bâlbâiţi, sunteţi surprinşi de o întrebare, nu vă găsiţi cuvintele, vă pierdeţi ideile, nu intraţi în panică, ci ţineţi minte sfatul specialiştilor.

„Este mai uşor să contraţi frica şi panica pe măsură ce simţiţi că acestea apar, decât să vă relaxaţi când deja v-aţi pierdut calmul şi controlul ideilor“, precizează www.ejobs.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS