28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiaţa imobiliară rămâne amorţită

Piaţa imobiliară rămâne amorţită

Cumpărătorii de locuinţe sunt încă în aşteptare, astfel că piaţa imobiliară din Craiova stagnează.

 

În prima săptămână după Paşte, achiziţionarea unei locuinţe nu este nici pe departe una dintre priorităţile craiovenilor. Drept urmare, piaţa imobiliară este caracterizată de o stagnare, fapt preconizat de specialişti încă de la începutul acestui an. „Piaţa e cam îngheţată. Oferta e mare, dar şi preţurile sunt mari, aşa că nu există cumpărători“, a declarat Bibina Dică, directorul agenţiei imobiliare Biros Imob. Situaţia este confirmată şi de alţi analişti din piaţă. „În această perioadă, tranzacţiile s-au oprit“, a precizat Nicu Răduţ. De altfel, situaţia nu se datorează numai Sărbătorii Pascale, tranzacţiile scăzând încă de acum două-trei săptămâni. „Acum e o perioadă în care oamenii sunt în aşteptare. Piaţa apartamentelor este blocată în primul rând din pricina creşterilor foarte mari de preţ, în special la locuinţele vechi“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare.

 

Motivele blocajului din piaţă

 

În plus, piaţa imobiliară este uşor saturată. În anii trecuţi, mulţi dintre clienţii agenţiilor imobiliare, cu un venit peste medie, au achiziţionat mai multe apartamente. Acum au rămas să cumpere în special cei care au nevoie de o locuinţă.

Blocajul s-a datorat însă în mare măsură şi semnalelor transmise de Ford (creşterile de preţ au fost înregistrate încă înainte ca Ford să fi parafat afacerea), dar şi deciziei BNR de a majora rata dobânzii de referinţă până la nivelul actual (9,5% pe an). „Acest lucru a atras după sine o scădere a numărului creditelor ipotecar-imobiliare atrase de craioveni, a mai spus Popescu.

 

Evoluţia preţurilor

 

Potrivit analiştilor imobiliari din Craiova, în timp ce locuinţele noi se vând cu aproximativ 1.350 euro/mp, proprietarii apartamentelor vechi cer şi 1.500 euro/mp. Per total, comparativ cu anul trecut, se observă o creştere de aproximativ 50% a preţurilor la imobilele din Craiova. Astfel, o garsonieră a ajuns să coste între 160.000 şi 200.000 de lei, un apartament cu două camere între 230.000 şi 260.000 de lei, iar unul cu trei camere între 300.000 şi peste 400.000 de lei.

 

Chiriile au rămas neschimbate

 

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă în cazul chiriilor. „La chirii nu există creşteri. Oferta este destul de variată pe acest segment“, a precizat Nicu Răduţ. Potrivit acestuia, în momentul de faţă, garsonierele se închiriază, în medie cu 150-200 euro/lună, apartamentele cu două camere la preţuri ce variază între 200 şi 250 euro/lună, iar apartamentele cu trei camere între 250 şi 300 euro/lună.

Stagnarea preţurilor la chirii, nu se datorează însă numai numărului mare de apartamente date spre închiriere. „Sunt foarte multe persoane care închiriază la negru, iar neplata impozitului pe acest venit se scade din chirie“, a adăugat Nicu Răduţ.

 

„Nu ne putem aştepta la o scădere de preţ“

 

Chiar dacă piaţa se menţine în continuare blocată, specialiştii spun că nu există şanse ca preţurile locuinţelor să scadă în următoarea perioadă. „Nu ne putem aştepta la o scădere de preţ, dar la o stagnare da“, a precizat Bibina Dică, a cărei afirmaţie este susţinută şi de alţi colegi de breaslă. „Cred că ar trebui să ne aşteptăm la o uşoară creştere, nu la o scădere a preţurilor“, a spus Nicu Răduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII